Soseh Soseh: Amy Mastura Kini Komposer

13 Apr

Rap

SS tumpang bangga apabila mendengar cerita, Amy Mastura kini sudah bergelar komposer dan dia mencipta hampir setengah daripada lagu yang dimuatkan dalam album terbarunya, Happy. Album itu bakal dipasarkan syarikat rakamannya, Sony BMG Music pertengahan tahun ini.

Perkembangan ini bagi SS cukup membanggakan kerana Amy yang mula bergelar penyanyi pada 1993 kini sudah mengorak langkah apabila mampu mencipta lagu sendiri selepas 16 tahun bergelar artis rakaman.

Menarik apabila Amy sendiri memberitahu rakan sekerja SS, Happy dapat disudahkan dalam masa singkat berbanding album yang pernah dihasilkan sebelum ini. Sebabnya, Amy tahu apa yang dimahukan.

SS sendiri sebenarnya sentiasa mengikuti perkembangan kerjaya Amy yang turut aktif berlakon dan mengacarakan Apa-Apa Aje.

Percubaan pertamanya mencipta lagu dalam album terdahulu, Puteri menggunakan judul sama menjadi titik permulaan. Menerusi album Lebih Baik, Amy bekerjasama dengan Anuar Zain dan Hazami menghasilkan lagu popular Cinta.

Daripada cerita teman, SS dimaklumkan, sepanjang proses penerbitan album terbarunya ini, dia berpeluang kembali bekerja dengan rakan lama yang banyak menyumbang kepada kejayaannya sebagai penyanyi sebelum ini.

Untuk Happy, Amy bekerjasama dengan Gan Boon Hoe yang banyak menyusun semula lagu dihasilkan. Untuk menghasilkan kulit muka album, dia turut mendapatkan khidmat Amri Ginang sementara pengarah filem kesayangannya, Aziz M Osman menghasilkan klip video.

Ibaratnya, Happy menjadi album menyatukan semula mereka yang pernah bekerja dengan penyanyi berasal dari Ipoh, Perak ini.

SS tidak sabar hendak mendengar karya terbaru dihasilkan Amy dan sekurang-kurangnya apabila penyanyi sendiri mencipta lagu didendangkan, royalti muat turun daripada telefon bimbit akan diterima mereka sendiri.

 

 

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: