Format Baru Muzik Muzik Lebih Terbuka

27 Apr

BERMULA 4 April lalu, rancangan hiburan Muzik Muzik membuat keputusan sesebuah lagu yang dicalonkan pada peringkat awal tidak lagi diletakkan dalam mana-mana kategori membuatkan pertandingan itu kini lebih terbuka kepada semua bentuk lagu, tidak kira balada, pop, rock dan etnik kreatif.

Pengurus Produksi Hiburan, Primeworks Studio Sdn Bhd, Fadzliniza Zakaria, perubahan itu dilakukan setelah meneliti pandangan peminat dan mereka yang terbabit secara langsung dalam industri muzik negara.

“Kini, semua lagu dicalonkan secara bebas. Kita tidak mahu meletakkannya dalam sebarang kategori bagi memberikan lebih banyak peluang kepada pencipta dan lagu menyertai program ini. Dengan sendiri, kita menggalakkan kreativiti yang lebih di kalangan pencipta itu sendiri,” katanya ketika ditemui pada sesi rakaman program itu di Sri Pentas 2, Shah Alam, baru-baru ini.

Menurutnya, ramai pencipta muzik menjadikan rancangan berkenaan sebagai rujukan dalam berkarya. Justeru, tidak mahu karya mereka dilihat sebagai terhad, Primeworks memutuskan untuk tidak menetapkan sebarang kategori pada peringkat awal rancangan berkenaan.

“Peminat sendiri mahukan perubahan pada rancangan ini, namun bukan secara mutlak. Mereka tidak mahu melepaskan kategori Balada dan Pop Rock. Lagipun, dua kategori itulah yang paling besar jumlahnya.

“Kami mengalu-alukan semua lagu, termasuk daripada artis nasyid dan indie, dicalonkan dalam program ini. Biar peminat membuat undian secara bebas, lagu mana yang menjadi kesukaan mereka. Apabila sampai ke peringkat separuh akhir, barulah pihak kami akan campur tangan, dengan menentukan kategorinya,” kata Fadzliniza yang berharap, dengan sistem terbuka itu, ia bakal menggalakkan pencipta tempatan menghasilkan lebih banyak lagu kreatif dalam lebih banyak genre, seterusnya memperkayakan lagi khazanah muzik negara.

Menerusi sistem lebih terbuka itu juga, diharapkan lebih ramai penyanyi atau kumpulan indie tampil mencalonkan karya mereka dalam program terbabit.

Ini seterusnya dapat menggalakkan lagi generasi muda untuk terus berkarya dan mempelbagaikan lagi ilham cipta mereka. Bagaimanapun, lagu yang hendak dicalonkan itu biarlah mempunyai kualiti yang baik atau setidak-tidaknya mendapat tempat di stesen radio tempatan.

Muzik Muzik edisi terbaru juga diubah siarannya ke Sabtu, jam 5 petang hingga 6 petang. Ia masih mengekalkan pengacara Cheryl Samad dan Faizal Ismail sebagai hos, manakala Ezlynn pula tampil sebagai pengacara undangan.

Muzik Muzik 24 turut menampilkan tiga segmen iaitu Buzz yang memaparkan peristiwa dalam industri muzik tanah air, segmen Trivia pula memfokuskan rentetan perjalanan hidup seseorang artis dari awal pembabitan sehingga kini, serta segmen Candid yang memberikan peluang kepada peminat beraksi seperti artis kesayangan mereka. Ia diacarakan Adzri Faiz Azlan.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: