Eraman Sasar RM400j

25 Apr

Oleh Hayati Ibrahim

MALAYSIA Airports (Niaga) Sdn Bhd (Eraman), syarikat milik penuh Malaysia Airport Holdings Berhad (MAHB) mensasarkan memperoleh jualan runcit RM400 juta tahun ini berbanding RM306 juta tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Umar Bustaman berkata sasaran itu diperoleh hasil jualan produk makanan dan minuman (F&B), cenderamata serta kosmetik di 40 cawangan runcitnya di semua lapangan terbang kendalian syarikat itu seluruh negara kecuali Lapangan Terbang Sultan Ismail (LTSI), Senai, Johor.

“Sebanyak 80 peratus daripada sasaran berkenaan disumbang daripada cawangan runcit di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT) di Sepang.

“Bagaimanapun, jika ekonomi kurang stabil dan masih dalam keadaan lembab, sasaran itu mungkin tidak dapat dicapai, tetapi kami yakin mampu memperoleh jualan runcit sekurang-kurangnya RM360 juta,” katanya pada sidang media selepas pelancaran cawangan restoran makanan segera tempatan Marrybrown di LCCT, Sepang, semalam.

 

 

Majlis disempurnakan Pengerusi MAHB, Tan Sri Dr Aris Othman dan Pengurus Besar Kumpulan Marrybrown Fried Chicken Sdn Bhd, Nancy Liew.

Hadir sama, Duta Marrybrown, Asmawi Ani atau Mawi.

Beliau berkata, pembukaan Marrybrown di LCCT membabitkan kos RM1.6 juta hasil program francais antara Eraman dan Marrybrown dan dijangka memberi tambah nilai kepada kepada pengguna di LCCT terutama penggemar makanan segera.

Menurutnya, pelaburan di LCCT membabitkan kos tinggi kerana ia kawasan bangunan dan peralatan baru.

Sementara itu, Nancy berkata ketika ini, Marrybrown mempunyai tiga cawangan di lapangan terbang termasuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, LTSI dan terbaru LCCT.

“Kami sedang menimbangkan membuka beberapa cawangan Marrybrown di beberapa lapangan terbang lain memandangkan ia lokasi strategik kerana mempunyai aliran trafik yang tinggi.

“Kami sedang mengadakan perbincangan dengan pihak yang berminat menjalankan kerjasama,” katanya.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: