Madonna Ibu Paling Kaya

25 Apr


MADONNA sedang cuba dapatkan anak angkat kedua.

Pendapatan RM394 juta mengatasi selebriti Hollywood lain

NEW YORK: Penyanyi Madonna yang dilaporkan meraih pendapatan berjumlah AS$110 juta (RM394 juta) sepanjang tahun lalu mengungguli senarai teratas Forbes sebagai ibu yang paling gigih bekerja di Hollywood, diikuti aktres Reesa Witherspoon dan Gwyneth Paltrow.

Penyanyi pop dan juga ibu kepada tiga anak itu yang baru-baru ini menjadi tumpuan ketika beliau cuba mendapatkan anak angkat kedua dari Malawi dilaporkan meraih sejumlah $105 juta (RM376 juta) bagi konsert jelajah dan jualan albumnya hampir satu juta di Amerika Syarikat.

Madonna juga menandatangani beberapa perjanjian yang menguntungkan tahun lalu, kata Forbes.com.

“Beliau melalui tahun yang menguntungkan pada 2008,” kata Lauren Streib yang membantu mengumpulkan senarai yang disiarkan semalam.

“Beliau mengadakan konsert jelajah paling banyak berbanding kumpulan muzik lain. Semuanya laris di seluruh dunia. Jadi tidak memeranjatkan mengenai komen bagaimana ia tahun yang menguntungkan bagi beliau,” katanya.

Witherspoon yang berpendapatan kira-kira $24 juta tahun (RM86 juta) lalu menduduki tempat kedua diikuti rapat di belakang beliau oleh Paltrow dengan sejumlah $20 juta (RM72 juta).

Selain meraih pendapatan melalui filem dan membesarkan sepasang anak, Ava dan Deacon, Witherspoon yang bercerai dengan aktor Ryan Phillippe juga menjadi jurucakap antarabangsa bagi syarikat kosmetik gergasi Avon.

Peranan Paltrow dalam filem berasaskan komik Iron Man yang meraih AS$580 juta (RM2 bilion) di seluruh dunia selain menjadi duta bagi Estee Lauder serta kasut dan beg tangan Tod’s menjadikan beliau berada di tempat ketiga.

Streib berkata senarai itu adalah berdasarkan anggaran pendapatan ibu Hollywood berkenaan yang mempunyai sekurang-kurangnya seorang anak serta memperoleh pendapatan hasil jualan album, gaji, filem box-office dan perjanjian berlesen atau menjadi duta barangan.

Katanya, kebanyakan wanita yang tersenarai memiliki perjanjian sebagai duta barangan yang menjadi sumber pendapatan mereka.

“Saya rasa ini adalah sesuatu yang berterusan selama beberapa dekad mulai sekarang. Kita melihat semakin berkurangan model tetapi semakin ramai selebriti menjadi jurucakap barangan. Ia kini menjadi sebahagian besar dalam perniagaan iaitu menjadi seorang selebriti,” katanya.

Ibu kepada tiga anak, Julia Roberts yang kembali ke layar perak dalam Duplicity selepas sekian lama menghilangkan diri, tersenarai di tempat keempat diikuti aktres Sarah Jessica Parker, bintang siri televisyen dan filem Sex And The City yang mempunyai seorang anak lelaki bersama suaminya, Matthew Broderick.

Angelina Jolie yang mempunyai enam anak berpendapatan AS$14 juta (RM50 juta) tahun lalu dan menduduki tempat keenam diikuti model dan juga penyampai televisyen, Heidi Klum yang kini hamil anak keempat. – Reuters

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: