Gabung Warisan Dunia

28 Apr

Oleh NOREALYNA MISMAN
metahad@hmetro.com.my

BIARPUN masih bergelar penuntut dan bertaraf amatur, ahli Kelab Teater Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) memiliki kejayaan tersendiri yang layak dibanggakan apabila bakat serta kebolehan mereka diiktiraf penggiat seni profesional tanah air.

Ini terbukti apabila ahli kelab itu diberi peluang beraksi dalam pementasan teater ‘Sirah Junjungan’ arahan Erma Fatima di Istana Budaya pada Mac lalu dan mengiringi persembahan kumpulan nasyid Rabbani pada ‘Malam Sinar Maulidur Rasul’ di Stadium Bukit Jalil pada bulan sama.

Presidennya, Zulqarnain Othman, 22, berkata pihaknya sangat teruja dan berbangga apabila Unit Kebudayaan UIAM memberitahu, Erma dan Rabbani menjemput ahli kelab itu menyertai pementasan ‘Sirah Junjungan’ dan ‘Malam Sinar Maulidur Rasul’.

Menurutnya, bukan mudah untuk membuat persembahan di Istana Budaya, dan peluang serta pengalaman yang diberi adalah tapak untuk mereka memulakan langkah di luar UIAM.

 

 

“Ia satu penghormatan besar kepada kami dan peluang beraksi di Istana Budaya di bawah arahan Erma Fatimah memberi pengalaman bermakna kepada kami semua,” katanya.

Zulqarnain berkata, kelab yang ditubuhkan pada 2002 itu ada keistimewaan tersendiri apabila turut dianggotai penuntut UIAM dari luar negara, antaranya Indonesia, Turki, Afrika Selatan dan Arab Saudi.

“Kami tidak menyangka penuntut luar negara berminat untuk terbabit dalam pementasan teater.

“Mereka sangat komited dalam setiap aktiviti yang kami anjur, terutama bengkel teater yang kami adakan dua kali seminggu,” katanya.

Setiausaha kelab, Soffiya Nadira Mohd Saufi, 22, dari Kuala Lumpur berkata, kehadiran penuntut luar negara di dalam kelab itu memberi suntikan idea berbeza kepada perjalanan kelab kerana mampu menggabungkan seni warisan budaya dari seluruh dunia apabila membuat persembahan.

Satu lagi keistimewaan Kelab Teater UIAM yang mungkin tidak dimiliki kelab teater institusi pengajian tinggi (IPT) lain ialah kebolehan mereka membuat persembahan dalam dwibahasa iaitu Bahasa Melayu dan Inggeris.

“Kami pernah mementaskan teater Inggeris yang diadaptasi daripada novel dan puisi William Shakespeare seperti Midsummer Night’s Dream, Dr Faustus dan Christopher Marlowe sempena Minggu Teater Bahasa Inggeris di kampus kami.

“Inilah kelebihan kami, malah tidak keterlaluan jika dikatakan kami mahu kemampuan kami membuat persembahan dalam bahasa Melayu dan Inggeris menjadi identiti unik kelab kami,” kata Ketua Bahagian Pementasan Inggeris, Zarith Sofia Zulkifli, 22.

Menurut penuntut tahun tiga jurusan Bahasa dan Kesusasteraan Inggeris ini, selain mengadaptasi karya sasterawan terkenal, mereka mempersembahkan teater hasil karya sendiri dengan menonjolkan suasana kemelayuan tetapi disampaikan dalam bahasa Inggeris, contohnya dalam teater ‘It Takes Two to Go’.

“Kami mengetengahkan aspek dwibahasa dalam persembahan kerana ia penting untuk kami membina keyakinan untuk bertutur dalam kedua-dua bahasa,” katanya.

Pada masa sama, kata Pengurus Kewangan kelab, Muhd Firdaus Omar, 22, mereka ingin membuktikan teater juga satu medium berkesan untuk memberi kesedaran pada orang awam.

“Buktinya, kami berjaya membuat penonton menitiskan air mata ketika pementasan ‘When the Earth Cries Blood’ di Universiti Multimedia, Melaka, pada Mac lalu yang bertemakan penderitaan penduduk Palestin,” katanya.

Firdaus menambah, dengan menyertai kelab teater, ahli bukan saja berpeluang mendalami bidang lakonan, malah mempelajari ilmu lain yang berkaitan seperti pengarahan, penulisan skrip, penyediaan kostum dan promosi.

Misi terbaru mereka ialah menunjukkan pada dunia luar yang UIAM mampu melahirkan generasi baru dalam dunia teater.

“Yang penting dalam setiap persembahan ialah mesejnya sampai dan penonton mengingati cerita kami,” kata Firdaus.

INFO

NAMA KELAB: Kelab Teater UIAM

PRESIDEN: Zulqarnain Othman, (Tahun 3 Jurusan Bahasa dan Kesusasteraan Inggeris)

JUMLAH AHLI: 251 orang

PENCAPAIAN: Kumpulan Harapan Festival Teater Selangor 2002; Kumpulan Harapan Festival Teater Selangor 2004; persembahan teater di Lambang Sari, Istana Budaya pada 2008; terbabit dalam teater Sirah Junjungan di Istana Budaya Mac 2009; mengiringi persembahan kumpulan Rabbani pada Malam Sinar Maulidur Rasul di Melaka pada Mac 2009

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: