Peserta Favorit Tersingkir… Alahai… Gimik Ke?

1 Aug

TAK taulah sama ada ia merupakan satu gimik atau keputusan Anugerah 2009 bagi episod ketujuh yang diumumkan Selasa lalu memang benar-benar berdasarkan undian penonton dan markah juri.

Hakikatnya, berdasarkan banyak pertandingan realiti, sama ada di Singapura atau luar negeri, termasuklah Anugerah dan Singapore Idol, pasti ada peserta favorit yang selama ini telah menunjukkan potensi untuk menang, tiba-tiba tersingkir sebelum peringkat akhir. Tetapi akhirnya mereka tetap terpilih ke pusingan wildcard dan akhirnya, menjadi juara pertandingan.

Aliff Aziz, Juara Anugerah 2007 dan Asmawi Ani, Juara Akademi Fantasia 3, adalah antara peserta yang melalui proses itu – tersingkir tetapi akhirnya jadi juara.

Keputusan Selasa lalu menyaksikan peserta yang sebelum ini agak tinggi prestasi undiannya seperti Hydir Idris, Nora dan Sarah Aqilah, mengejutkan ramai penonton kerana tersingkir.

Tetapi mereka menjadi pilihan juri Ann Hussein, Eddy Ali dan Gani Karim untuk bertanding dalam episod wildcard Selasa ini.

Tiga peserta lain yang turut terpilih ke pusingan wildcard ialah Ize Suliman, Asila Osmera dan Azhar Raz.

Enam peserta ini akan menyanyi dalam episod wildcard ini, tetapi hanya dua akan dipilih juri ke peringkat separuh akhir.

Jika berjaya, mereka akan menyertai empat peserta yang sudah pun menempah tempat, iaitu Wawan, Chirul, Catty dan Kunjung.

Juri Ann Hussien, ketika ditanya wartawan, mempertahankan bahawa tiada gimik terhadap keputusan penyingkiran episod lalu dan menegaskan ia berdasarkan 50 peratus markah juri dan 50 peratus undi penonton.

Walaupun episod minggu lalu berlangsung hanya setengah jam, dari 8.30 hingga 9 malam, peserta tidak menyedari mereka telah diminta menyertai sesi bertemu media seperti yang diatur pihak Unit Pengurusan Artis (AMU) Suria pada malam itu.

Sesi tersebut bukanlah untuk interviu dari pihak media, sebaliknya memberi pendedahan kepada peserta tentang jangkaan media terhadap mereka apabila melangkah ke dunia hiburan.

Wakil-wakil media yang hadir untuk sesi tersebut ialah Pengarah Radio Warna, Isadhora Mohamed, wartawan/penerbit unit Ehwal Semasa Mediacorp News, Daud Yusuf; Editor Manja, Alin Mosbit dan wartawan Berita Harian/Berita Minggu, Hanim Mohd Saleh.

Sesi dipengerusikan Ketua AMU Mediacorp TV12, Azlan Noor Salim.

Berdasarkan sesi tersebut, ada di antara peserta jelas menunjukkan kesungguhan untuk tampil profesional dengan imej bersih dan menyenangkan peminat apabila ditanyakan soalan-soalan tentang tatatertib ketika di tempat awam.

Ada juga yang secara tidak disedari memancing minat wakil media yang ada untuk mengetahui kisah mereka dengan lebih mendalam, antaranya seperti peserta Nora, yang mengakui pernah ‘menjual epok-epok’ untuk menambah pendapatan keluarga.

Secara dasarnya, para peserta diingatkan wakil media agar ‘menjadi diri sendiri’, bersikap jujur dan sentiasa membuat persiapan atau homework sebelum bertemu mana-mana media.

Siapa yang akhirnya berjaya mencuri ruang dalam media pada masa-masa akan datang, tentunya bergantung kepada sikap, kesungguhan dan sama ada mereka berjaya menyerlahkan keberadaan mereka dalam persada hiburan. — Oleh HANIM MOHD SALEH.

Sarah Aqilah

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: