Sejarah AIM Di Ntv7

9 Apr

Rap
DALAM resah menanti siapa meraih anugerah Bintang Paling Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABP-BH) Ahad ini, kemuncak malam Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-16 turut terasa.

Program yang memberi pengiktirafan kepada pengkarya dan pemuzik tempatan menyaksikan malam anugerah gilang gemilang itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 2 Mei ini.

Justeru bagi menyemarakkan program berkenaan, ntv7 memaparkan sorotan aksi penting di sebalik kegemilangan dan kemasyhuran anugerah tahunan berprestij itu menerusi program istimewa, Prelude AIM16 yang disiarkan setiap Khamis, jam 9 malam mulai hari ini (9 April).

Program berbentuk dokumentari ini dibahagi kepada empat episod dan membawa penonton mengimbas kembali persembahan terbaik sepanjang AIM diadakan (1994-2008).

Bagi memahami latar belakang AIM, episod pertama membuka tirai dengan paparan mengenai sejarah AIM, objektif, visi dan misi serta perjalanan yang sudah dilalui oleh Persatuan AIM sejak tahun 1994. Turut dipaparkan kategori yang dipertandingkan dalam AIM.

Selain perkenalan kepada AIM, episod kedua menayangkan bekas pemenang AIM (1994-2008), di samping menyentuh usaha yang dilaksanakan Persatuan Akademi Industri Muzik Malaysia (PAIMM) dalam memartabatkan industri muzik tempatan.

Episod ini juga turut menyingkap beberapa tokoh terkenal dalam industri muzik seperti pencipta lagu, penulis lirik, penerbit album serta pengarang hiburan tempatan berkongsi pandangan mereka mengenai AIM.

Selain menyaksikan selebriti ternama pada malam AIM, penonton berpeluang mendapatkan tips solekan, pemilihan aksesori, penataan fesyen dari Faiq dan Loreal di dalam episod ketiga Prelude AIM16 melalui segmen fesyen.

Seterusnya, episod akhir memberi pendedahan kepada penonton mengenai keseluruhan konsep AIM ke-16, serta pengacara yang akan mengendalikan anugerah gilang gemilang itu.

Senarai pencalonan untuk semua kategori yang dipertandingkan di AIM16 turut diberitahu di samping diselitkan beberapa gambaran mengenai kejutan untuk upacara pembukaan dan penutup AIM ke-16 nanti.

 

 

Rancangan yang diterbitkan oleh Bairulnizam Bahrom ini, turut memaparkan temuramah bersama Pengerusi PAIMM, Datuk Aziz Bakar, Pengerusi Persatuan Industri Rakaman Malaysia, Sandy Monteiro, Pengarang Hiburan Utusan, Saharudin Musthafa, pengkarya muzik Ajai, Roslan Aziz dan Habsah Hassan, penyanyi Datuk Sheila Majid, Anuar Zain dan ramai lagi.

Pengurus Besar ntv7, Airin Zainul berkata penonton akan lebih memahami latar belakang AIM dan menghargai perjuangan mereka yang terlibat dalam industri muzik tempatan.

“Prelude AIM16 adalah sebuah program yang memberi pendedahan mengenai individu dan organisasi yang pernah terlibat dalam AIM selama ini. Melalui program ini, kami pasti penonton akan teruja dan berdebar untuk menanti kemunculan AIM16.”

Selain paparan aksi penting kemasyhuran anugerah tahunan berprestij itu, Prelude AIM16 turut memberi penghargaan kepada pihak penaja yang memberi sokongan bagi memastikan kejayaan AIM sepanjang 16 tahun diadakan, khususnya syarikat telekomunikasi CELCOM yang menjadi penaja utama selama empat tahun berturut-turut.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: