Budak Jalan Atas Kaca

12 Apr

Laporan dan foto MOHD IDRIS SULAIMAN

BERANI...Mohd Adi Putra berjalan di atas kaca sempena<br> demonstrasi tamat latihan Seni Silat Gayung Malaysia<br> cawangan Pokok Asam, Taiping.
BERANI…Mohd Adi Putra berjalan di atas kaca sempena
demonstrasi tamat latihan Seni Silat Gayung Malaysia
cawangan Pokok Asam, Taiping.

TAIPING: Keberanian kanak-kanak berusia tujuh tahun, Mohd Adi Putra Mokhtar, membuat demonstrasi berjalan di atas longgokan kaca berjaya mencuri perhatian orang ramai pada majlis Penganugerahan Bengkung dan tamat Latihan Persatuan Silat Gayung Malaysia, di gelanggang silat Pokok Asam, di sini, malam kelmarin.

Mohd Adi Putra, peserta termuda di majlis itu, berkata dia menjalani latihan silat sejak setahun lalu di bawah tunjuk ajar Guru Satu pertubuhan seni silat yang disertainya.

“Saya tak rasa sakit, malah rasa seronok. Guru cuma menyuruh saya yakin pada diri dan berserah kepada Allah. Sebelum berjalan di atas kaca, saya mengambil wuduk dan berzikir,” katanya.

Mohd Adi Putra berkata, minatnya terhadap silat muncul selepas sering mengikut ayahnya mengajar bersilat sejak dia berumur enam tahun.

 

 

“Bila sudah besar, saya nak wakil Malaysia (sukan silat). Kalau kita bersilat tidak boleh bercakap bohong, melawan ayah dan ibu dan bergaduh,” katanya.

Sementara itu bapanya, Mohd Mokhtar Sukri, berkata selain Adi Putra, seramai 100 pelajarnya yang berusia bawah 12 tahun turut terbabit dengan demonstrasi berjalan di atas longgokan kaca.

“Saya menggalakkan mereka supaya menyertai kegiatan silat kerana ia aktiviti sihat dan berfaedah. Saya juga sering mengingatkan mereka supaya tidak menyalahgunakan kebolehan yang ada dan menunjuk-nunjuk,” katanya.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: