'Saya Masih Di Takuk Lama'

25 Apr

Oleh Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my

Rap

JARANG nampak kelibat Janet Khoo, 36, bukan bererti dia tidak aktif berlakon lagi tetapi dia tidak mahu menjual cerita murahan demi meraih publisiti daripada wartawan.

Dia juga menafikan tidak mahu melakonkan watak wanita muslimah kerana baginya watak itulah yang memberi tuah kepadanya sehingga menang Anugerah Pelakon Komedi Wanita Terbaik pada Asian Television Awards ke-11 (2007) di Singapura.

Janet menang kerana keberkesanan lakonannya dalam drama bersiri Mat Dom Teksi arahan Roslan Hussain. Drama itu turut mengungguli kategori Drama Komedi Terbaik, Anugerah Skrin ke-8.

Sebulan lalu, dia baru selesai penggambaran drama 26 episod, Seharum Kenanga, terbitan Bright Networks dan sekarang sibuk di lokasi projek khas Astro drama 50 episod, Kecuali Cintamu.

“Saya aktif berlakon dan tiada masalah pegang watak wanita solehah jika ada tawaran. Dalam Seharum Kenanga, saya jadi wanita solehah bernama Dania dan bertudung. Watak Dania memberi semangat kepada saya. Di luar lokasi pun, saya ‘pegang’ ketabahan dan kekuatan yang ada pada Dania untuk menempuh cabaran hidup.

“Pada mulanya, Dania adalah pelakon popular, kemudian berkahwin tetapi nasibnya berubah selepas menjadi mangsa ragut dan mengalami kecacatan sehingga tidak dapat berjalan. Duka Dania bertambah apabila suami menduakannya.

“Tiada salahnya jika saya terus pegang watak wanita solehah. Begitu pun, saya tidaklah mahu terikat pada satu watak saja dan perlu mempelbagaikan perwatakan supaya penonton tidak jemu. Saya hairan kenapa orang cakap saya tidak mahu pegang watak wanita muslimah lagi.

“Selepas Seharum Kenanga, saya berlakon dalam telefilem arahan Along Kamaludin bersama Haliza Misbun. Mungkin orang kurang perasan kehadiran saya dalam industri kerana kurang cerita saya keluar dalam akhbar.

“Biasanya saya bertemu wartawan pada majlis hiburan. Ketika itu, baru ada wartawan menemu bual kerana saya memang jenis tidak tahu menghubungi wartawan semata-mata untuk bercerita perkara remeh seperti kucing hilang dan sebagainya.

“Saya tidak berkecil hati jika tidak mendapat perhatian wartawan asalkan membuat kerja dengan baik, rezeki saya dalam bidang seni tetap ada. Paling utama orang dalam industri tahu saya masih ada di sini,” katanya.

 

 

Kepada mereka yang ingin melihat sisi lain lakonan Janet, saksikan persembahannya dalam Kecuali Cintamu sebagai Vivian Thang yang berpura-pura baik dengan Ruby Sujak (Haleeda).

Watak Vivian sangat komplikated di mana di belakang Ruby, dia menjalin hubungan sulit dengan suami Ruby iaitu Effendy Sulaiman (Aman Shah).

Bercerita mengenai anugerah yang diterima, jelas Janet, selama 15 tahun itulah penghargaan tertinggi pernah diterimanya.

“Dalam tempoh yang agak panjang itu, saya gembira dengan pengalaman bekerja dan dapat membawakan watak berbeza. Pengalaman bekerja sebagai artis sangat menarik yang tidak mungkin dapat dilalui orang biasa. Saya dapat menjiwai watak menjadi orang lain dan dapat memperbaiki diri sendiri untuk menjadi manusia lebih baik.

“Saya tidak mengejar glamor dan kalau bercakap dari segi bayaran, ia tidak setimpal dengan pengalaman yang ada. Anugerah yang dapat pun tidak banyak membantu kerjaya saya. Jika ada produser rasa berbaloi mengambil saya berlakon, bayaran tinggilah sikit. Saya juga tidak mendapat motivasi daripada penggiat seni tanah air.

“Masih ingat lagi ketika mula melangkah dalam bidang ini melambung angan-angan ingin pegang watak itu dan ini. Bermacam watak idaman tergambar di ruang mata tetapi apabila sudah berada dalam bidang ini, tak ke mana pun. Masih berada di takuk sama. Saya yakin pelakon baru yang hendak bertapak sekarang pun bercakap mengenai watak impian mereka. Tetapi apabila dah lama dalam dunia lakonan, mereka akan tahu hakikat sebenar.

“Sekarang saya rasa niat mereka yang ingin menyertai dunia lakonan pun sudah berubah. Mereka mengejar glamor, ingin menaikkan status diri dan mencari kemewahan. Saya memang teringin hendak pegang anugerah dalam negara tetapi motivasi saya ke arah itu tidak membara seperti dulu lagi.

“Watak yang diberikan sama saja. Ada produser dan pengarah yang mementingkan rupa paras, bukannya bakat pelakon. Mereka lebih senang menjaga periuk nasi sendiri daripada membantu memartabatkan bakat artis tempatan. Akhirnya lahirlah artis yang sekadar mencari populariti dan kemudian menggunakan kelebihan yang ada memikat lelaki kaya. Mereka yang sebenarnya berbakat diketepikan begitu saja.

“Jadi berbalik kepada drama Kecuali Cintamu, saya gembira dapat terbabit dalam produksi itu kerana ia sebahagian daripada projek khas Astro mencari bakat baru menerusi program realiti Anak Wayang. Saya harap mereka yang berjaya nanti dapat bekerja dengan seikhlas hati,” katanya.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: