Filem Harry Potter Terus Terajui Carta

30 Nov

LOS ANGELES 29 Nov. – Filem Harry Potter and the Deathly Hallows: Part One terus mencipta kejutan pada carta box office Amerika Utara sepanjang minggu ini, sekali gus mengukuhkan kedudukannya di tempat pertama walaupun terpaksa bersaing dengan pencabarnya, filem animasi baru terbitan Disney, Tangled.

Menurut penjejak box office, Exhibitor Relations, siri terbaru filem itu memperoleh kutipan tiket berjumlah AS$50.3 juta (RM158.7 juta) dari Jumaat hingga Ahad. Ia menjadikan kutipan tiket keseluruhan filem itu di Amerika Syarikat (AS) kini lebih AS$220 juta (RM694.3 juta) ketika ia terus mencipta rekod di seluruh dunia.

Namun filem itu hampir tewas kepada filem animasi puteri berambut panjang yang popular, Tangled apabila ia mencatatkan kutipan tiket sebanyak AS$49.1 juta (RM154.9 juta) bagi tempoh yang sama dan AS$69 (RM217.7 juta) sepanjang lima hari tayangan ketika AS bercuti sempena menyambut hari kesyukuran pada hujung minggu.

Sementara itu, filem animasi komedi antisuperhero, Megamind yang menggunakan suara Will Ferrell di tangga ketiga dengan memperolehi kutipan tiket sebanyak AS$12.8 juta (RM40.3 juta) sepanjang tiga hari itu.

Merampas kedudukan di tangga keempat ialah filem Burlesque yang juga memulakan tayangannya pada hujung minggu. Filem muzikal yang membariskan pelakon seperti Cher dan Christina Aguilera memperolehi kutipan tiket sebanyak AS$11.8 juta (RM37.2 juta).

Filem Unstoppable, yang dibintangi oleh Denzel Washington dan Chris Pine sebagai dua watak utama yang berani untuk cuba menghalang pelanggaran sebuah keretapi yang gagal dikawal serta dipenuhi dengan bahan kimia berbahaya berada di tangga kelima dengan kutipan tiket berjumlah AS$11.7 juta (RM36.9 juta).

Filem romantik komedi Love and Other Drugs, lakonan Anne Hathaway dan Jake Gyllenhaal menduduki tangga keenam dengan kutipan memberansangkan pada minggu pertama tayangan iaitu sebanyak AS$9.8 juta (RM30.9 juta). Ia diekori filem Faster yang berada di tangga ketujuh, AS$8.7 juta (RM27.4 juta).

Filem komedi Due Date di tangga kelapan, AS$7.3 juta (RM23 juta), manakala filem The Next Three Days di tangga kesembilan, AS$45.8 juta (RM15.1 juta) dan filem Morning Glory di tangga ke-10 dengan kutipan sebanyak AS$4 juta (RM12.6 juta). – AFP

Utusan

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: