Hakim Kes Norman, Memey Tarik Diri

7 Apr


NORMAN dan Memey keluar dari Mahkamah Syariah Gombak Timur, semalam.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, semalam menangguhkan perbicaraan kes khalwat pelakon, Norman Hakim dan pasangannya, Memey Suhaizah sehingga 15 Mei ini selepas Hakim Syarie Wan Mahyuddin Wan Muhammad menarik diri daripada mendengar prosiding itu.

Wan Mahyuddin membuat keputusan itu selepas Ketua Hakim Syarie Selangor, Datuk Zohdi Toha menasihati beliau supaya menarik diri berikutan banyak spekulasi dan kenyataan terbuka mengenai kes berkenaan di televisyen dan media cetak.

“Saya harap semua pihak dapat menghormati arahan ini dan meneliti kod etika kerja masing-masing demi keadilan bagi membolehkan sebarang kes yang didengar di mahkamah berlangsung tanpa gangguan.

“Penarikan diri bukan bermakna saya tidak berupaya mengendalikan kes, tetapi ia berlandaskan nasihat diberi Ketua Hakim Syarie. Ia bertujuan memastikan tidak wujud sebarang subjudis. Jadi kes ini akan diteruskan di hadapan hakim baru,” katanya.

Terdahulu, mahkamah menolak representasi dikemukakan Norman atau nama sebenarnya Mohamed Norhakim Zaidon, 33, dan Memey atau Suhaiza Suhaimi, 21, menerusi peguam mereka, Fakhrul Azman Abu Hasan.

Pegawai Pendakwa Syarie, Muhamad Nazri Basrawi memberitahu mahkamah bahawa permohonan pasangan itu supaya pihak pendakwaan meneliti dan mengkaji semula kes mereka ditolak Ketua Pendakwaan Syarie Selangor.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: