5,000 Tunggu Archuleta

14 Apr

Oleh Elrafaei Sapi
ahmadelrafaei@hmetro.com.my

Rap

PESONA jejaka yang dikenali sebagai David Archuleta, 18, nyata menarik perhatian ramai peminat untuk berhibur bersamanya. Biarpun usia masih remaja, penyanyi asal Miami, Florida, Amerika Syarikat (AS) ini membuktikan dia mempunyai sokongan peminat dari seluruh dunia termasuk Malaysia.

Populariti dikecapi sejak menang tempat kedua program realiti American Idol musim ketujuh pantas melonjak namanya hingga dikenali ramai.

Sejak Archuleta tampil dengan album debut pada November lalu, peminat juga sebenarnya teruja untuk menyaksikan persembahan penyanyi ini menerusi konsert. Sebagaimana kegilaan peminat di AS sendiri, peminat di negara ini juga ternanti-nanti kehadiran Archuleta.

Nyata, impian peminat tempatan untuk melihat lebih dekat aksi Archuleta di pentas menjadi kenyataan apabila penyanyi itu berpeluang berkunjung ke negara ini minggu lalu.

Persembahan Archuleta dikenali David Archuleta Live In Malaysia di Sunway Lagoon Amphitheatre, Bandar Sunway, Sabtu lalu, tetap menghiburkan walaupun hanya berkesempatan muncul selama setengah jam.

Bagi lebih 5,000 peminat yang hadir untuk menyaksikan persembahan petang itu, mereka sanggup menunggu selama sejam setengah sebelum penyanyi pujaan ramai itu muncul di pentas. Penyanyi Sony BMG Music Entertainment, Misha Omar juga tidak melepaskan peluang menyaksikan persembahan Archuleta.

Untuk menghangatkan suasana, penonton terlebih dulu dihiburkan dengan persembahan tiga artis tempatan, bintang program Astro Talent Quest 2008, Hou Ren diikuti pemenang ketiga, One In A Million musim pertama, Muhammad Alif Mohd Satar (Alif) dan juara Malaysian Idol musim kedua, Daniel Lee.

Kehadiran tiga penyanyi tempatan ini belum cukup membuatkan peminat duduk diam. Sebelum Archuleta muncul, peminat yang hadir sudah menjerit nama penyanyi itu berulang kali.

Suasana hujan lebat di luar persembahan berbumbung itu tidak mematahkan semangat peminat untuk bersesak dan terus menanti Archuleta. Hingga kelibat Archuleta muncul, suasana menjadi bertambah gamat dengan sorakan peminat.

Penampilan Archuleta dengan kemeja bercorak kotak, jeans dan bertali leher menyerlah gaya penyanyi itu yang terus menyampaikan lagu pertama, A Little Too Not Over You.

 

 

Bersambung dengan lagu kedua, Touch My Hand, persembahan Archuleta benar-benar memukau peminat dengan kehebatan vokal dimiliki. Jika sebelum ini peminat hanya menonton kehebatannya di TV, kali ini berpeluang menilai persembahannya secara langsung.

Selain kekuatan vokal, Archuleta juga disenangi peminat kerana sifat mudah tersenyum dan mesra ketika bersama peminat.

Berlalu dengan dua lagu, Archuleta turut menyampaikan lagu Don’t Let Go dan single popularnya, Crush. Untuk empat lagu yang disampaikan, Archuleta menyanyi dengan penuh semangat, apatah lagi peminat tidak melepaskan peluang menyanyi bersama.

Sepatutnya lagu Crush menjadi persembahan terakhirnya tetapi kerana jeritan peminat yang memanggil namanya, dia kembali semula ke pentas untuk mendendangkan dua lagu tambahan, A Thounsand Miles dan Angel. Menariknya, persembahan ekstra ini menyaksikan dia menyerlahkan bakatnya bermain piano sambil menyanyi.

Bagi peminat, persembahan julung kali Archuleta di sini meninggalkan kenangan manis yang tidak dilupakan dan pasti terus dirindui untuk kembali semula. Sebelum persembahan berakhir, dia sempat menyatakan penghargaan pada peminat dan tidak menyangka sambutan yang diterima daripada peminat di sini juga hebat.

“Terima kasih banyak atas sokongan anda semua pada saya selama ini. Pastinya, sokongan anda amat bermakna buat saya dan pengalaman berada di sini cukup menyeronokkan,” katanya.

Bagi Archuleta pula, kunjungan singkat sepanjang empat hari di negara ini tetap memberikan pengalaman indah sepanjang karier seninya yang baru bermula setahun lalu.

Kali ini, dia bukan hanya hadir untuk mengadakan persembahan tetapi juga memberikan kejutan pada guru dan pelajar Sekolah Sri KDU yang menang peraduan Never Been Done Before anjuran Sony BMG dan stesen radio Hitz FM.

Dalam peraduan itu yang terbuka pada pelajar sekolah menengah, pemenang berpeluang bertemu Archuleta dengan lebih dekat. Sekolah berkenaan berjaya mendapat 65,700 mata daripada 104,480 penyertaan diterima.

Pada kunjungan itu, Archuleta turut berkongsi pengalaman sepanjang bergelar penyanyi popular dan mengadakan sesi soal jawab bersama wakil sekolah di situ sebelum menyampaikan dua lagu, Crush dan A Little Too Not Over You.

Dua hari sebelum persembahannya, dia juga hadir pada sidang media. Katanya, dia gembira bertemu peminat di negara ini walaupun mengakui penat apabila terbabit dengan pelbagai persembahan jelajah di lokasi berbeza sebelum ini. Menariknya, pada pertemuan bersama media itu, dia mengenakan baju Melayu dan samping.

“Mungkin ramai peminat beranggapan saya sedih kerana gagal menang American Idol yang lalu tetapi sebenarnya saya tetap gembira dengan apa yang saya lalui hingga kini. Kemenangan bukanlah perkara utama pada saya sejak menyertai pertandingan itu.

“Jika difikirkan, saya masih tidak faham bagaimana saya mampu kecapi kejayaan hingga tahap ini. Bagaimanapun, saya mahu terus berkarya menerusi muzik dan meraih peluang yang hadir selepas membuat persembahan.

“Apa yang berlaku pada saya hari ini tidak pernah saya mimpi sebelum ini. Dalam kehidupan yang dilalui kini, saya sendiri merasakan saya masih melalui kehidupan biasa seperti orang lain kerana saya berpeluang bertemu rakan dan pergi ke restoran.

“Ada juga yang kenal saya ketika di luar tetapi mereka juga faham dengan masa peribadi saya. Ia suatu yang kelakar apabila saya menyertai pertandingan nyanyian tetapi saya bukan suka bersaing. Saya pernah sertai satu pertandingan nyanyi pada usia 10 tahun dan Star Search, dua tahun selepas itu.

“Hingga mencuba nasib menerusi American Idol, saya masih tidak mempunyai hasrat untuk bersaing. Saya lebih gemar meraih peluang menyanyi dan saya memang suka menyanyi,” katanya.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: