BORAK LOKASI: Sudut Berbeza Selebriti Tempatan

16 Apr

Oleh Norhadiani Baharom
yanie@hmetro.com.my

Rap
MASIH terngiang-ngiang adegan usik-mengusik antara pengacara berpengalaman, Raja Azura (Kak Engku) dan juara Raja Lawak musim 2, Ahmad Nabil Ahmad (Nabil) ketika menghadiri rakaman blok kedua Ewah Ewah di Capital Studio, Bandar Sri Damansara, 19 Mac lalu.

Kata Raja Azura, “Engkau ini popularlah Nabil, mesti boleh menang Bintang Paling Popular (merujuk kepada Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008).”

Kenyataan itu disambut spontan oleh Nabil, “Kalau saya menang kak, saya bawa akak pusing-pusing naik kereta satu bulan.”

Siapa sangka, gurauan Raja Azura itu menjadi kenyataan apabila Nabil diumumkan pemenang anugerah tertinggi ABPBH2008 yang berlangsung di Arena Of Stars, Genting Highlands, Ahad lalu, Bintang Paling Popular dengan memenangi kereta Nissan Sylphy? Tidak sekadar mengetepikan Raja SMS, Asmawi Ani yang menyandang gelaran itu tiga kali berturut-turut, Nabil juga menang dua lagi kategori, Artis Baru Lelaki Popular dan Artis Komedi Lelaki Popular.

Penerbit program Ewah Ewah, Leo Rauf Makmur, 39, berpendapat, sama ada Nabil mahupun Raja Azura, kedua-duanya adalah pengacara yang cukup hebat.

“Saya sudah bekerja dengan banyak produksi dan program ‘game show’ seumpama ini termasuk di Indonesia, tetapi inilah pertama kali bertemu dua pengacara yang cukup serasi, berbakat, spontan, lucu dan profesional.

“Mereka mengacara tanpa sebarang skrip sebaliknya hanya diberikan sedikit garis panduan mengenai setiap permainan dalam segmen tertentu,” kata Leo yang diberi kepercayaan menerbitkan tujuh episod blok kedua ‘game show Ewah Ewah.

Selain Leo, dua lagi produser, Saifullizzam Mohd Lizah (7 episod) dan Nurhul Huda Khalid (enam) turut dilantik sebagai penerbit. Berbeza dengan blok pertama, blok kedua menampilkan setiap peserta terdiri daripada selebriti tempatan.

“Blok pertama dulu, kami gabungkan artis dengan peminat, peminat dengan peminat, tetapi untuk blok kedua ini semua peserta adalah selebriti tempatan sama ada veteran, artis baru mahupun yang popular.

“Perubahan ini dilakukan atas permintaan penonton yang mahu melihat artis kesayangan mereka dalam satu program yang memaparkan sudut berbeza dari kehidupan glamor mereka. Selain itu, permainan yang ditampilkan adalah hasil perbincangan semua pihak,” katanya.

 

 

Menyertai TV3 kira-kira setahun enam bulan lalu, bekas graduan Penyiaran Televisyen dari Universiti California State Of Los Angeles ini berasal dari Jakarta, Indonesia.

Sebelum berhijrah ke negara ini, Leo pernah bertugas dengan stesen televisyen gergasi di Indonesia, Indosiar dari 1994 hingga 1998, syarikat produksi Triwarsana selain pernah menerbitkan program TV3, Siapa Boleh pada 2003 hingga 2004.

Dia mendapat peluang bertugas di negara ini ketika Ketua Pegawai Eksekutif Media Prima TV Network, Datuk Seri Farid Ridzuan, memenuhi kunjungan ke beberapa stesen televisyen terbesar di Indonesia sekitar 2007.

“Saya dimaklumkan seorang teman Datuk Farid sedang mencari produser berbakat Indonesia untuk bekerja di TV3. Atas desakan teman, saya menghantar ‘resume’ dan tidak sangka dipilih.

“Sememangnya menjadi impian saya untuk bekerja di luar Indonesia untuk menimba pengalaman di negara orang dan tidak sangka impian saya sudah tercapai sekarang.

“Bukan soal bayaran yang saya kejar kerana di Indonesia bayarannya juga mahal, tetapi kerjanya tidak setimpal,” katanya.

RANCANGAN: Ewah Ewah

PENERBIT: Leo Rauf Makmur, Saifullizzam Mohd Lizah, Nurhul Huda Khalid

PENERBIT EKSEKUTIF: Fadzliniza Zakaria, Khalijah Mohamed

PENOLONG PENERBIT: Rozilawati Mohd Zainordin, Adanan Azam, Mohd Syukri Idrus, Nurul Nisha Mohd Nasir, Hakimy Mohd Rudi, Mohd Sharul Naim Suar, Nur Athira Kamal Hisham

PENERBIT TEKNIKAL: Wan Anuar Wan Ali

PENGACARA: Raja Azura dan Ahmad Nabil Ahmad.

PENJAGA MARKAH: Nina Nichol

AKAUNTAN: Mohd Afiq Aizuddin Ramli

PEREKA SET: Ishak Ismail

JURUSOLEK: Alias Mohd Zain, Suriati Sham, Teresa Goh

PENATA GAYA: Aizurawaty Mohd Nawi dan Rohaidi Hashim

PENYELENGGARAAN MONITOR: Mohd Zainuri Ismail

OB/UNIT SIARAN LUAR: Mohd Basri Othman, Khairul Anuar Ahmad, Zakaria Ali

JURU LAMPU: Muliadi Abas, Rosdi Ishak

JURU AUDIO: Mohd Khalid Omar, Kenneth Michael

JURUKAMERA: Mohd Faizu Husin, G Ghanamoorthy, Samsol Bakar, Mohd Effendi Dzulkifli, Rudiahdi Nurdin, Adham Mutahir

KOORDINATOR PENONTON: Siti Atikhah Mohd Zubir

SIARAN: Setiap Isnin, Selasa dan Rabu, jam 11 pagi

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: