Nabil, Irma Azam Lonjak TV9

25 Apr

Oleh Ramlah Zainal
roses@hmetro.com.my

Rap
BINTANG Paling Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH 2008), Ahmad Nabil Ahmad atau Nabil dan pasangannya, pelakon Irma Hasmie paling mencuri perhatian ramai sempena sambutan ulang tahun ketiga stesen TV9 di Sunway Lagoon, Sunway baru-baru ini.

Selain bermesra dengan peminat dari pelbagai lapisan masyarakat, Nabil,26, dan Irma, 27, juga meluangkan masa bergambar kenangan dengan monyet dan spesies ular Albino dari Sunway Wildlife.

Sekalipun kurang sihat kerana terbabit dengan kemalangan jalan raya sebelum ini, Nabil tetap tidak ingin melepaskan peluang menyemarakkan sambutan ulang tahun TV9 itu.

“Sebenarnya, kaki saya masih sakit dan belum pulih sepenuhnya, tetapi tetap ingin berkongsi kemeriahan sambutan ulang tahun TV9 ini bersama warga kerja TV9 dan pihak media yang hadir.

“Acara seperti ini dapat mengeratkan lagi hubungan artis dan peminat mereka dengan lebih dekat. Inilah masanya, peminat dapat bermesra dengan artis kesayangan mereka yang selama ini hanya dapat ditonton di televisyen.

“Saya pula tidak ada masalah untuk turun padang dan melayan peminat dalam acara seperti ini kerana tanpa peminat siapalah saya. Pada masa sama, saya turut mempromosikan program yang dijayakan bersama TV9 iaitu Studio Nabil, Pondok-Pondok dan Hartamania kepada peminat yang hadir pada acara ini,” katanya.

Nabil berkata, dia juga berharap program yang dijayakannya di TV9 mengukuhkan lagi nama stesen itu untuk bersaing dengan stesen TV lain.

“Seperti TV9, saya juga masih baru dalam bidang seni. Justeru, saya berharap jika program saya di TV9 diminati ramai sekali gus menaikkan lagi nama stesen yang popular di kalangan orang Melayu ini.

“Saya juga tidak ada masalah jika ditawarkan untuk buat program baru lain bersama TV9 pada masa depan,” katanya.

Seperti Nabil, Irma yang juga pengacara program Chopp di TV9 juga hadir untuk memeriahkan majlis sekali gus memberi sokongan kepada stesen TV9.

 

 

“Sebenarnya saya terbabit dengan rakaman untuk program Chopp yang membuat liputan pelbagai aktiviti menarik yang diadakan sempena sambutan ulang tahun TV9.

“Saya juga menggunakan peluang dalam acara itu untuk beramah mesra dengan peminat yang menyokong kerjaya seni selama ini,” katanya.

Irma berkata, selain Chopp, program lima minit yang disiarkan setiap hari, dia juga banyak terbabit dengan stesen drama yang disiarkan di TV9 sebelum ini.

“Antara drama lakonan saya yang disiarkan di TV9 ketika ini ialah siri 26 episod, Uda dan Dara. Apapun, saya melihat TV9 mempunyai peningkatan dari segi kandungan programnya sekarang.

Sebelum ini, TV9 mungkin banyak cerita kartun untuk kanak-kanak, tapi sekarang programnya lebih menarik dan memang sesuai untuk tontonan seisi keluarga,” katanya.

Artis lain yang turut memeriahkan sambutan ulang tahun TV9 ialah pelakon dan pengacara Sharifah Shahirah dan suami Ijoy Azzahari sekeluarga serta Alif One In A Million (OIAM).

Acara sambutan dimeriahkan dengan siaran langsung rancangan bual bicara TV9, Nasi Lemak Kopi O yang menampilkan gandingan pengacara Farah Adeeba dan Syed Mohd Khair.

Selain itu, siaran langsung rancangan Apa Ke Halnya yang menampilkan Mr Os, Shamsul Ghau-Ghau dan Din Beramboi untuk berbicara secara santai dalam suasana yang penuh ceria di Sunway Lagoon.

Ia disusuli dengan konsert istimewa yang bakal bersiaran secara langsung dari Lumut Perak pada 25 April ini (esok) dengan penampilan artis undangan seperti Hujan, Haqiem, Pemenang Idola Kecil, Wada dan Fabulous Cat.

Ketika ditemui, Ketua Pegawai Operasi TV9, Bukhari Che Muda berkata, TV9 sudah mencecah usia tiga tahun tanggal 22 April ini.

“Sekalipun baru berusia tiga tahun, stesen ini sudah dikenali sebagai stesen kedua negara dalam kalangan penonton Melayu. Pada usia muda, stesen ini baru nak bermula dan pengenalan tagline baru, TV9 Di Hatiku itu memang tepat pada masanya supaya orang ramai lebih mengenali stesen ini.

“Proses untuk melahirkan produk TV9 juga berterusan dari semasa ke semasa dengan mencungkil bakat baru dalam bidang seni. Contohnya, pelakon kanak-kanak Fimie yang diketengahkan dalam rancangan Ole-Ole Chef Zam dan Fimie.

“Selain itu, kita juga berjaya cungkil bakat remaja menerusi program realiti Gadis Melayu. Juara Gadis Melayu musim pertama, Khairul Noormaidah Zali atau Aida kini menjadi hos rancangan Apa Ke Halnya di TV9,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media dan acara memotong kek membabitkan stesen TV9; akhbar nombor satu tanah air, Harian Metro; majalah Mangga dan Media Hiburan yang berlangsung dengan meriah di Sunway Lagoon.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Rangkaian Televisyen Media Prima, Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan, Ketua Pengarang Berita Harian Metro, Shariffudin Mohamed, Pengarang Hiburan Harian Metro, Adam Salleh dan Pengarang Bintang Popular, Akmal Abdullah.

Sempena sambutan ulang tahun ketiganya itu, Bukhari berkata, stesen TV9 tampil dengan wajah berbeza berbanding sebelumnya.

“Stesen ini berusaha memuaskan hati penonton setia menerusi pelbagai rancangan terbitan sendiri, rancangan tempatan dan luar negara. Kami juga mensasarkan tiga kategori utama iaitu kanak-kanak antara empat hingga 14 tahun, remaja dan belia bekerja dalam lingkungan usia 15 hingga 24 tahun serta pasangan keluarga muda lingkungan usia 25 hingga 34 tahun,” katanya.

Bukhari berkata, stesen TV9 juga lebih fokus pada penerbitan rancangan baru terbitannya sendiri.

“Antaranya rancangan kanak-kanak, Siapa Pintar yang menguji tahap kecerdasan minda peserta yang dihoskan Alif OIAM setiap Isnin hingga Rabu jam 7 malam.

“Peminat siri Upin dan Ipin pula jangan lepaskan peluang untuk mengikuti Upin Ipin Marathon yang disiarkan dari jam 5.30 petang hingga 7 malam pada 25 April ini (esok).

“Rancangan pengembaraan mencari harta, Hartamania yang menampilkan gandingan Adruce dan Nabil menemui penonton setiap Isnin hingga Rabu jam 7 malam bermula Jun ini.

“Rancangan baru lain, drama komedi romantik Zati & The Beast yang menampilkan Diana Danielle setiap Isnin hingga khamis jam 8.30 malam, rancangan realiti terbaru, Jaguh yang mencungkil bakat pemain badminton baru menemui penonton bermula Jun ini.

“Selain itu, rancangan realiti Gadis Melayu yang mendapat sambutan ramai pada musim lalu akan memasuki musim kedua Ogos nanti dan musim kedua rancangan Idola kecil pada November nanti,” katanya.

Kata Bukhari lagi, TV9 juga menampilkan pelbagai rancangan menarik sepanjang tahun dengan pengisian yang lebih mantap.

“Antaranya, Studio Nabil yang disiarkan setiap Sabtu jam 8.30 malam menampilkan Nabil sebagai pemilik jamming studio dibantu Sharifah Shahirah sebagai setiausahanya dan Pondok-Pondok yang dihoskan Nabil setiap ahad, jam 8.30 malam.Selain itu, kes syariah, galaksi, Semanis Kurma, Ole-Ole Chef Zam dan Fimie, Busana, Hip TV serta 24/7 Forensik,” katanya.

Sementara itu, lebih 1,000 warga kerja TV9 yang membabitkan kakitangan, anggota keluarga dan pelanggan setia stesen serta rakan media berkumpul di Sunway Lagoon sejak jam 9 pagi lagi semata-mata untuk meraikan sambutan ulang tahun yang cukup bermakna ini.

Pelbagai aktiviti menarik juga disediakan kepada orang ramai seperti melukis wajah dan tubuh, water tug war, perlawanan bola dan bola tampar pantai.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: