Lelaki Terhangat ABPBH2008

9 Apr

Oleh Farihad Shalla Mahmud
farihad@bharian.com.my

Ketepikan soal menang dan kalah apabila saling mengagumi antara satu sama lain

KETEPIKAN seketika soal siapa menang, siapa kalah, siapa popular dan siapa tidak, kerana sebelum berdepan dengan hari penentuan pada Ahad ini, sekumpulan finalis lelaki Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2008 terlebih dulu diraikan dalam satu majlis makan tengah hari oleh Lord’s Tailor baru-baru ini.

Sebaik tiba di Restoran Alexis yang terletak di Pusat Beli Belah Bangsar (BSC), sekumpulan pelakon lelaki ini disambut mesra oleh tuan rumah iaitu Robert Loh dan Loh Lee Lee yang sememangnya bermurah hati untuk meraikan semua finalis berkenaan yang berjaya menempatkan diri mereka sebagai finalis ABPBH 2008,

Seronok rasanya melihat Rosyam Nor, Afdlin Shauki, Mawi, Aaron Aziz, Fahrin Ahmad, Aqasha, Ashraf Muslim, AC Mizal dan Farid Kamil masih boleh duduk semeja walaupun ada di antara mereka berada dalam ruang seni yang berbeza.

Bintang Paling Popular untuk tiga tahun berturut-turut, Mawi umpamanya tidak kekok untuk bersembang bersama finalis lain walaupun kesemua mereka dicalonkan untuk kategori pelakon.

Sambil menikmati hidangan ala barat yang disediakan, rancak mulut mereka bersembang. Dan yang paling rajin bercerita sudah semestinya penghulu segala hero yang ada di situ iaitu Rosyam Nor.

Duduk berborak dengan Rosyam, macam-macam cerita yang terpacul dari mulut pelakon handalan itu. Ada topik serius, lucu dan tak lupa menabur nasihat kepada pelakon muda yang ada dikelilingnya pada masa itu.

Bagi Rosyam perkara pertama yang perlu dititikberatkan oleh seseorang yang bergelar artis, tidak kiralah sebagai penyanyi atau pelakon, adalah penampilan diri. Perkara ini timbul selepas dia melihat pelakon Aqasha yang kini berimej baru dan semakin kacak dengan bentuk badan yang sasa selepas bergiat aktif di gimnasium.

“Untuk menjadi artis, perkara yang harus diutamakan adalah menjaga penampilan diri. Kadang-kadang saya tengok ada yang datang ke majlis dalam keadaan yang selekeh. Misai dan jambang tidak berjaga. Peminat tengok pun tak selera.

“Bukan nak kena pakai mahal-mahal tetapi seeloknya biarlah tampil kemas supaya peminat tengok pun suka sentiasa,” luah Rosyam sekali gus berkongsi petua bagaimana dirinya boleh kekal lama dalam bidang ini.

Kagum dengan pelakon pelapis

SEWAKTU sesi sembang santai itu, sempat juga Rosyam meluahkan perasaan terujanya melihat begitu ramai pelakon pelapis yang untuk memeriahkan industri seni.

“Saya tak pernah anggap mereka sebagai pesaing tetapi lebih seronok kerana kehadiran mereka ini sekurang-kurangnya memberi variasi kepada pelakon yang sedia,” katanya Rosyam sambil memuji Aaron yang dianggap sebagai antara pelapis yang perlu diberi perhatian.

Bagi Aaron pula, kata-kata Rosyam itu ibarat pembakar semangat buat dirinya yang sudah dua kali tercalon sebagai finalis ABPBH. Pun begitu, sebagai orang baru dalam dunia seni di Malaysia, pelakon kacak kelahiran Singapura ini tidak pernah menaruh harapan untuk menang.

“Rasa terharu kerana peminat masih mencalonkan nama saya untuk kali kedua berturut-turut walaupun tahun lepas tiada sebarang drama saya ditayangkan di kaca TV memandangkan waktu itu saya begitu sibuk dengan penggambaran filem dan telefilem terbitan Astro,”ujar Aaron yang kini sedang sibuk di lokasi filem seram berjudul Suaka bersama Julia Ziegler.

Majlis santai dan sederhana ini juga diadakan sempena penganjuran majlis Minggu Setiausaha yang bakal diadakan di Hotel Istana, 22 April ini dengan kerjasama Lord’s Tailor, jenama yang sememangnya terkenal sejak 35 tahun lalu.

Selain finalis ABPBH yang hadir, selebriti lelaki lain yang turut terbabit dalam acara itu termasuklah Iqram Dinzly, Imran Ajmain, Fizo Omar dan Aman Zakaria (model).

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: