Bakat Shahril Diiktiraf

1 Aug

Oleh
Amirul Putra

RAUT wajah beliau tampak tenang.

Ini ciri yang menyerlah dengan Shahril Bahri, 20 tahun, pelajar Politeknik Singapura (SP) yang telah tamat kursus Kejuruteraan Kimia ketika menerima tawaran.

Memandangkan pelawaan itu dibuat oleh Jaybon, penerbit dan pemuzik yang pernah bersama Teacher’s Pet di zaman gemilang, ia seperti impian menjadi nyata. Jaybon pernah menerbitkan album artis seperti Salma, Flame Tree, Rahima Rahim dan Cradle.

Pernah memenangi beberapa pertandingan nyanyian di politeknik dan juga dinobatkan Mr Personality pada 2008 dan terkini, Shahril tidak tergesa-gesa apabila diberi tawaran.

‘Rasa bertuah kerana diberi tawaran. Latihan vokal berlangsung selama sebulan secara intensif sebelum proses rakaman dimulakan,’ kata Shahril.

Walaupun sudah merakamkan enam lagu kesemuanya, Jaybon bercadang hanya memulakan dengan single Yang Teratas sebagai permulaan mengenalkan Shahril pada industri setempat.

Ini kerana ketika ini, Shahril sedang menjalani Perkhidmatan Negara (NS) dan perlu mengimbangi masa mengadakan promosi untuk single terbaru ini.

Ketika menyertai pertandingan menggubah lagu Alunan Kasih tahun lalu, tona suara serta pesona Shahril telah menarik perhatian Jaybon yang menjadi salah seorang juri.

Lagu dan seni kata lagu Yang Teratas ciptaan Jaybon sendiri menjadi ukur tara sejauh mana potensi Shahril dapat terus digilap. Susunan muzik bertenaga dan boleh menambat perhatian.

Memandangkan usia muda beliau, Shahril yang boleh bermain gitar, tidak canggung menyampaikan lagu ini. Dengan ketinggian 170 sentimeter dan berat badan 68 kilogram, Shahril boleh menjadi seorang artis yang lebih versatil.

Diiringi pemuzik berpengalaman secara ‘live’, Shahril mempamerkan sekilas kemampuan menyanyi serta menghayati dengan baik bait-bait seni kata lagu ini.

Untuk anugeraHitz.sg, Shahril dicalonkan sebagai Artis Baru terbaik bersama Maiya Rahman, Sarah Aqilah, Zaibaktian dan Hyrul Anuar.

anugeraHitz.sg akan disiarkan secara langsung pada 3 April, 8.30 malam di Suria.

Sarah Aqilah

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: