Amazing Race Bujang Sepah Memang Best

16 Dec

Ditulis oleh Nonie
  
  

Baru-baru ini ManggaOnline (MO) dijemput ke Golden Palm Tree Resort Sepang untuk bersama-sama menyertai Amazing Race Bujang Sepah anjuran Astro. Pelbagai aktiviti dianjurkan selama dua hari menetap di resort yang indah lagi mewah itu antaranya amazing race dan persembahan ala disko.

Bersama teman media lain, kami dibahagikan kepada empat kumpulan dan MO ditempatkan bersama kumpulan D yang kami namakan Girls Jer. Al maklumlah semuanya kaum wanita.

Amazing race mengambil tempat sebaik sahaja selesai makan tengahari. Dua jam ke hulur ke hilir mencari 14 petunjuk yang diberikan akhirnya membuahkan hasil apabila berjaya menemukan bola emas yang menandakan titik tamat perlumbaan. Terima kasih kepada Mamat yang banyak membantu kami mencari petunjuk demi petunjuk. Tapi malangnya kumpulan MO hanya sekadar menduduki tangga ketiga.

Malamnya pula acara persembahan dan kami diberikan rambut dan perhiasan untuk memantapkan persembahan. Tanpa disangka Girls Jer mendapat tempat pertama.  Teman media juga berkesempatan beramah mesra dengan anggota Sepah yang sememangnya sempoi dan kelakar. Dalam pada itu, sempat jugalah mengorek cerita sehingga terbongkar rahsia pertunangan Syuib dan Siti Sarah pada November lalu.

Al kisahnya, Bujang Sepah Si Lalalitamplom ini merupakan sebuah drama komedi yang menampilkan Juara Raja Lawak Musim Ketiga, Sepah sebagai bintang utama. Tanpa disedari, drama ini juga telah masuk musim kedua atas sambutan peminat yang menggalakkan.

Kata Mohd Nadzri Zainal Abidin atau Jep, musim terbaru mengisahkan ragam tiga bujang hartawan segera yang ingin mencari jodoh setelah memiliki harta peninggalan ibu mereka. Namun mereka berputus saudara akibat perselisihan dalam pembahagian harta. Dalam pada itu, Syuib berjumpa keratan peta yang menceritakan tentang sebuah harta milik moyangnya yang menyembunyikan 12 butir berlian di Daerah Nami.

Bermulalah pengembaraan tiga bujang menjejaki berlian peninggalan moyang. Pelbagai dugaan terpaksa dihadapi sepanjang pengembaraan ke Daerah Nami. Jangan lupa saksikan drama komedi ini bermula 3 Januari 2011 pada jam 10.00 malam menerusi saluran 105.

Dikatakan Teruk Disiplin

Hampir jatuh merudum dalam industri gara-gara Sepah dikatakan tidak berdisiplin. Nekad memperbaiki sikap dan hubungan keruh antara media, Sepah kini muncul dengan nafas baru.

“Waktu mula-mula masuk ke dalam industri ini, kami memang tak tahu apa yang harus dilakukan. Keadaan bertambah teruk bila berlaku salah faham antara kami dengan salah sebuah akhbar tabloid. Maklumlah kami dari kampung dan tak tahu selok belok jalan di sini, so banyak berlaku salah faham.

“Keadaan tersebut mengganggu karier kami dan lebih teruk kami telah menyebabkan kerja orang lain tertangguh. Insyaallah Sepah akan cuba perbaiki sikap,” jelas Jep yang pernah bekerja di Syarikat Penerbangan Air Asia bersama Syuib sebagai ramp.

Karier dalam bidang seni tidak pernah diimpikan tiga anak muda ini. Lebih selesa meneruskan kehidupan di kampung halaman, menurut Jep pada mulanya mereka bertiga mengambil keputusan mengumumkan persaraan pada malam kemenangan Raja Lawak.  Namun rezeki yang tidak putus-putus melimpahi kehidupan, mereka nekad mengambil risiko.

“Dulu kami masuk Raja Lawak sebab cabaran kawan-kawan. Tak sangka pula menang. Tambahan pula, rezeki datang mencurah-curah selepas dua tahun dalam industri so nekad kami teruskan. Tuntutan peminat juga antara sebab mengapa kami teruskan juga. Kami ini orang kampung dan lebih selesa dengan kehidupan dulu,” jelasnya yang selalu berdiskusi dengan rakan Sepah yang lain untuk muncul dengan lawak segar agar peminat tidak bosan.

FOTO oleh JEFFRI IRAN dan Ihsan ASTRO

Mangga Online

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: