Awie-Erra Bukan Isu

28 Aug

Oleh Esme Johari Wahab
esme@hmetro.com.my

Rap
HUBUNGAN Awie dan Erra Fazira yang pernah bertunang dan berpisah tidak perlu jadi isu, sebaliknya dinilai daripada sikap profesional apabila kedua-duanya terbabit dalam filem Andartu Terlampau…21 Hari Mencari Suami terbitan sulung syarikat kakak ipar Awie sendiri iaitu Haliza Misbun.

Menyentuh penyatuan dua pelakon berkenaan dalam filem itu, menurut pakar motivasi dan penceramah bebas terkenal, Profesor Izzi Ali, kisah yang pernah mewarnai sejarah kehidupan kedua-dua pelakon itu tidak perlu disensasikan dan pengalaman sudah mengajar mereka supaya bersikap lebih matang.

Izzi berkata, emosi Awie dan Erra kini dilihat lebih lebih stabil kerana masing-masing sudah mempunyai keluarga sendiri, berstatus ibu dan ayah dan sudah tentu saja mereka tidak terfikir perkara lain melainkan memberi tumpuan kepada keluarga dan kerjaya sebagai artis.

“Saya percaya peminat setia kedua-dua artis ini sedia maklum cerita cinta mereka kini menjadi sejarah, sudah berlalu dan tidak perlu dikenang. Fokus sekarang bagaimana mereka perlu bersikap profesional di lokasi penggambaran untuk menjayakan filem itu.

“Bagi saya, menggandingkan mereka bagi tujuan populariti perkara biasa dalam mana-mana industri perfileman.

“Di luar lokasi, Awie ada tanggungjawab sebagai suami dan bapa kepada tiga anaknya dan Erra yang kini berkahwin dengan Engku Emran Engku Zainal Abidin dan baru saja dikurniakan anak sulung, Engku Aleesya perlu menjaga batas pergaulan masing-masing.

“Saya berharap mereka bijak menjaga perasaan pasangan masing-masing untuk mengelakkan kontroversi, pergaduhan dan salah faham.

“Saya yakin isteri Awie dan suami Erra, memberi sepenuh kepercayaan kepada mereka untuk meneruskan kerjaya seni.

“Sebaik-baiknya cerita lama jangan diungkit. Barangkali mereka tidak pernah bertemu semula selepas putus tunang tetapi mungkin ada bertembung di lokasi penggambaran.

“Awie dan Erra mungkin sudah berbincang dengan pengarah dan penerbit filem itu mengenai jalan cerita serta watak diberikan.

 

 
–>

“Jika mereka berasa tidak selesa antara satu sama lain, mereka boleh menarik diri daripada membintangi filem itu. Tetapi saya yakin mereka tidak dipertemukan dalam satu babak,” katanya.

Melalui kolum Soseh-Soseh (SS) pada Rabu lalu, dipersoalkan apa perlu Awie dan Erra disatukan dalam filem kerana kedua-dua artis itu mempunyai sejarah peribadi hebat dan pernah bertunang.

Apakah tujuan Haliza selaku produser untuk memancing publisiti atau mengeksploitasi adik ipar sendiri ?

Bagi Izzi pasangan artis yang putus cinta dan bertemu semula di lokasi atau mana-mana majlis hiburan adalah perkara biasa kerana dunia hiburan kecil ini tetapi mereka perlu kuat emosi.

“Saya tidak boleh komen lebih kerana filem itu pun sedang dalam penggambaran,” katanya.

Dalam filem terbitan Big Production Sdn Bhd., itu Erra berlakon sebagai Markonah, wanita penjual kerepek yang menjadi pembancuh kopi Nikki. Sungguhpun begitu, wanita berusia 40-an itu mempunyai cita rasa tinggi terhadap lelaki.

Andartu Terlampau…21 Hari Mencari Suami arahan Nordin Wahab atau Din CJ turut dilakonkan Ari Wibowo, Fara Fauzana dan Haliza sendiri. Ia mengisahkan Haliza yang pegang andartu bernama Nikki.

Dia terpaksa mencari suami dalam masa 21 hari , jika tidak keluarga akan menjodohkannya dengan lelaki pilihan mereka.

Dalam pencariannya itu, Nikki bertemu dengan pelbagai ragam lelaki termasuk tua yang miang, jejaka kacak perasan, doktor yang lurus bendul dan macam -macam lagi.

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: