Dua Yusof Berkongsi Hari Jadi

30 Apr

Oleh Zul Husni Abdul Hamid
zhusni@bharian.com.my

Bukti keakraban persahabatan mereka yang dipupuk selama 33 tahun

SELAMA 33 tahun bersahabat, belum pernah sekali mereka meraikan ulang tahun kelahiran bersama meskipun tarikh lahir dua insan yang banyak menyumbang jasa kepada industri drama dan perfileman tempatan ini hanya berbeza tiga hari.

Bagaimanapun, persahabatan lebih tiga dekad itu meninggalkan nostalgia paling manis buat dua Yusof – Datuk Yusof Haslam dan Yusof Kelana ketika meraikan ulang tahun kelahiran mereka yang ke-55.

Sabtu lalu di Darul Haslam, Taman Melawati, Hulu Klang, dua sahabat yang mula akrab sejak 1975 buat pertama kali meraikan sambutan ulang tahun kelahiran mereka bersama.

Berselisih tiga hari tarikh kelahiran, Yusof Haslam dilahirkan pada 24 April manakala Yusof Kelana pada 27 April, kedua-duanya terdetik untuk berkongsi sesuatu yang manis bersama insan yang memberi makna sepanjang 55 tahun kehidupan mereka.

Kehadiran tetamu yang disifatkan Yusof Haslam sebagai pemberi inspirasi untuk mereka berdua meneruskan perjuangan dan kehidupan sebagai insan seni dengan tenang tanpa ada permusuhan.


DUA Yusof mengabadikan detik manis ulang tahun kelahiran mereka yang ke-55.

“Pada usia ini, apa yang saya mahukan adalah kehidupan yang tenang dengan lebih ramai kawan. Apabila hati tenang hendak ke mana pun senang kerana tiada masalah,” katanya gembira dan bersyukur dapat berkongsi rezeki kurniaan Allah pada hari bermakna itu.

Merentas perjalanan panjang sebagai sahabat, Yusof Haslam bersyukur kerana persahabatannya dengan Yusof Kelana tidak pernah bernoktah meskipun hidup mereka juga tidak sunyi daripada ujian dan dugaan.

Bergaduh, berselisih faham dan berbaik semula adalah putaran hidup manusia yang tidak akan pernah sunyi daripada konflik serta ujian.

Namun, semua itu sebenarnya mendekatkan lagi persahabatan antara mereka selain membuatkan lebih memahami antara satu sama lain.


KELUARGA besar yang mengukuhkan perjalanan seni dua Yusof.

“Kami sama-sama keras kepala dan ego. Pergaduhan apabila berlaku bukan kerana perkara remeh temeh sebaliknya mahu menegakkan fahaman masing-masing.

“Namun kami profesional. Gaduh pun kerana hal kerja bukan sebab peribadi. Biasanya tidak lama, sekejap saja kami sudah boleh berbaik semula,” kata Yusof Haslam.

Sesekali dalam perbualan terkesan rasa sayu dan sebak di hati Yusof Kelana kerana majlis itu memberi makna yang mendalam buat mereka berdua.

“Ia memberi nostalgia kepada persahabatan kami yang dibina lebih 33 tahun. Banyak persamaan antara kami kerana masing-masing meminati dunia seni. Cuma mungkin Yusof Haslam selesa di depan kamera, manakala saya pula senang dengan kerja di balik tabir,” katanya.

Yusof Haslam suka mengalah

BERCERITA mengenai kenangan, Yusof Kelana berkata, persahabatan mereka menyimpan pelbagai catatan pahit dan manis malah pernah beberapa kali dia menjeruk rasa atas beberapa sebab.

Itulah nilai persahabatan. Bermasam muka bagaimana sekali pun, lambat laun berbaik semula. Kami sama-sama panas baran tetapi Yusof (Haslam) cepat beralah. Dia selalu cepat memohon maaf. Itu yang buat saya sentiasa beralah setiap kali kami berselisih faham,” katanya.

Persahabatan mereka berdua bermula pada 1975 ketika mereka sama-sama membintangi filem Cinta Dan Lagu. Bagaimanapun, Yusof Kelana lebih selesa bergerak di balik tabir dan menumpahkan khidmatnya dalam pelbagai produksi terbitan Sarimah Films.

“Bila selalu berjumpa di set penggambaran kami jadi rapat. Langkah kami seiring dan apabila masing-masing mempunyai minat yang sama memudahkan kami untuk bekerjasama kerana sudah faham apa yang dimahukan,” katanya.

Persahabatan yang akrab itu juga menyatukan dua syarikat iaitu Skop Productions milik Yusof Haslam dan ME Communications kepunyaan Yusof Kelana untuk bernaung di bawah satu bumbung sejak lebih 20 tahun lalu.

Keakraban itu juga menghasilkan kerjasama menerusi filem seperti Tragedi Oktober, MX3 dan Pontianak Menjerit dan siri drama popular.

“Saya berterima kasih kepada dia kerana sentiasa memberi semangat. Dia banyak menghulurkan nasihat ketika saya dalam situasi tertekan.

“Dalam persahabatan akan ada pahit dan manisnya. Biasanya yang pahit itu memakan masa untuk kita merasai kemanisannya dan alhamdulillah, kami mencapai segala yang terbaik menerusi persahabatan ini,” katanya.

Yusof Haslam di mata Yusof Kelana memiliki sentuhan emas malah menjadi tempat teman rapat berlindung dan bernaung membuatkan dia berbangga kerana mempunyai sahabat seperti itu.

“Saya bangga apabila Yusof Haslam selalu memberitahu saya dan A Galak ialah orang kuatnya. Ia memberikan kesan cukup bermakna untuk kami,” katanya.

Antara tetamu yang hadir pada majlis itu ialah Ketua Pengarah Perbadanan kemajuan Filem Nasional (Finas) Mahyuddin Mustakim; Presiden Persatuan Seniman Malaysia, Datuk Mustapha Maarof; Presiden Persatuan Pengeluar Filem Malaysia (PFM), Ahmad Puad Onah; Timbalan Pengarah Finas, Zulkifli Wahab, Datuk Zainuddin Maidin; Chef Wan dan A Galak.

Turut hadir pelakon yang membintangi drama terbitan dua syarikat itu seperti Serina Redzuawan, Memey Suhaiza, Roy Azman dan Hani Nurzara.

Kasih seorang bapa

BIAR berat melepaskan anak kesayangan hidup sendirian, namun apa daya Yusof Haslam untuk menghalang kehendak Syamsul. Kerelaan itu juga bukan kerana terlalu menurut kehendak serta kemahuan anak bujang berusia 25 tahun itu.

Kerelaan itu kata Yusof Haslam, datang bersama satu harapan – supaya Syamsul lebih berdikari dan matang menangani hidup.

“Ada baiknya dia berhijrah, mencari penghidupan baru supaya menjadi manusia berdikari. Mungkin ketika bersama keluarga dulu, dia berasa terkongkong dan tidak bebas membuat keputusan.

“Dengan sedikit kebebasan ini, saya berharap Syamsul selesa. Setidak-tidaknya apabila berjauhan, akan membangkitkan perasaan rindu kepada keluarga dan rumah,” katanya.

Sepanjang perbualan, terkesan kasih mendalam seorang ayah terhadap anak yang selama ini membesar di depan matanya. Sesekali bibirnya menguntum senyum, melihat telatah anak yang semakin ceria dan matang selepas hidup berdikari.

Yusof Haslam sendiri tidak berselindung mengenai perasaan terhadap anaknya kepada semua tetamu yang hadir. Semuanya dijelaskan berterus terang, sekali gus menterjemahkan betapa erat pertalian dua insan ini.

“Lega apabila ramai memberi reaksi positif sejak Syamsul hidup berdikari. Dia kelihatan lebih ceria, ramah berbicara dan tidak lagi pendiam seperti dulu. Mungkin dulu banyak tekanan yang dialaminya. Tetapi hari ini, saya seronok melihat dia ceria dan sentiasa tersenyum,” katanya.

Kegembiraan juga tergaris di wajah Syamsul yang membuang segala rasa silu dengan mengalunkan lagu yang banyak memberi kenangan kepada dirinya dan keluarga, Bidadari.

“Lagu itu dicipta khas oleh Syamsul kepada Diana Danielle sebelum mereka berpisah. Diana pun sempat mendengar lagu itu. Tapi kehendak Tuhan, hubungan mereka tak panjang.

“Sebagai bapa, saya cuma berharap yang terbaik untuk hidupnya. Saya tidak menghalang jika mereka mahu berkawan. Tetapi, tak payahlah bercinta-cinta lagi. Biarlah mereka mengejar karier dulu kerana masing-masing masih muda,” katanya mengenai anak yang teruja dengan kelahiran produksi keduanya, Bohsia di pawagam.

Berita Harian

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: