Berhujan Demi KMA 2009

26 Apr

Rap
HARAPAN lebih 5,000 pengunjung pada konsert Kembara Metro Ahad (KMA) 2009 di Dataran Kejora, Bandar Penawar, Kota Tinggi, Johor, Sabtu lalu, untuk melihat aksi ‘superman’ hampa kerana naib juara One In A Million musim pertama, Faizal Tahir, terpaksa menarik diri atas sebab kesihatan.

Bagaimanapun, kekecewaan penonton ditebus oleh telatah dan gelagat ‘tiga superman’ yang ternyata lebih banyak memainkan peranan dalam menghangatkan semula suasana ceria mini konsert itu. Peranan dimainkan Raja Lawak musim ketiga, Sepah selaku pengacara berjaya membuatkan penonton melupakan kekecewaan untuk melihat Faizal beraksi di pentas.

Gelagat lawak spontan Shuib, Jep dan Mamat membuatkan penonton yang merangkumi pelbagai peringkat umur itu tidak kering gusi, sekali gus membuktikan mereka sememangnya layak digelar Raja Lawak.

Kekuatan dan daya tarikan dimiliki tiga anak muda berasal dari Johor Bahru ini nampak jelas apabila pada satu ketika mereka berjaya membuatkan penonton yang hadir tidak berganjak dari tempat duduk walaupun rintik hujan mula turun.

Tiga serangkai yang difahamkan pertama kali menjadi pengacara di pentas itu dilihat mempraktikkan segala ilmu yang mereka peroleh sepanjang mengikuti program realiti yang dikendalikan Astro itu.

Mereka pandai berinteraksi dengan penonton kerana tahu malapetaka paling hebat ketika beraksi di depan ribuan penonton ialah apabila persembahan mereka tidak sampai sehingga membuatkan penonton bosan dan mengalihkan tumpuan dari pentas.

Jadi tidak hairan Sepah tidak menghadapi kesukaran menjemput penonton naik ke pentas bagi menjawab beberapa soalan kuiz yang mudah kerana penonton sememangnya cepat serasi dengan semua usikan dan lawak spontan mereka.

Bukan hanya mengacara dan berlawak, Sepah datang dengan nyanyian. Pakej tiga dalam satu!

Kemuncak penampilan Sepah sepanjang mengendalikan pentas di mini konsert KMA 2009 ialah apabila mereka membawa lagu Kamelia daripada kumpulan Sweet Charity bagi menggantikan tempat Faizal.

Dengan suara serak basah milik Jep yang mirip Ramli Sarip itu, penonton nampak teruja apabila memberi tepukan gemuruh serta sorakan, tidak kurang juga yang bingkas bangun sebagai tanda penghargaan kepada kebolehannya.

 

 

Mini konsert KMA 2009 turut meriah bukan saja dengan pembabitan 400 pembaca setia akhbar mingguan popular ini, malah penampilan nama terkenal dalam industri muzik seperti Mila, Riz dan Alyah.

Konsert yang berlangsung selama dua jam bermula jam 9 malam itu dimulakan dengan persembahan zapin kanak-kanak dari pertubuhan kebudayaan Kejora.

Mila yang baru membuka produk kecantikan LuvMila, tampil mendendangkan tiga lagu iaitu Mila Bila Cinta, Persis Mutiara dan Aku Lebih Tahu.

Terdahulu, Riz muncul mempersembahkan lagu Hanya Sandiwara dan Harusku Yang Pergi serta sebuah lagi duet bersama Alyah, Ku Pinjam Satu Bintang.

Suasana malam di Dataran Kejora turut dihangatkan dengan vokal tinggi Alyah melalui Berdua Lebih Baik dan Tak Mungkin Kerna Sayang yang menjadi pembukaan mini konsert.

Penampilan kumpulan rock Butterfly yang dianggotai lima wanita iaitu Ada (vokalis), Syella (keyboard), Biss (bass), Helda (gitar) dan Adha (dram) turut berjaya mencuri tumpuan penonton, terutama yang menantikan irama rancak.

Butterfly mempersembahkan tiga lagu iaitu Kucing Garung, Oh Kawan dan Goyang Inul yang menyaksikan beberapa penonton dijemput naik ke pentas untuk turut menggoyangkan pinggul mengiringi lagu dangdut yang diberi nafas rock itu.

Tidak lengkap kiranya kunjungan peserta KMA 2009 ke Johor tidak disajikan dengan tarian zapin. Kumpulan tarian dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Adila, Kota Tinggi, dijemput membuat persembahan zapin sebagai pembuka tirai minit konsert yang turut menggamit orang ramai dari beberapa penempatan Felda berdekatan.

Pada hari itu juga, sebenarnya Dataran Kejora ‘dibuka’ seawal jam 9 pagi dengan mini karnival, di mana pelbagai gerai jualan barangan disediakan, pertandingan mewarna untuk kanak-kanak, pertandingan karaoke dan sukaneka yang terbuka untuk peserta KMA 2009.

KMA 2009 turut dijayakan rakan penaja seperti Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (Plus), Jakel, Kumpulan Al-Jabbar, Desaru Golden Beach Hotel, Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora), Pihak Berkuasa Pembangunan Iskandar Malaysia (Irda), Iskandar Investment Berhad (IIB), Jamu Mak Dara, Shell, Proton, ntv7 serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tanjung Surat, Datuk Harun Abdullah.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: