Resipi Istana Papar Juadah Istimewa Kerabat Diraja

2 Sep


Nurul Khusna Uma

RESIPI Istana, sebuah program televisyen terbitan Primeworks Studios, buat pertama kalinya mengetengahkan kerabat diraja serta mereka yang rapat dengan pihak istana untuk berkongsi resipi tradisional turun temurun berserta keunikan masakan istana dan gaya hidup golongan diraja.

Program 13 episod ini dihoskan bakat baru, Nurul Khusna Uma, finalis program realiti Gadis Melayu musim pertama menemui penonton TV3 setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad bermula 22 Ogos lalu pada jam 12.30 tengah hari.

Istimewanya, dalam kesibukan kerabat diraja memenuhi pelbagai kegiatan harian, program Resipi Istana berjaya mendapat kerjasama sepenuhnya daripada beberapa kerabat diraja seperti Sultanah Kedah, Sultanah Haminah Hamidun, Raja Puan Muda Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah, adinda Sultan Johor, Tunku Tun Maimunah Sultan Ismail dan anakanda Sultan Kelantan, Tengku Amalin Aishah Putri Sultan Ismail Petra.

Selain menyaksikan kepakaran kerabat diraja memasak, Resipi Istana turut memaparkan keindahan istana seperti Istana Anak Bukit, Alor Star, Kedah, Istana Raja Di Hilir dan Istana Riswin, Ipoh, Perak, Istana Kenangan Indah, Kangar, Perlis dan Istana Bukit Gedung, Johor.

Sepanjang penggambaran yang dilakukan sejak Jun tahun ini, kru produksi mengutip pelbagai kenangan manis dan pengalaman yang cukup berharga. Perasaan risau dan bangga saling bercampur-baur. Namun, segala-galanya terhakis. Anggapan masyarakat bahawa golongan istana sombong dan sukar didekati, tidak benar sama sekali.

Bak pepatah, tidak kenal, maka tidak cinta, biar pun terikat dengan protokol istana, namun sikap prihatin dan keterbukaan mereka membuatkan kru produksi cukup selesa. Antara pengalaman dan momen paling menarik, ketika kru produksi membuat rakaman bersama Raja Puan Mahkota Perak, Raja Nazhatul Shima yang lebih mesra dipanggil Tengku Dotti di Istana Riswin, Ipoh, Perak.

Keramahan dan sikapnya yang sporting melayani kru sepanjang dua hari rakaman, tidak dapat dilupakan. Sambil memasak masakan kegemaran keluarga seperti Daging Gulung, Gulai Tempoyak Udang dan Mi Kuah, loghat Perak pekatnya, membuatkan kru tidak kering gusi. Namun, apa yang pasti, Tengku Dotti bukan sekadar puteri raja kerana beliau juga pakar memasak.

Begitu juga ketika kru produksi membuat rakaman di Kota Bharu, Kelantan bersama Tengku Amalin. Berperwatakan manja dan lemah-lembut, kejelitaan Tengku Amalin diwarisi daripada bondanya, Tengku Anis Almarhum Tengku Abdul Hamid.

Bergelar majistret termuda di negeri Kelantan, ketokohan Tengku Amalin bukan saja di mahkamah tetapi beliau juga tidak kekok di dapur. Kru produksi juga cukup terharu apabila diberikan layanan mesra malah kru diraikan pada majlis hidangan panggang di Istana Kandis, Bachok, bersama kekandanya, Tengku Muhammad Fakhry Petra dan kerabat diraja Kelantan yang lain.

Namun, paling mengujakan ketika krew melakukan penggambaran di Istana Raja Di Hilir bersama YAM Raja Puan Muda Perak, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah. Kesudian baginda berkongsi resipi kegemaran kerabat diraja Perak selain menyelaraskan ruang santap yang cukup berseni, pasti membuat penonton terpukau. Malah, keindahan hiasan warisan Perak seperti tekat dan labu sayong dipersembahkan dengan cukup teliti.

Resipi Istana ini diterajui Penerbit Eksekutif, Ezzah Aziz Fawzy, penerbit Khairol Bariah Kamaruddin, wartawan Emmy Zalfarina Adenan dan Sulastri Mohd Juki serta pembantu penerbitan Amaani Ahmad.

–>

Berita Harian

Advertisements

One Response to “Resipi Istana Papar Juadah Istimewa Kerabat Diraja”

  1. farah September 12, 2009 at 1:41 pm #

    How i can get all the recipes from the programme “resipi istana”?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: