Raptai Penuh Penentu OIAM3

23 Apr

Oleh Rudy Imran Shamsudin
imran@hmetro.com.my

Rap
SABAN minggu sebelum konsert rancangan realiti One In A Million musim ketiga (OIAM3) disiarkan setiap Jumaat, jam 9.30 malam di 8TV, pihak produksi sudah membuat persiapan lebih awal.

Penerbit Eksekutif OIAM3, Sunil Kumar yang ditemui baru-baru ini. berkata perancangan awal perlu dibuat bagi memastikan rancangan yang disiarkan secara langsung berjalan lancar.

“Menghasilkan rancangan realiti tidak mudah kerana ia menuntut perhatian penuh kerana kita cuba merakam perjalanan kehidupan dilalui peserta setiap minggu. Apatah lagi konsert disiarkan secara langsung.

“Kalau boleh rancangan ini perlu ada kesinambungannya, biar penonton dapat merasai apa yang dipersembahkan peserta selepas melihat aktiviti dan persiapan dilakukan mereka dalam Diari OIAM3 yang disiar setiap Isnin, Selasa dan Khamis, jam 11.30 malam juga di 8TV,” katanya.

Wartawan Rap sempat berkunjung di lokasi konsert OIAM3 di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam memerhatikan bagaimana sesi latihan dibuat, sehari sebelum konsert berlangsung.

Waktu itu seorang pesertanya, Elizabeth Applunius Chin atau Esther sedang mengikuti raptai penuh yang dilakukan produksi.

Menyaksikan Sunil di dalam bilik kawalan, dia kelihatan begitu serius. Baginya sesi raptai penuh menjadi penentu terhadap apa yang akan disiarkan pada malam konsert berlangsung.

“Visual yang dirakam jurukamera harus tepat. Begitu juga dengan pencahayaan lampu. Ia perlu diberi perhatian bagi mengelakkan berlaku keadaan di mana penonton melihat wajah peserta dan pentas kurang jelas dan kelam.

“Bagi produksi rancangan realiti dan siaran langsung konsert yang dilakukan OIAM3, perlu ada latihan berkali-kali kerana menerusinya kita dapat memperbaiki segala kelemahan dan mengelakkan berlaku kesilapan. Sebaik konsert bermula kakitangan produksi seharusnya tahu apa yang perlu dilakukan.

“Apabila latihan sudah di buat kejayaan konsert bergantung penuh kepada kreativiti peserta bagaimana hendak mempersembahkan lagu mereka,” katanya.

 

 

Jelas Sunil lagi dia tidak berhadapan masalah untuk mengendalikan rancangan ini, kerana serasi bekerja dengan kakitangan yang ada sejak diberi tanggungjawab menghasilkan satu lagi rancangan realiti, So You Think You Can Dance dua tahun lalu.

“Cabaran yang terpaksa kami hadapi tahun ini adalah kekangan dari sudut kos penerbitan. Seperti yang diketahui umum negara sedang berhadapan dengan masalah kemelesetan ekonomi. Produksi penerbitan rancangan televisyen seperti kami turut terasa tempiasnya.

“Kos untuk menghasilkan rancangan realiti TV seperti OIAM3 ini besar tetapi kerana masalah kewangan ia terpaksa dikurangkan. Begitupun ia langsung tidak memutuskan semangat kakitangan produksi untuk bekerja dengan lebih baik.

“Sebagai Penerbit Eksekutif rancangan ini terus terang saya bertuah kerana mempunyai kakitangan yang tidak berkira soal tenaga dan sentiasa mahu memberikan yang terbaik kepada penonton setia OIAM3,” katanya.

Begitupun sepanjang musim rancangan ini diterbitkan selaku Penerbit Eksekutif, Sunil tidak terlepas daripada berhadapan dengan situasi kurang menyenangkan apabila rancangannya dikecam hebat gara-gara sikap pengkritik yang dikatakan agak celupar dan kasar sewaktu memberikan komen.

“Apa yang dilakukan pengkritik seperti Syafinaz Selamat dan Paul Moss adalah untuk kebaikan peserta.

“Seperti yang kita ketahui, Syafinaz dan Paul yang memilih peserta untuk musim ini, jadi mereka kenal rapat dengan mereka dan tahu apa yang mampu peserta ini lakukan.

“Atas alasan itu apabila ada peserta gagal melakukan persembahan dengan baik, Syafinaz mahupun Paul akan berasa kecewa dan mengeluarkan kritikan pedas.

“Bagaimanapun penjelasan terhadap isu dibangkitkan sudah pun diberikan oleh pengkritik sendiri, dan nampaknya penonton setia boleh menerima dan memahaminya.

“Pada saya sendiri selaku penerbit menganggap ianya adalah perkara biasa berlaku dalam rancangan realiti.

“Tidak dinafikan kontroversi boleh mengangkat satu-satu rancangan, namun pada saya secara peribadi biarlah ia boleh mendatangkan kebaikan kepada peserta rancangan itu sendiri dan bukan boleh menjatuhkan mereka,” katanya.

Borak Lokasi

Penerbit Eksekutif: Sunil Kumar

Penerbit Kanan: Zebedee Ernest De Costa

Penerbit/Pengarah: Nazatul Fariz Mohd. Aziz

Penerbit: David Leong Chee Mun

Penulis Skrip Kanan: Tania Sapuan

Penulis Skrip: Shelby Ng

Penata Rias Peserta: Peter Lum

Mentor Persembahan Pentas: Pat Ibrahim

Mentor Keseluruhan Persembahan: Juwita Jalil

Mentor Vokal: Ning Baizura

Pelatih Vokal: Yuaz

Pengarah Muzik: Aubrey Suwito

Penolong Penerbit: Joyce Huan

Penolong Penerbit: Nicole Goh

Penolong Penerbit: Anusha Peterson

Penolong Penerbit: Krishna Pathmasingam

Penolong Penerbit: Ganesh Venugopal

Editor Kanan: Howie Chin

Editor: Shivadas Menon Narayinan

Editor: Desmond Prashan D’Cruz

Penolong Penerbit: How Kitvy

Penolong Penerbit: Jason Robert

Penolong Penerbit: Asman Mansor

Pembantu Teknikal: Prabha Krisnan

Penjaga Peserta: Radlin Ramsah

Penjaga Peserta: Alif Yusri Ahmad Anuar

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: