Lega Status Nikah Sah

23 Apr

Oleh Murni Wan Omar
murni@hmetro.com.my

MESRA...Rita dan Zafuan di Mahkamah Rendah Syariah <br>Kuala Lumpur, semalam.
MESRA…Rita dan Zafuan di Mahkamah Rendah Syariah
Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR: “Alhamdulilah, semua sudah selesai,” kata pelakon Rita Rudaini yang hadir ke Mahkamah Rendah Syariah di sini, semalam bagi mengesahkan pernikahannya dengan pemain bola sepak Negeri Sembilan, Mohamad Aidil Zafuan Abd Radzak.

Pasangan itu hadir bersama dengan Mohamad Aidil, 22, tidak lepas menggenggam erat tangan isterinya, Rita Rudaini Mokhtar, 33, yang kelihatan tenang dan hamil enam bulan.

Mereka yang diwakili peguam syarie, Boestamam Ahmad membuat permohonan bagi mengesahkan pernikahan yang berlangsung di Songkhla, Thailand pada 25 Februari 2008.

Prosiding berlangsung dalam kamar Hakim Syarie Mohd Yunus Mohamad Zin.

 

 

Ketika ditemui masing-masing kelihatan lega apabila mahkamah mengesahkan pernikahan mereka dan diminta mendaftarkannya di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

Menjawab soalan wartawan, Rita berkata, mereka bukan mahu melambatkan pengesahan itu, tetapi masing-masing terikat dengan komitmen kerja.

“Dia dengan kerja dia (main bola), saya pula sibuk dengan penggambaran. Kami meminta peguam yang uruskan semua. Kami akan menunggu arahan daripada peguam untuk tarikh bagi mendaftar perkahwinan kami.

“Sejak mengandung saya lebihkan rehat kerana tidak mahu mengalami masalah kesihatan. Jantina anak masih belum tahu lagi. Bagaimanapun sebaik sahaja habis pantang, sudah ada tawaran penggambaran menunggu,” kata pelakon drama bersiri Rozana ini.

Tambahnya lagi, selepas bersalin dia mahu meluangkan lebih banyak masa di rumah dan kurangkan berada di set penggambaran serta berharap pihak produksi memahami keadaan barunya itu nanti.

Pasangan yang berbeza usia 10 tahun itu sebelum ini menggemparkan negara apabila berkahwin di Thailand berikutan tidak mendapat restu keluarga.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: