Label

6 Dec

Oleh IZWAN MOHAMAD DAN
metahad@hmetro.com.my

Rap
WALAUPUN pelbagai isu membabitkan artis luar mencari peluang di Malaysia pernah mencalarkan hubungan baik industri muzik negara ini dan Indonesia, keseimbangan jumlah putaran lagu yang ditunjukkan stesen radio tempatan akhirnya menjernihkan kembali kemelut itu.

WALAUPUN pelbagai isu membabitkan artis luar mencari peluang di Malaysia pernah mencalarkan hubungan baik industri muzik negara ini dan Indonesia, keseimbangan jumlah putaran lagu yang ditunjukkan stesen radio tempatan akhirnya menjernihkan kembali kemelut itu.

Malah, kehadiran kumpulan baru dari seberang diterima dengan hati terbuka oleh masyarakat tempatan khususnya mereka yang sukakan kelainan irama yang dibawakan kumpulan seperti ST12 dan Kangen Band sebelum ini yang lebih bersifat keMelayuan.

Sebuah lagi kumpulan yang dicop ‘serumpun’ oleh pendengar muzik di Indonesia, Wali Band, tidak melepaskan peluang untuk sama-sama mempertaruhkan karya mereka dengan kerjasama Tropic Jaya Entertainment dan PMP Entertainment berjudul Cari Jodoh.

Tampil dengan empat anggota iaitu Faank sebagai vokalis, Apoy (gitar), Ovie (keyboard/synth) dan Tomi (dram), band yang ditubuhkan sejak 1999 ini pada asalnya tampil dengan sebuah saja lagu iaitu Cari Jodoh yang dimuatkan dalam album kompilasi SCTV By Request sehingga menjadi sebutan ramai di negara mereka.

Berbekalkan sambutan itulah mereka akhirnya mengambil keputusan merakamkan album penuh yang turut memuatkan lagu Baik Baik Sayang, Yank, Kekasih Halal, Puaskah dan Jodi (Jomblo Ditinggal Mati).

‘Sebenarnya kami bukan sekadar bermain muzik, tapi berdakwah melalui lirik yang banyak berunsur nasihat dan keagamaan.

‘Untuk menyampaikan sesuatu perkara, selalunya muziklah medium paling mudah digunakan,’ kata Apoy yang juga bekas pelajar Universiti Islam Negeri Jakarta seperti ahli kumpulan lain.

Walaupun ada sesetengah pihak yang melabelkan band ini sebagai ‘kelas kedua’ memandangkan irama yang dibawakan berbeza dengan band lain, mereka tidak kisah jika ada yang merendah-rendahkan kemampuan mereka sebaliknya bangga kerana diterima golongan luar bandar.

Malah, jualan album Wali Band di Malaysia turut tertumpu di kawasan sub-bandar dan luar bandar kerana kebanyakan penduduknya terpesona dengan rentak dan cara nyanyian lagu mereka.

 

 

‘Orang kampung juga inginkan hiburan, jadi kami tidak kisah jika digelar pembela orang kampung memandangkan menghiburkan orang juga satu ibadah.

‘Kini, semua golongan turut menerima kami termasuk masyarakat bandar yang rata-rata turut ‘bergoyang’ ketika kami membuat persembahan,’ ujar Apoy yang banyak mencipta lagu dan lirik untuk kumpulan ini.

Apabila ditanya mengenai konsep lagu dan lirik yang bersifat humor, mereka yang ditemui ketika sesi fotografi di Balai Berita, Jalan Riong mengakui sengaja berkarya dengan cara itu agar pendengar mudah menerima mesej yang ingin disampaikan.

Malah, mereka mengambil contoh band Malaysia terdahulu seperti Search, Slam dan Exists yang terlebih dahulu menembusi pasaran Indonesia sedikit masa dulu lantaran muzik seperti kumpulan itu mudah diterima semua golongan.

‘Kami mengakui band di Malaysia kini kurang menyengat, namun tidak semua apabila ada sedikit peningkatan seperti Hujan yang mula diterima di negara kami.

‘Sekarang adalah kesempatan terbaik bagi band Malaysia untuk ke Indonesia memandangkan kumpulan seperti kami turut dianggap band Melayu Malaysia, jadi tidak hairanlah jika band Malaysia juga mampu mengorak langkah di sana,’ kata Apoy.

Harian Metro

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: