22-Jun-2009 | Oleh: Ellyna Ali Kenduri Adlin Penuh Sesak, Meriah!

22 Jun

Teks oleh Ellyna Ali
Gambar Bonie Sharif

KUALA LUMPUR, 22 JUN 2009:  Bukan majlis perkahwinan Ziana Zain, Erra Fazira, Datuk Siti Nurhaliza dan Mawi saja yang mampu mencipta sejarah dari segi kehadiran peminat tetapi hal yang sama turut berlaku pada majlis kenduri  perkahwinan Adlin Aman Ramlie dan Emilda Rosmila di Kg Bukit Cherakah, Klang, semalam.

Lebih 5,000 tetamu dan peminat telah membanjiri majlis kenduri perkahwinan mereka yang berkonsepkan ala Jawa itu  yang berlangsung di rumah Mak Mah atau Ruminah Sidek sehingga ia menjadi cukup sesak dan meriah.

Kemeriahan majlis itu sudah mula dirasai sejak menghampiri kawasan rumah mempelai lagi apabila melihat begitu banyak deretan kereta berbaris di bahu jalan raya malah bas pelancong pun kelihatan ada.

Di bawah khemah pula, ramai berebut-rebut untuk bergambar dengan pengantin terutama apabila pengantin hendak menyempurnakan upacara makan beradab.

Tidak kurang juga yang ghairah bergambar di pelamin sampai terlupakan anak kecil mereka. Yang hendak menyanyi  karaoke pun ada yang sampai merajuk apabila giliran tidak sampai. Bagi yang hendak menjamu selera, pelbagai juadah tersaji seperti nasi, lauk-pauk, soto ayam, mi goreng, bubur dan sebagainya.

Pendek kata, suasana di majlis kenduri kahwin itu sudah jadi macam sebuah karnival pula. Menariknya, bukan saja Adlin dan Emilda saja yang dikerumuni tetamu, malah peminat Mak Mah pun sungguh ramai!

Rakan artis yang datang termasuklah Pengetua AF7,  Datin Seri Tiara Jacquelina dan suaminya, Datuk Seri Effendi Norwawi, AC Mizal , Emylia Rosnaida, Azean Irdawaty, Rosnah Johari, Roslan Aziz dan isteri, A R Badul, Raja Azmi Raja Sulaiman, Maimon Talib, Kisma dan Mak Jah dan Aqasha yang menjadi pengiring Adlin. 

Mak Mah yang sempat ditemui bersyukur apabila majlis itu dapat dilangsungkan dengan selamat dan sempurna.

“Mak selalu berdoa biarlah Tuhan memberikan keberkatan kepada majlis ini dengan cuaca yang elok. Tak hujan dan tidak pula begitu panas. Alhamdulillah, semuanya berjalan seperti apa yang dirancang. Mak sendiri pun tidak jangka begitu ramainya orang yang datang. Tapi, sudah jadi tradisi di sini, kalau ada saja kenduri-kendara, kita haruslah jemput seluruh kampung yang ada di sekitar Meru ini.

“Mak tak tahu berapa banyak kampung yang ada. Ada juga datang dari tempat-tempat yang lain. Sebenarnya Mak terharu sangat bila menerima kedatangan mereka terutama orang di kampung Meru sendiri. Sebab mereka selalu jemput Mak datang untuk kenduri-kendara mereka tapi banyak Mak pula kadang-kadang tak dapat pergi sebab terikat dengan shooting. Tapi, Mak akan cuba juga lakukan sesuatu dengan menghantar kiriman buat mereka.

“Mungkin itulah yang menyebabkan mereka sentiasa ingat dengan Mak,” katanya sambil menitiskan air mata.

Mak Mah bagaimanapun enggan memberitahu berapakah kos majlis kenduri kahwin tersebut atau berapa banyak makanan yang disediakan untuk tetamunya.

“Apa yang  boleh katakan, Mak hanya berdoa supaya Tuhan tambahkan dan lebihkan apa yang kurang supaya semuanya berjalan dengan lancar,” katanya.

Mak Mah tidak nafikan status duda Adlin

Mengenai situasi dan keadaan menantunya Emilda yang masih lagi kurang sihat selepas dimasukkan ke hospital baru-baru ini akibat sedikit pendarahan, Mak Mah berkata, dia sebenarnya risau apabila memikirkan tentang perkara itu.

“Tapi hendak buat macamana sebab segala perancangan kenduri sudah pun dilakukan. Lagipun, mereka sendiri yang bersetuju untuk meneruskannya,” kata Mak Mah.

Tentang status Adlin sebagai duda anak satu, Mak Mah berkata, dia tidak nafikan bahawa satu masa dulu Adlin pernah mendirikan rumahtangga.

“Tapi kalau boleh Mak tak mahu mengulas panjang tentang perkara ini. Sebab ia satu cerita yang dah terlalu lama. Waktu ia berlaku pun Adlin masih terlalu muda. Mak dan keluarga pun tak sempat dan bermesra dengan bekas isterinya itu. “Lagipun, Mak ni seorang yang suka nak jaga hati semua orang. Mak tak mahu nanti disebabkan cerita-cerita seperti ini, ada banyak hati yang terguris pula. Nanti, ia jadi perkara yang tidak enak,” katanya.

Walaupun majlis kenduri kahwin anaknya Adlin dan Emilda dilangsung di banglonya itu Mak Mah mengakui dia lebih senang tinggal di rumah kampungnya yang terletak tidak jauh dari kawasan itu.

“Mak lebih selesa tinggal di rumah kampung. Senang bagi Mak nak ke mana-mana. Yang ini adalah rumah persinggahan untuk Mak berkumpul bersama anak-anak dan rumah ini pun dibina di atas tanah Mak sendiri,” katanya.

Murai

One Response to “22-Jun-2009 | Oleh: Ellyna Ali Kenduri Adlin Penuh Sesak, Meriah!”

  1. jantan sejati November 2, 2009 at 7:35 pm #

    cantek tu beb.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: