Olah Semula Jalan Cerita

14 Apr

Oleh Ramlah Zainal
roses@hmetro.com.my

Rap
KISAH suka duka kehidupan Amira, wanita cekal yang berusaha meningkatkan jati diri dalam menghadapi pelbagai konflik kehidupan antara paparan menarik dalam drama bersiri Segalanya Ku Terima arahan Raja Ahmad Alauddin.

Drama 13 episod yang dibarisi pelakon hebat dan popular seperti Azizah Mahzan, Azhar Sulaiman, Abby Abadi, Ezany, Hasnol Rahmat, Irma Hasmie, Raja Farah dan Feroz Khan disiarkan setiap Selasa, jam 11 malam di TV3 mulai hari ini.

Raja Ahmad Alauddin berkata, pada peringkat awal dia juga bimbang untuk mengarahkan drama itu kerana skripnya agak klise iaitu cerita berlatar belakang dunia korporat.

“Skrip drama ini mungkin lebih kurang sama dengan cerita drama yang pernah dipaparkan di televisyen sebelum ini. Justeru, sebagai pengarah yang sangat mementingkan aspek kualiti dalam drama, saya terpaksa mengolah semula jalan ceritanya untuk menjadikannya lebih menarik.

“Apa yang penting, kisah ini dapat dijadikan teladan kepada masyarakat mengenai akibat diterima kerana sikap tamak dan iri hati.

“Pada masa sama, saya fokuskan aspek perwatakan dalam cerita ini. Contohnya, watak Ashraf lakonan Azhar Sulaiman, saya kembangkan menjadi lelaki psiko, Ramli (Ezany) yang ceria dan periang berlainan daripada watak pernah dilakonkan Ezany sebelum ini.

“Watak Maimon (Azizah Mahzan) pada peringkat awalnya wanita sopan dan baik, tetapi pada pertengahan cerita, berubah menjadi jahat. Maimon mempunyai lelaki simpanan dan turut merancang komplot dalam cerita ini,” katanya.

Akuinya, dia tertarik mengarahkan drama ini kerana gabungan barisan pelakonnya gabungan baru dan berpengalaman. Katanya, dia pernah bekerja dengan Raja Farah dalam telefilem Aku, Dia dan Kopitiam begitu juga Feroz Khan, tetapi sudah dua tahun tidak bekerja dengan Azizah yang juga pelakon hebat tanah air.

“Pelakon lain pula seperti Irma Hasmie dan Ezany adalah pelakon baru yang saya berminat untuk bekerjasama dalam drama. Saya jarang menonton lakonan Irma, tapi pada pandangan saya, bakatnya boleh diketengahkan.

“Abby Abadi dan Zulkifli Ariffin pula hanya bawa watak pembantu, tetapi mereka mempunyai tarikan tersendiri dalam cerita ini.

 

 

“Saya berpuas hati dengan komitmen semua pelakon terbabit dalam drama ini yang menjalani penggambaran di sekitar Kuala Lumpur dan Port Dickson,” katanya.

Drama ini mengisahkan kepulangan Amira (Amira Rosaida) selepas menamatkan pengajian dari luar negara, disambut dengan majlis meriah.

Kepulangannya tidak disenangi kakaknya, Azlina kerana dia amat cemburu kemesraan bapa mereka, Tan Sri Azman dengan Amira. Tan Sri Amran juga percaya dengan keupayaan Amira dan menyuarakan isi hati untuk bersara dan menyerahkan pengurusan syarikat Menara Gading kepadanya.

Azlina pula tidak puas hati dengan keputusan bapanya itu kerana menganggap dia lebih layak menerajui syarikat. Dia merancang sesuatu dengan suaminya, Lokman untuk memastikan Menara Gading menjadi milik mereka.

Kekeruhan berlaku apabila Tan Sri Amran mengatur hidup Amira dengan memilih calon suami tanpa pengetahuannya. Pada hari perkahwinannya, dia melarikan diri kerana jatuh cinta dengan Zamir.

Pasrahkan anda apabila kehidupan yang didambakan menjadi bercelaru lantaran nafsu yang merajai hati manusia yang tidak tahu menghargai kehidupan?

Segalanya Ku Terima terbitan Grand Brilliance Sdn Bhd (GBSB) ini turut dibantu barisan pelakon seperti Hafizuddin (Tan Sri Azman), Lan Zailan (Pak Mail), Mak Engku (Mak Yam) dan Kamaliah Md Dom (Nek Piah).

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: