Nirina Tekad

16 Apr

Susunan Hartati Hassan Basri
hartati@hmetro.com.my

Rap

SAMA-SAMA menceburi dunia seni yang penuh dengan dugaan dan gosip, namun pelakon dan pengacara Nirina Zubir, 29, yakin dia dan suami, gitaris kumpulan Cokelat, Ernest Cokelat, 30, mampu melayari kehidupan bahagia bersama rumah tangga yang baru dibina.

Pasangan yang bertunang pada 9 November tahun lalu, selamat dinikahkan pada 5 April lalu di rumah yang menjadi kediaman rasmi mereka di Perum Mediterania Cluster Diamond, Jakarta Barat dengan tema Rumah Masa Depan.

Pelakon sinetron Assalamualaikum Cinta dan filem Heart ini berkata, apabila dia dan Ernest bertemu bapanya, H Zubir Amin untuk memaklumkan rancangan mereka untuk hidup bersama, sekali gus meminta restu, bapanya yang juga mantan diplomat, meminta mereka memikirkan semula perkara itu sedalam-dalamnya.

Kata bapanya, mereka perlu berhati-hati sebelum membuat keputusan mengenai kehidupan masa depan mereka, apatah lagi kedua-duanya hidup dalam dunia infotainment yang penuh dengan gosip.

Nirina dan Ernest diminta memikirkan semula keputusan itu dengan matang dan sebaiknya. Apabila sudah pasti, barulah bertemu semula dengannya.

“Beberapa hari selepas itu, kami datang semula dan menyampaikan keyakinan saya untuk berkahwin dengan Ernest. Saya mengaku sudah sedia memikul tanggungjawab sebagai isteri,” katanya.

Bapa Nirina juga berpesan, kalau menghadapi masalah rumah tangga, jangan bercerita dengan orang luar kerana ia boleh mengundang bahaya. Sebaliknya, mereka berdua selesaikan dengan cara berbincang dan jangan menggunakan emosi serta belajar daripada-teman artis lain.

Nirina atau nama sebenarnya, Nirina Raudatul Jannah Zubir dinikahkan dengan Ernest atau Ernest Fardiyan Sjarif oleh penghulu dari Kantor Departemen Agama, H Musholi pada 5 April lalu, jam 10 pagi waktu Indonesia Barat, dihadiri keluarga kedua-dua pengantin dan juga sahabat-handai.

Dua perkara menarik mengenai pernikahan mereka, ia diadakan di rumah yang bakal mereka diami bersama dan bukannya di rumah keluarga seperti kebiasaan pasangan lain serta mas kahwin yang diminta Nirina daripada suami berupa komputer riba (laptop).

Nirina berkata, mereka memilih melangsungkan pernikahan di rumah sendiri kerana rumah itu bakal menjadi tempat kediaman mereka selepas ini dan setiap hari boleh mengingati detik bersejarah sumpah pernikahan mereka berdua.

 

 

“Kami menikah di rumah juga kerana rezeki dan akan selalu mengingati detik penting itu. Setiap bangun pagi, pasti kami ingat pernikahan kami berlangsung di tempat ini.

“Selain itu, selesai pernikahan, ada doa dan rumah ini dapat banyak doa. Jadi rumah ini jadi berkat,” katanya.

Mengenai mas kahwin pula, Ernest berkata, ia permintaan Nirina kerana selepas ini mahu memulakan perniagaan sendiri dan komputer riba sangat berguna untuk membantu kelancaran perniagaannya.

“Memang itu yang dipesan Nirina ketika saya bertanya kepadanya mengenai mas kahwin sebagai pemberian saya. Sebabnya, saya mahu biar apa yang diberi itu benar-benar berguna kepadanya.

“Memandangkan Nirina mahu memulakan bisnes sendiri, jadi dia minta dibelikan barang yang sangat diperlukannya,” katanya.

Selain komputer riba sebagai mas kahwin, Nirina juga menerima kelengkapan solat dan wang Rp549,000. Apabila ditanya makna di sebalik nilai Rp549,000, Nirina hanya menjawab, “Kalau Rp50 juta boleh beli mobil tetapi yang penting makna pemberian itu.”

Pada majlis itu, Nirina anggun dengan kebaya renda putih rekaan Anna Avantie lengkap dengan hiasan kepala mengikut adat Minang. Pada malam harinya, berlangsung majlis resepsi di tempat sama dihadiri ramai rakan artis seperti Bella Saphira, Luna Maya dan Titi Kamal.

Dua hari sebelum pernikahan, diadakan majlis membaca al-Quran di rumah keluarga Nirina di Perumahan Qariyah Thayyibah, Kebun Jeruk, Jakarta Barat diikuti majlis berinai Bainai mengikut adat Minang atau Midodareti (Jawa). Untuk majlis ini, Nirina mengenakan busana serba putih lengkap bertudung biru dan pada kaki dan tangannya diinai dengan corak hiasan Arab.

Untuk majlis ini, Nirina tidak dibenarkan bertemu Ernest tetapi masih berpeluang menyaksikan buah hatinya diinaikan kedua-dua orang tuanya dan juga keluarga tertua daripada keluarga kedua-dua pihak sebagai tanda restu, melalui TV LCD.

Kata Nirina, untuk majlis nikah, dia memilih busana tradisional dan budaya rekaan Avanti manakala majlis resepsi memilih busana mengikut adat Minang Pariaman sebelah bapanya. Nirina juga berganti busana daripada adat Minang Bukittinggi.

Nirina yang dilahirkan di Madagaskar pada 12 Mac 1980 memulakan kerjaya sebagai VJ MTV Indonesia selama beberapa tahun kemudian menceburi dunia lakonan menerusi filem pertama, 30 Hari Mencari Cinta pada 2005 diikuti filem Mirror.

Kerjayanya disifatkan berada di puncak pada 2006 apabila berlakon filem psyco-thriller Belahan Jiwa diikuti filem Heart. Walaupun dalam filem itu, Acha Septriasa memegang watak utama, lakonan berkesan Nirina menambat hati juri untuk anugerah Pemeran Utama Wanita Terbaik di Festival Filem Indonesia 2006.

Melalui filem terbitan PT Kharisma Starvision Plus ini, Nirina bukan saja berlakon di samping kekasih, Ferry Ardiansyah, malah berpeluang menyanyikan lagu Hari Ini, Esok dan Seterusnya untuk soundtracknya bersama Acha dan Irwansyah.

Filem Kamulah Segala-galanya arahan Hanung Bramantyo pada 2007 diikuti Get Married 2008 mengukuhkan lagi nama Nirina apabila menang Pemeran Utama Wanita Terfavorit di Anugerah Filem Indonesian 2008.

Akhir-akhir ini, Nirina mencuba berlakon sinetron menerusi Diva diikuti Assalamualaikum Cinta yang pernah disiarkan TV9 dan baru saja selesai menjalani penggambaran sinetron Dewi.

Ernest pula mula menyertai Cokelat secara rasmi sebagai pemain gitar pada 31 Mei 2003 selepas menimba pengalaman menjadi pengganti Roberto Pieter. Pemuzik kelahiran Bandung pada 9 Januari 1979 ini adalah adik Edwin yang lebih awal menyertai Cokelat.

Percintaa mereka mula diketahui media pada Ramadan lalu dan mengakui mula rapat sejak bertemu di Barbados Caf
, Kemang, Jakarta Selatan pada 29 September 2006. Sebelum itu, Nirina pernah bercinta dengan Ferry Ardiansyah dan juga Gading Martin.

Selepas pernikahan ini, Ernest hanya diberi cuti sehari kerana 7 April lalu sudah mula bekerja untuk menjayakan program TV One menjelang pilihan raya pada 9 April lalu dan Cokelat juga dijadual mengadakan konsert di Malaysia.

PROFIL

Nama sebenar: Nirina Raudatul Jannah Zubir

Tarikh lahir: 12 Mac 1980

Tempat lahir: Madagaskar

Tinggi: 158 sentimeter

Agama: Islam

Bapa: H Zubir Amin

Ibu: Cut Indria Martini

Suami: Ernest Fardiyan Sjarif

Kerjaya: Pengacara, pelakon

Filem: 30 Hari Mencari Cinta, Mirror, Belahan Jiwa, Heart, Kamulah Satu-Satunya, Get Married

Sinetron: Diva, Assalamualaikum Cinta, Dewi

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: