5 Peserta Berentap Esok

11 Apr

Rap
SEJAK 5 April lalu, pertarungan peserta Bintang RTM peringkat suku akhir bermula dan menyaksikan persaingan sengit untuk pemilihan ke separuh akhir.

Bintang RTM suku akhir 2 yang bersiaran esok, jam 9 malam menerusi TV2, menampilkan lima lagi peserta untuk bersaing dengan genre Malar Segar. Minggu lalu lima peserta diberi cabaran menerusi lagu genre pop.

Mereka yang akan memperlihatkan bakat malam esok ialah peserta dari Tampoi, Johor, Mohamad Sayed Lokara, Jo – Anna Sue Henley Rampas (Kota Kinabalu, Sabah), Mohd Ikbal Abdul Hatam (Lahad Datu, Sabah), Mohammad Zakaria Mohd Azmi (Setiu, Terengganu) dan Farah Nabilla Noor Anuar (Seremban, Negeri Sembilan).

Pengawal Hiburan TV, RTM, Jack Nadarajah berkata, peringkat suku akhir menampilkan 30 peserta dan mereka dibahagikan kepada 6 episod iaitu 5 peserta bagi setiap episod.

Katanya, penilaian dan pembahagian markah pula membabitkan juri profesional atau bebas sepenuhnya (100%) khusus menilai kemantapan vokal (80%) serta persembahan dan penampilan (20%) manakala SMS digunakan untuk menarik perhatian penonton untuk proses pengundian kemasukan semula peserta yang terkeluar berdasarkan pilihan juri profesional.

“Semua peserta yang terkeluar pada peringkat suku akhir dan separuh akhir, masih mempunyai peluang diserapkan semula untuk bertanding kali kedua.

“Namun, SMS tidak akan menentukan kemenangan kerana juri profesional akan menilai semula peserta yang diserap masuk melalui SMS. Untuk kategori Bintang Paling Popular, pengundian secara SMS digunakan sepenuhnya.

“Seramai lapan peserta akan bertanding di Pertandingan Akhir Bintang RTM 2009 pada 21 Jun nanti dan seorang daripada mereka dipilih sebagai Johan,” katanya.

“Juara Bintang RTM sebelum ini ialah Sudirman Hj Arshad (1976), Rosemaria (1977), M.Rizal (1978), Jamal Abdillah (1979), Rohana Jalil (1980), Juliza Adlizan (1983), Ramlah Ram (1985), Noraliza Yusof (1986), Nurazmadi (1999), Azharina Azhar (2001), Rina Azahar (2004), Felicia Gek (2005) dan Rey (2007),” katanya.

Bintang RTM yang disiarkan setiap minggu mengenengahkan gandingan pengacara Izwan Pilus dan Alisha manakala artis jemputan untuk Bintang RTM Suku Akhir 2 ialah kumpulan Exists dan juara Bintang RTM 2007, Rey.

 

 

Sememangnya Bintang RTM yang wujud sekian lama sebelum munculnya demam realiti pencarian bakat baru bidang nyanyian seperti Akademi Fantasia, One In A Million, Mentor, My Starz LG dan Gang Starz.

Namun entah di mana silapnya kerana tumpuan meluaskan diberikan pada program ini berbanding Bintang RTM walaupun menampilkan bakat baru yang punya vokal mantap.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: