Wani Juara Kamilah Bintang

24 Dec

Ditulis oleh Rosli Manah
  
  

Hasil usaha yang sungguh-sungguh dan keazaman untuk menjadi juara merialisasikan impian Syazwani Sapari (Wani), 10, apabila menjadi juara sulung bagi program pertandingan nyanyian realiti remaja, yang pertama ditayangkan di Astro Ceria, Kamilah Bintang.

Wani berjaya membawa pulang hadiah utama  berupa tabung pendidikan bernilai RM15,00, pakej percutian ke Taman Tema Gold Coast untuk sekeluarga (empat orang; dua orang dewasa dan dua orang kanak-kanak) termasuk hotel dan tiket penerbangan, sebuah komputer riba berjenama VAIO, dua keping tiket VIP ke Dewan Filharmonik Petronas  dan sebuah Ipod Shuffle.

Faisal terpaksa dengan  keputusan yang sengit dan mendapat tempat kedua sementara, Farhan mendapat tempat ketiga. Walau bagaimanapun, persembahan dari Dayang, Qistina dan Aiman  tidak mengecewakan dan mendapat sambutan penonton.

“Astro Ceria sangat berbangga dengan pencapaian kesemua peserta Kamilah Bintang. Mereka telah menunjukkan potensi yang amat membanggakan sepanjang berada dalam program ini. Kualiti nyanyian dan persembahan pentas mahupun tahap keyakinan mereka jauh telah meningkat berbanding kali pertama membuat persembahan di pentas Kamilah Bintang enam minggu lalu.

”Kami juga amat berterima kasih kepada ikon-ikon muzik tanah air seperti Amy Search, Kumpulan Hujan, Stacy, Aizat dan Farah Asyikin yang telah  berkongsi  pengalaman luas mereka dalam bidang seni kepada bintang muda ini. Kehadiran mereka telah meningkatkan motivasi dan menjana daya kreativiti para peserta untuk mengembangkan bakat terpendam dan potensi yang ada dalam diri mereka,” kata Pengurus Saluran Astro Ceria, Evon Koh.

Pada konsert akhir Kamilah Bintang turut menampilkan kesemua starguide membuat persembahan.

Kamilah Bintang yang diacarakan oleh Zoey dan Nora Danish ini merupakan pertandingan nyanyian sewaktu musim cuti sekolah yang julung kali ditayangkan di Astro Ceria dan merupakan satu-satunya program realiti di Malaysia yang tidak menyingkirkan pesertanya. Juara hanya ditentukan menerusi markah terkumpul sepanjang enam konsert mingguan bersiaran termasuk konsert akhir.

”Kami juga berbangga kerana telah mengisi masa lapang anak-anak muda ini sepanjang cuti sekolah dengan aktitiviti yang berfaedah. Pengalaman yang mereka perolehi sepanjang berada dalam program ini amat berguna setelah kembali ke sekolah nanti. Selain dapat berkongsi cerita dengan rakan-rakan, keyakinan dan motivasi yang diperoleh untuk membuat persembahan bolehlah disalurkan pula ke arah tumpuan pelajaran mereka selepas ini,” tambah Koh.

Program Kamilah Bintang bukan sahaja telah menyediakan platform untuk para peserta menunjukkan bakat terpendam tetapi juga memberi peluang kepada mereka untuk berbakti dan menyumbang kepada sekolah masing-masing. Pelbagai habuan menarik telah disumbangkan oleh para peserta kepada sekolah mereka setelah berjaya mengumpul markah tertinggi untuk persembahan mingguan.

”Kami juga ingin memberikan penghargaan kepada tiga orang juri tetap iaitu Aznil Nawawi,  Syafizawati Sharif dan Adibah Noor yang telah melaksanakan tugas dengan amat baik. Mereka telah memberikan banyak tunjuk ajar terutamanya daripada aspek kualiti vokal, keaslian dan kreativiti, mutu persembahan dan pemilihan lagu yang sesuai,”  kata Evon.

Mangga Online

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: