Sudirman Ikon 1Malaysia

26 Aug

Ditulis oleh Nonie
  
  

“Sudirman layak digelar ikon 1Malaysia tetapi sayangnya beliau meninggalkan kita terlalu awal sebelum sempat 1Malaysia diaspirasikan,” demikian luah Datin Seri Rosmah Mansor pada sidang media Tayangan Khas Sempena Kemerdekaan di TV3 Sudirman, One Thousand Million Smiles.

Sudirman Haji Arshad, nama yang tidak pernah luput daripada ingatan setiap insan yang pernah hidup pada zaman kegemilangannya. Seniman pernah mengharumkan nama negara di London menerusi anugerah Penghibur Nombor 1 Asia 1989. Bekas graduan undang-undang Universiti Malaya ini juga seorang penulis, pelukis komik, pelakon dan usahawan semasa hayatnya. Beliau satu-satunya insan seni yang berjaya memikat hampir 100,000 ribu warga kota membanjiri Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur menerusi konsert gergasi percumanya pada 1986.

Namun, benar maut tak mengenal usia, tanggal 22 Februari 1992, Sudirman menyahut seruan Ilahi pada usia 37 tahun. Perginya tatkala kita masih dahagakan hasil karya yang membawa makna cukup mendalam menerusi bait-bait lagu yang disampaikan. Sehingga kini, 31 Ogos, Balik Kampung, Chow Kit Road, Ayah dan Ibu dan banyak lagi lagu membawakan nilai sentimental yang cukup berharga pada setiap insan yang mendengarnya.

Atas bakti yang dicurahkan Allahyarham Sudiman, TV3 atas dasar tanggungjawab sosialnya telah menerbitkan satu program khas sempena kemerdekaan untuk membangkitkan kenangan bersama bintang lagenda ini dan menerapkan semangat perpaduan 1Malaysia menerusi Sudirman, One Thousand Million Smiles pada 31 Ogos 2009, jam 10.00 pagi.

“Sudirman sebenarnya telah menerapkan semangat 1Malaysia menerusi lagu-lagu yang dicipta. Konsert terakhir beliau yang diadakan di Melaka, 9 Mac 199 belum pernah disiarkan kepada umum sebelum ini.

“Konsert yang diadakan sempena kemerdekaan ini menunjukkan semangat perpaduan kaum di mana beliau turut menjemput penonton pelbagai kaum ke pentas untuk menjayakan konsert tersebut. Ia amat sesuai sekali dipertontonkan kepada khalayak Malaysia sejajar dengan konsep 1Malaysia yang diperkenalkan oleh YAB Perdana Menteri kita,” kata Ketua Pegawai Kumpulan Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad, Datuk Sri Farid Ridzuan sewaktu majlis pelancaran.

Selain ditayangkan di TV3, One Thousand Million Smiles turut diterbitkan dalam bentuk VCD dan DVD yang masing-masing dijual dengan harga RM19.90 dan RM22.90. Sebanyak RM1 daripada setiap hasil jualan akan disumbangkan kepada Tabung Bersamamu.

Menariknya konsert ini apabila Sudirman turut menyanyikan lagu I’m A Singer (Kantonis) dan Puthiya Vaanam (Tamil).

 

Mangga Online

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: