Dengarnya… Apa Maksud Salam 1Malaysia?

24 Aug

Oleh Normah Becok

SLOGAN 1Malaysia adalah gagasan yang cukup bagus daripada Perdana Menteri kita, Datuk Seri Najib Razak. Ringkas, padat, mudah disebut dan diingat, tetapi besar pengertiannya. Cik Normah perasan, iklan slogan 1Malaysia boleh ditemui di mana-mana dengan mudah. Kanak-kanak kecil juga sudah hafal dan lancar menyebut 1Malaysia.

Bagaimanapun, cerita daripada beberapa kawan mengenai pembaca berita RTM menyebut salam 1Malaysia menjadikan Cik Normah tersenyum. Sebelum itu pun, memang ada rakan-rakan yang bercakap perkara ini.

Kata mereka, perlu sangatkah ke pembaca RTM diminta menyebut salam 1Malaysia? Mungkin orang atasan RTM ada alasan mengapa salam 1Malaysia itu penting.

Cik Normah pun tidak kata ia salah. Cuma Cik Normah risau slogan 1Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri yang kita amat hormati itu, akhirnya boleh menjadi bahan senda dan gurauan pula.

Kata kawan Cik Normah, tanpa ucapan selamat salam 1Malaysia oleh pembaca berita RTM itu, semua rakyat Malaysia sebenarnya sudah faham dan tahu dengan slogan itu. Berita di stesen TV lain pun tidak ada sebut salam 1Malaysia, tapi orang tetap menontonnya juga.

Pada Cik Normah, yang penting bukan fasal kita kena sebut 1Malaysia, tetapi apa sebenarnya maksud 1Malaysia yang diimpikan dan diharapkan oleh Perdana Menteri.

Bagi Cik Normah, penonton lebih selesa kalau pembaca berita TV memulakan ucapan Assalamualaikum dan salam sejahtera, sekurang-kurangnya dalam hati penonton boleh menjawab waalaikumussalam dan terima kasih. Tapi apabila pembaca berita TV di RTM menyampaikan ucapan salam 1Malaysia, apa yang penonton hendak jawab?

–>

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: