Nyanyian Masih Di Hati

10 Apr

Oleh Wan Asrudi Wan Hasan
wanasr@hmetro.com.my

Rap
KERAP menjayakan drama televisyen tempatan, membuatkan ramai beranggapan Farahdhiya Mohd Amin, 25, melupakan terus bidang nyanyian. Penampilan menerusi drama bersiri Spa Q, Ku Milik Mu dan Spa Q 2, nyata menyerlahkan bakat pelakon jelita itu.

Sejak terbabit dalam lakonan, penyanyi popular dengan lagu Bertakhta Di Hati ini kian menjadi buruan penerbit dan produksi tempatan untuk menjayakan drama mereka. Malah, gadis kacukan Melayu-Inggeris ini mengakui sudah jatuh hati dengan lakonan, tetapi minatnya masih terarah kepada nyanyian.

Justeru, dia sentiasa memastikan karier dalam bidang seni bergerak seiring. Farahdhiya baru saja selesai menjalani penggambaran drama bersiri Kejar arahan Badaruddin Azmi (Bade) untuk siaran TV2. Drama ini turut dibintangi pelakon popular seperti Nasir Bilal Khan, Mustafa Kamal, Betty Banafe dan Umie Aida.

Malah selepas melalui tempoh penggambaran panjang, dia kini berehat seketika sambil mempertimbangkan beberapa tawaran.

Di samping itu, Farahdhiya juga dalam rangka menyiapkan album baru. Dia yang sebelum ini bernaung di bawah Maestro Talent & Management Sdn Bhd juga agak terkejut dengan berita penutupan itu apatah lagi baru beberapa bulan bersama syarikat rakaman berkenaan.

Begitupun, ia tidak mematahkan semangatnya untuk bergiat aktif dalam bidang seni kerana syarikat itu hanya bertukar pengurusan dan kini dia berada di bawah Astro Entertainment Sdn Bhd.

“Kalau diikutkan, memang album ini sudah hampir siap. Setakat ini sudah ada lapan lagu, tinggal lagi beberapa proses akhir dari segi pemilihan lagu dan cover album.

“Walaupun pengurusan Maestro sudah menutup operasi, saya dimaklumkan Ketua Pegawai Operasinya, Freddie Fernandez album itu akan tetap dikeluarkan.

“Setakat ini, saya tidak boleh memaklumkan apa-apa mengenai nasib bersama Astro Entertainment kerana belum mengadakan perbincangan lanjut. Buat masa ini saya terikat dengan jadual penggambaran drama,” katanya.

Farahdhiya mengakui pada mulanya agak terkejut apabila mendengar berita penutupan Maestro. Begitupun katanya, mungkin ada hikmat di sebalik penutupan itu.

 

 

“Maestro cukup sinonim dengan bekas pelajar Akademi Fantasia (AF), tetapi saya berbeza kerana sepanjang lima tahun menjadi penyanyi, saya biasa menguruskan perjalanan seni sendiri.

“Setakat ini rezeki untuk mengadakan persembahan di majlis tertentu sentiasa ada. Apabila banyak menerima tawaran berlakon, orang ingat saya sudah meninggalkan dunia nyanyian.

“Sebenarnya tidak kerana nyanyian sudah sebati dengan jiwa saya. Walaupun sibuk di lokasi, saya masih menyanyi dan kerap menjayakan persembahan pada majlis tertentu,” katanya.

Selepas Rasa Cinta yang menjadi lagu tema drama bersiri Ku Milikmu, Farahdhiya bakal mempertaruhkan single kedua, Renyai ciptaan Tam Spider. Lagu berkonsep balada itu dijangka mendapat tempat di kalangan peminat radio sebagaimana Bertakhta Di Hati.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: