Dina Nadzir Turun 14 Kilo

20 Dec

Ditulis oleh Nonie
  
  

Nampaknya usaha Faradina Mohd. Nadzir atau lebih mesra disapa Dina menurunkan berat badannya benar-benar berhasil. Jika dulu Dina mengenakan baju bersaiz 18, kini dia berjaya memuatkan badannya dengan saiz 14. Satu perubahan yang cukup besar berjaya dilakukan.

Tidak malu berkongsi beratnya kepada ManggaOnline (MO), Dina berkata jika dahulu beratnya 99 kilogram, kini dia boleh berbangga dengan berat 85 kilogram. Menurut Dina, sindiran rakan-rakan menguatkan lagi azamnya menguruskan badan.

“Dina rasa seronok sangat bila berat turun sebab sudah boleh pakai legging. Dulu memang tak muat. Dina ambil masa tujuh bulan untuk turunkan berat. Kalau dulu Dina lebih selesa dengan imej sporty, tapi sekarang rasa lebih feminin sebab dapat sesuaikan pelbagai jenis fesyen.

“Kawan-kawan kerja selalu sindir Dina bila nak pergi gim sebab mereka jenis yang jaga tubuh badan. Lama-lama Dina pun ikut dan jadikan gim sebagai rutin harian. Kesihatan dan stamina Dina pun semakin bagus sebab tak penat bila perform atau buat kerja berat. Dina tak tetapkan target berat namun buat masa sekarang, Dina akan teruskan workout,” ujarnya yang turut mengambil produk Himalaya, AyurSlim sebagai salah satu langkah menurunkan berat badan.

Berbaloi Tinggalkan Nyanyian

Rezeki pengacaraan lebih berpihak kepada gadis berusia 25 tahun ini walau titik permulaannya bersama Malaysian Idol adalah untuk menggapai impian bergelar penyanyi. Kini bidang seni suara seperti sudah dipinggirkan dalam kamus hidupnya.

Manakan tidak, sudah hampir dua tahun Dina tidak keluar dengan produk baru dan lebih selesa mengembangkan kerjaya sebagai penyampai radio di Era FM.

Namun seperti kata Dina, hendak diluah mati emak, ditelan mati bapa. Kedua-dua bidang itu amat dicintainya, namun apakan daya, kudrat dan masa tidak mengizinkan.

“Dina pernah terfikir nak teruskan karier nyanyian, namun dalam masa yang sama Dina mahu fokuskan kepada kerjaya penyampai radio. Dina kena korbankan salah satu supaya Dina dapat fokus. Lagipun Dina masih lagi mencari hala tuju dalam nyanyian dan Dina tak terfikir pasaran muzik sekarang sesuai dengan konsep lagu Dina.

“Tapi sebenarnya Dina telahpun siap merakam 13 buah lagu untuk album terbaru, namun tidak dikeluarkan lagi. Peminat sekarang lebih menyukai muzik indie dan rock, muzik Dina pula lebih terarah kepada konsep R&B, jadi lebih sesuai sekiranya Dina tunggu masa yang sesuai untuk buat comeback,” ujarnya yang mahu lari daripada imej Malaysia Idol dan lebih selesa dengan gelaran Dina Nadzir.

Semakin seronok dengan kerjaya yang dibina, baginya bidang pengacaraan menjanjikan ilmu berguna sesuai dengan keperluan semasa.

“Pengorbanan Dina berbaloi sebab di stesen radio, banyak yang dipelajari dan setiap hari ada sahaja ilmu baru yang Dina tahu. Dina juga terpaksa menempuh tugasan wartawan menemu bual selebriti dan dari situ barulah Dina tahu sukarnya tugas yang digalas mereka.

‘Apa yang Dina pelajari, media selalunya berkenaan perspektif kerana itulah apa yang peminat mahu lihat. Apa yang dilihat, itulah yang menjadi bahan berita,” katanya yang baru sahaja selesai menjalani penggambaran filem Hello arahan A.R. Badul.

 

Mangga Online

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: