Istana Budaya Mencari Salina

12 Dec

Oleh ARIF NIZAM ABDULLAH


JIKA Sofia jane terpilih menjadi salina, mampukah dia lari daripada watak zaleha menerusi filem Perempuan, isteri dan …

NOVEL Salina karya Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said pernah dipentaskan pertama kali pada 1984. Ketika itu, dua watak utamanya iaitu Salina dipegang oleh Fauziah Nawi manakala Jalil Hamid menerajui watak Abdul Fakar.

Tanpa disangka, Salina yang diarah Datuk Johan Jaaffar waktu itu menjadi besar dalam dunia teater apabila mendapat sambutan hebat di kalangan peminat teater. Pementasan itu dianjurkan oleh Badan Budaya DBP.

Selepas 26 tahun berlalu, Istana Budaya (IB) mengesahkan akan mementaskan sekali lagi teater itu pada Jun tahun depan selama 10 hari.

Ketika ura-ura teater itu dalam perancangan pementasan semula, tidak dinafikan ramai pihak yang berminat untuk terlibat dalam Salina.

Lantaran itu, teka-teki mula timbul apabila ramai ingin tahu sama ada pementasan Salina akan diterbitkan oleh Istana Budaya atau syarikat produksi teater? Siapa pula pengarahnya? Paling dinanti, siapakah terpilih memegang watak Salina?

Bagi karyawan teater, mendapat peluang untuk menjadi sebahagian daripada teater berkenaan ibarat pungguk yang merindui bulan. Ini kerana novel Salina merupakan antara naskhah hebat Pak Samad yang telah melahirkan banyak sarjana membuat kajian tesis mengenainya.

Justeru, baik pengarah mahu pun barisan pelakon, ramai yang sudah memasang angan-angan untuk dipilih menjayakan teater itu.

Untuk mengarah sahaja, khabarnya ramai yang melobi. Bermacam nama yang disebut-sebut. Tidak ketinggalan nama pengarah teater muda, Norzizi Zulkifli. Namun sekuat mana pun kempen melobi, rezeki tetap di tangan Tuhan. Pengarah Salina khabarnya secara tidak rasmi sudah menjadi milik pengarah dan pelakon tersohor, Mior Hashim Manap.

Bahkan, pemilihan Mior Hashim juga dikatakan telah mendapat ‘restu’ daripada Johan yang menghasilkan naskhah adaptasi dari novel Salina.

Apa yang menarik, pemilihan Mior Hashim itu dilihat tepat kerana beliau pernah terlibat dengan pementasan Salina pertama. Mior Hashim ketika itu memegang watak Hilmy manakala isterinya, Izzaidah Khairan sebagai Nahidah.

Ketika dihubungi, pengarah filem Kemarau Cinta itu enggan mengesahkan tawaran sebagai pengarah Salina sebaliknya selesa mendiam diri seribu bahasa.

‘Lebih baik tanya pihak IB. Saya belum sign kontrak apa-apa lagi,’ jawabnya berlapik dalam nada ketawa.

Bagi mendapatkan penjelasan lebih lanjut, Pancaindera menghubungi Ketua Pengarah IB, Mohamed Juhari Shaarani yang mesra dengan panggilan Abang Joe.

Beliau mengakui pihaknya telah memuktamadkan calon pengarah Salina dan mencadangkan Mior Hashim sebagai pilihan utama.

‘Namun sehingga kini, senarai pelakon Salina belum ada lagi dan pada masa sama pihak IB masih menunggu kebenaran Pak Samad untuk mementaskan Salina buat kali kedua.

‘Kalau secara lisan, kami sudah mendapat kebenaran daripada Pak Samad sejak dua tahun lalu. Tetapi yang penting, biarlah wujud persetujuan antara dua pihak yang dibuat secara bertulis,’ katanya yang pada mulanya enggan mendedah tenaga kerja di belakang Salina.

Vanida, Umie jadi Salina?

Selepas pengarah Salina diketahui, spekulasi kini pasti beralih kepada barisan pelakon utama yang akan dipilih nanti. Watak penting iaitu Salina sebagai pelacur tentunya menjadi idaman ramai pelakon wanita di negara. Berdasarkan senarai awal, khabarnya Tiara Jacquelina menjadi calon utama berdasarkan kredibiliti di pentas teater.

Namun difahamkan Tiara terpaksa menolak tawaran keemasan itu apabila dia perlu menumpukan perhatian kepada syarikat produksinya yang akan sibuk menerbitkan teater muzikal ketiga iaitu Nora Zain pada tahun depan.

Penolakan Tiara itu dijangka memberi peluang kepada aktres popular, Sofia Jane untuk beraksi dalam Salina. Jika Sofia menjadi pilihan, ibu kepada kepada tiga orang anak itu dilihat berdepan tugas besar untuk menjayakan watak Salina.

Sofia yang mula dikenali menerusi filem Mira Edora perlu lari daripada watak Zaleha sebagai isteri yang menjadi jalang dalam filem Perempuan, Isteri dan … pada 1993.

Pelakon kacukan British dan Melayu itu juga mungkin berdepan kritikan ramai apabila raut wajahnya yang tidak memiliki wanita Melayu.

Ini kerana Salina digambarkan sebagai seorang wanita yang penuh dengan wajah kemelayuan, menggoda, berambut panjang dan berusia dalam lingkungan 25 hingga 35 tahun.

Dan jika faktor wajah wanita kemelayuan menjadi keutamaan, Mior Hashim mungkin mempunyai dua pilihan lain iaitu Vanida Imran dan Umie Aida.

Selain menepati ciri perwatakan Salina, standard lakonan Vanida dan Umie berada dalam kelas tersendiri apabila masing-masing pernah dinobatkan sebagai pelakon wanita terbaik di negara.

Mohamed Juhari ketika diajukan siapa peneraju Salina itu, dia memberitahu ramai pelakon wanita yang mengidamkan watak Salina itu sejak 10 tahun lalu.

Jelasnya, Tiara pernah berhasrat untuk menerbitkan filem Salina manakala Erma Fatima juga pernah kepingin watak yang penuh mencabar itu.

‘Pementasan Salina kali kedua ini merupakan langkah IB untuk memenuhi hasrat ramai pihak yang tidak kesampaian mementaskan Salina sebelum ini. Mengenai ura-ura watak Salina akan dipegang oleh Sofia, tawaran rasmi belum dibuat lagi dan kita juga perlu mendapat kebenaran daripada suaminya.

‘Namun kita tidak menafikan terdapat calon lain jika berdasarkan perwatakan Salina memiliki wajah kemelayuan dan berambut panjang, Vanida Imran dan Umie Aida memenuhi ciri-ciri itu,’ katanya sambil membayangkan pengumuman rasmi barisan pelakon Salina akan dibuat pada Februari depan.

Mohamed Juhari menambah, watak Salina bukan satu-satunya watak penting yang perlu diberi perhatian sebaliknya watak di sekeliling Salina turut menjadi tonggak kekuatan teater itu nanti.

Katanya, watak-watak seperti Abdul Fakar, Hilmy, Nahidah dan Sunarto tidak boleh dipinggirkan kerana kehadiran mereka membuatkan watak Salina menjadi kuat.

Sementara itu, Pancaindera difahamkan watak Abdul Fakar bakal menjadi milik dua aktor popular iaitu Hans Isaac atau pun Aaron Aziz.

Cuma keraguan yang timbul di sini apabila Abdul Fakar memiliki kriteria seorang lelaki yang kelihatan jantan di sebalik wajah yang tidak kacak.

‘Kalau Hans atau Aaron yang terpilih, terpaksalah kita menjadikan wajah mereka nampak buruk dan ganas,’ katanya sekadar memberi pandangan.

Pada masa sama, watak Sunarto khabarnya mungkin dipegang oleh Fizz Fairuz manakala watak adik angkat Salina, Hilmy yang berusia belasan tahun akan dipikul oleh Mohd. Syafie Naswip.

‘IB akan memulakan perbincangan dengan calon barisan Salina dalam masa terdekat ini dan saya harap semua pihak bersabar untuk mengetahui perkembangan selanjutnya,’ katanya yang enggan mengesahkan barisan calon pelakon Salina.

Utusan

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: