Archive | Alicia Keys RSS feed for this section

'Macam Artis Ditipu Penganjur'

23 Apr

Oleh Nurulhisham Abdul Latiff
nurul@bharian.com.my

Amylea sangat terkilan tidak berpeluang teruskan persembahan bertemakan ‘In Concert’

AMYLEA AZIZAN mengaku dia berasa cukup terkilan apabila dirinya diumumkan peserta yang tersingkir daripada persaingan pertandingan One In A Million Jumaat lalu. Bukan kecewa kerana gagal merebut RM1 juta yang ditawarkan, sebaliknya dia terkilan setelah tidak berpeluang mengadakan persembahan pada minggu yang bertemakan In Concert.

Katanya, dia amat menunggu detik muncul di pentas pada minggu terbabit, berikutan segala keringat sudah dicurahkan untuk menonjolkan kelainan. Pada minggu itu, semua peserta diminta mempersembahkan nyanyian yang kononnya dipetik daripada sebuah konsert bakal mereka pentaskan pada masa depan.

Menurut Amylea, dia berasakan seperti ‘artis yang ditipu penganjur persembahan’ apabila tidak berpeluang menunjukkan segala apa yang dirancang pada minggu berkenaan selepas muncul peserta kelapan disingkirkan daripada program terbabit.

“Pada malam ini (Jumaat lalu), saya memang ingin menonjolkan sesuatu yang rasanya belum pernah dipersembahkan artis Malaysia kepada peminat dalam konsert mereka. Hanya Tuhan yang tahu, betapa banyak tenaga saya curahkan untuk menjayakannya. Sebab itu, saya amat terkilan apabila diumumkan terkeluar daripada saingan,” katanya ketika ditemui selepas siaran langsung program itu di Sri Pentas 2, Shah Alam.

Ditanya apakah dia tidak terfikir langsung akan tersingkir pada minggu itu, Amylea memberitahu, pada setiap minggu sebenarnya dia berasakan sedemikian.

“Namun, saya tidak menjangkakan impaknya begitu hebat seperti yang rasakan ketika ini,” katanya yang merancang persembahan berjudul Growing Into My Music, dengan medley lagu Yesterday Once More daripada Carpenters, Fallin’ (Alicia Keys) dan Love Song (Sarah Bareilles).

Pada satu pertanyaan lain peserta berusia 22 tahun itu berkata, jauh di sudut hati tentunya dia turut menyimpan impian bergelar juara, seterusnya menggunakan wang kemenangan untuk menampung pengajian ke institusi pengajian muzik terkemuka seperti Kolej Muzik Berklee.

“Wang terbabit juga boleh saya kongsi bersama insan seni yang berbakat besar dalam penghasilan album, serta sama-sama berjuang memartabatkan muzik tempatan untuk bersaing dengan produk negara luar seperti Indonesia. Saya teringin sekali berkongsi kejayaan itu bersama pemuzik muda lain yang mempunyai keupayaan tinggi. Kejayaan pada OIAM bukanlah untuk mengejar glamor mahupun populariti,” ujar wanita muda ini.

Justeru, dia agak sedih apabila wawasannya itu tidak tercapai setelah gagal meneruskan saingan dengan hanya dua minggu saja lagi pertandingan berbaki.

Meskipun begitu, Amylea tidak pulang dengan tangan kosong. Setelah banyak berkorban – berjauhan dengan keluarga dan rakan – dia banyak menimpa pengetahuan dan pengalaman baru sepanjang kira-kira lima bulan pembabitannya dalam pertandingan berkenaan.

“Apabila berada dalam pertandingan ini, baru saya dapat rasakan betapa besarnya keghairahan saya terhadap muzik. Pentas itu bagaikan milik kita. Ia satu pengalaman yang sukar sekali hendak digambarkan dengan kata-kata,” katanya yang sempat menciptakan lagu Aku & Mimpi, lagu tema siri Merah dan Puteh sebelum bersaing dalam OIAM3.

Ketika ditanya peserta ramalannya untuk bergelar juara, Amylea tanpa berselindung memilih Tomok untuk mengungguli pertandingan itu, walaupun cabaran hebat diberikan Esther, Aweera dan Nine, tiga lagi peserta yang turut memboloskan diri ke peringkat separuh akhir.

Katanya, dia sudah lama mengenali Tomok dan cukup menyedari betapa peserta berkenaan sentiasa bekerja keras untuk menampilkan persembahan berbeza setiap kali muncul di pentas.

Tomok tak pernah rasa selesa

WALAUPUN sering mendapat pujian juri serta peminat sendiri memberikan sokongan padu kepadanya sepanjang penyertaan dalam OIAM3, Shah Indrawan Ismail atau Tomok, 24, tidak pernah berasakan dirinya berada dalam keadaan selesa berbanding peserta lain yang turut bertanding.

Sememangnya Tomok tidak pernah berada dalam kelompok tiga peserta paling bawah, namun dia enggan berpuas hati dengan keadaan itu semata-mata. Baginya, apa saja boleh berlaku pada minggu berikutnya.

“Hakikatnya, saya sendiri tidak pernah berasa akan kekal selama ini dalam persaingan OIAM3. Apa-apa pun, yang penting saya perlu memberikan persembahan terbaik untuk memastikan kedudukan saya dalam pertandingan ini selamat. Hakikatnya juga, saya memang berasa takut pada setiap minggu kami perlu berdepan dengan keputusan penyingkiran,” katanya.

Jelas Tomok lagi, dia turut berasa goyah apabila habuan berbentuk imuniti atau kekebalan yang diberikan juri kepada peserta dengan persembahan terbaik ditarik balik sejak beberapa minggu lalu.

“Dengan ketiadaan imuniti, setiap peserta harus bekerja lebih keras untuk menghiburkan juri dan semua penonton, di studio mahupun di rumah. Hanya dengan cara itu mereka mungkin selamat,” kata peserta berasal dari Kuala Lumpur ini.

Berita Harian

'Saya Bukan Tidak Terima Kenyataan'

20 Apr

Oleh Norhadiani Baharom
yanie@hmetro.com.my

Rap

BAGAIKAN tidak percaya diumumkan tersingkir, Amylea Azizan (Amylea), 22, usahkan tergamam, malah dia hampir rebah di pentas One In A Million (OIAM), Jumaat lalu.

Mujurlah, ketika detik cemas itu berlaku pengacara, Marion Counter sempat mendakap tubuh pemenang tempat ketiga Akademi Fantasia 3 (AF3) itu.

Namun, dalam perasaan yang bercampur-baur Amylea masih gagah meneruskan persembahan terakhirnya menerusi lagu I’m Yours, dendangan asal Jason Mraz dan mengucapkan maaf kepada peminat kerana menghampakan harapan mereka. Andai rakyat Malaysia memberikannya satu lagi peluang, pastinya penonton masih berkesempatan menyaksikan persembahan gadis berasal dari Perlis itu melagukan Yesterday Once More daripada Carpenters, Fallin (Alicia Keys) dan Love Song (Sarah Bareilles).

“Memang tadi saya terasa hendak pengsan, tapi cuba kawal perasaan. Bukan saya tidak boleh terima kenyataan malah setiap minggu pun memang tidak pernah berasa selesa dengan kedudukan dan selalu ada perasaan akan tersingkir.

“Cuma, ia tidak sehebat apa yang saya rasakan malam ini. Terus-terang, saya amat terkilan bukan kerana tewas apabila sedar sesiapa pun boleh tersingkir dalam program realiti seperti ini.

“Perasaan terkilan terbit kerana tidak berpeluang membuat persembahan pada malam ini yang bertemakan ‘In Concert’. Sudah lama saya nantikan peluang seperti ini untuk menunjukkan kemampuan kepada peminat.

“Mujurlah, saya sempat merakamkan persembahan ketika menjalani latihan semalam (Khamis). Tambah menyedihkan, seluruh ahli keluarga, sepupu, kawan dan saudara-mara hadir pada malam ini untuk memberi sokongan.

“Malangnya, hari ini mereka datang untuk melihat penyingkiran saya. Banyak pengorbanan sudah dilakukan untuk berada di sini dan sepanjang lima bulan saya tidak mengambil sebarang ‘show’ selain terpaksa berjauhan dengan keluarga,” katanya.

Penyingkiran ini menyedarkan Amylea, betapa besar tanggungjawab dan serius pembabitannya dalam bidang muzik. Sedih rasanya tidak dapat melakukan persembahan sedangkan dia sangat teruja untuk menyanyi malam itu.

Dengan penuh yakin, Amylea menambah jika diberikan satu lagi peluang untuk bertahan, persembahan malam itu akan dipastikannya sebagai yang terbaik.

 

 

Malah, hal ini turut diakui pengkritik tetap, Paul Moss yang sempat meninjau sesi latihan peserta dan menyifatkan persembahan Amylea amat bagus. Sehinggakan, Paul meluahkan rasa terkilan dan terpaksa mengatakan segelintir penonton masih kurang bijak menilai.

Sebagai persiapan melakukan persembahan yang bertemakan ‘In Concert’ itu, Amylea mengakui pelbagai usaha dilakukan.

“Menerusi konsert mingguan sebelum ini, kami cuma diberikan masa dua minit untuk membuat persembahan bagaimanapun kali ini setiap peserta mempunyai masa tambahan dua minit sekali gus menjadikan persembahan keseluruhan empat minit.

“Justeru malam ini saya ingin menggunakan peluang sebaik mungkin membuktikan kemampuan kepada rakyat Malaysia. Setiap kelemahan yang pernah dilakukan diperbaiki dalam persembahan kali ini.

“Jika tersingkir di akhir-akhir rancangan mungkin perasaan saya tidak sekecewa sekarang. Rasa seperti ditipu promoter apabila konsert dibatalkan saat akhir,” katanya.

Habuan RM1 juta yang ditawarkan cukup besar ertinya buat Amylea kerana dia merancang melanjutkan pelajaran di Berkeley College of Music, Amerika.

Ditanya, di antara empat peserta yang masih bertahan iaitu Tomok, Nine, Esther dan Aweera, siapakah pada pandangannya layak digelar juara OIAM 3? Tanpa ragu, Amylea memilih Tomok kerana dia bekerja keras untuk mendapatkannya.

“Tomok antara peserta yang rapat dengan saya dan banyak menceritakan pengalaman yang dilalui sejak kali pertama bergelar artis. Pelbagai tohmahan dihamburkan kepadanya dan hari ini Tomok membuktikan dia adalah penyanyi dan pemuzik yang patut dihormati. Atas pengorbanan, kesungguhan dan usahanya, dia layak memenangi hadiah lumayan itu,” katanya.

Semakin hampir melangkah ke peringkat akhir yang cuma tinggal kurang dari dua minggu (1 Mei) Tomok mengakui bimbang dan gementar meskipun setakat ini dia belum pernah berada di Bottom 3. Pada malam itu, Tomok memilih menyampaikan himpunan lagu hits Alleycats iaitu, Jika Kau Bercinta Lagi, Sekuntum Mawar Merah dan Kerana Kau.

“Saya tidak pernah berasa selesa dengan kedudukan saya bahkan berasakan setiap minggu saya yang akan tersingkir. Tambahan pula sejak dua minggu lalu, imuniti dimansuhkan.

“Paling penting bagi saya adalah untuk membuat persembahan terbaik. Ketiadaan imuniti membuatkan semua peserta harus tampil dengan persembahan lebih baik, menambahkan lebih banyak rencah agar penonton dan juri terhibur.

“RM1 juta jumlah yang besar dan untuk mendapatkannya peserta perlu bekerja keras. Sebagaimana disarankan pengkritik (Syafinaz) yang mahu melihat lebih banyak kejutan daripada saya insya-Allah akan dilaksanakan menerusi konsert seterusnya,” katanya.

Syafinaz selaku pengkritik berpendapat, persembahan secara keseluruhan amat baik namun, masih terdapat beberapa kekurangan.

“Saya memilih persembahan Tomok sebagai yang terbaik malam ini. Kalau ikutkan semua peserta pun sudah melakukan yang terbaik. Cuma masih ada beberapa kekurangan. Misalnya Aweera yang berani menyahut cabaran dengan pemilihan lagu yang lain dari kebiasaan, tetapi masih berlaku masalah ‘pitching’.

“Manakala Nine pula, pengawalan vokalnya bagus dan nampak banyak peningkatan cuma lagu yang dipilihnya kurang menarik jika digunakan untuk pembuka atau penutup persembahan,” katanya.

Menyingkap persembahan malam itu, Nine membawakan lagu Keroncong Untuk Ana dendangan asal M Nasir, manakala Aweera melakukan percubaan berani dengan memilih Tak Ada Logika (Agnes Monica) dan Emansipasi (Republic Of Brickfields) dan Eshter (Semua Jadi Satu, One Night Only dan Keep Getting Better).

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “NEWS,MALAY”;
innity_zone = “194”;
innity_width = “260”;
innity_height = “230”;

Harian Metro

Dengarnya… Penyanyi Nasyid Bertukar Karektor

24 Feb

Oleh Normah Becok

BANYAK pula cerita mengenai yang Cik Normah terima ketika menghadiri satu majlis, baru-baru ini. Tapi yang paling menarik kisah penyanyi nasyid yang sering kita lihat memberikan gambaran imej baik dan mulia.

Tapi sudah namanya manusia, ada ketika kita tersalah langkah dalam menilai mana yang baik, mana yang buruk. Cik Normah agak terkejut apabila diberitahu seorang vokalis sebuah kumpulan nasyid popular suatu ketika dulu kini sudah tidak ragu-ragu menunjukkan siapa dirinya yang sebenar.

Dalam erti kata lain, dia yang Cik Normah maksudkan kini sudah tidak segan menunjukkan siapa dirinya sebenar. Tampak bersopan dan lemah lembut, tapi rupanya memang ‘lembut’ betul. Sebelum ini pernah juga Cik Normah dengar kisah ini. Tapi Cik Normah tak percaya kerana berprasangka baik.

Baru-baru ini, penyanyi itu memberanikan diri menyertai uji bakat program realiti nyanyian anjuran sebuah stesen TV. Tak payah Cik Normah sebut program mana .

Sewaktu diuji bakat, dia memperkenalkan dirinya sebagai doktor. Cik Normah tahu pun, yang dia memang mengambil pengajian perubatan sebelum ini. Lucunya, kalau dulu nyanyi lagu nasyid, tapi untuk uji bakat ini dia bawa lagu lain.

Siap nyanyi lagu Alicia Keys lagi. Ermm… Lagu penyanyi perempuan. Cik Normah tengok rupanya dulu seperti lelaki sudah macam perempuan apabila menyimpan rambut panjang.

Gaya dan cara bercakap pun sudah berubah. Makin lemah gemalai membuatkan Cik Normah tertanya sendiri, apa yang dimahukan penyanyi itu sebenarnya? Kasihan pun ada, nak tergelak pun ada bila Cik Normah dengar kisahnya.

Cik Normah bukan bermaksud nak memalukannya, lagipun Cik Normah berkawan dengan semua orang termasuk golongan macam dia. Tapi kalau sudah macam begitu caranya, nampak gaya memang semakin susahlah Cik Normah nak tengok penyanyi lelaki yang benar-benar ‘jantan’ atau macho.

Berita Harian

Victoria Beckham Kurus

19 Feb


VICTORIA kelihatan kurus ketika dia menghadiri parti Armani di New York kelmarin.

NEW YORK – Bekas anggota kumpulan Spice Girls, Victoria Beckham kelihatan amat kurus ketika menghadiri parti jenama fesyen Armani di sini kelmarin, lapor sebuah akhbar semalam.

Victoria lebih mirip seperti seorang model profesional berbanding isteri dan ibu kepada tiga anak ketika dia tiba di parti itu dengan memakai pakaian yang dipadankan dengan kasut satin.

Bekas anggota Spice Girls itu menghadiri parti itu di Fifth Avenue, New York.

Dia kini tidak lagi memiliki potongan badan cantik seperti yang ditonjolkan dalam iklan Armani baru-baru ini.

Hubungan selebriti berumur 34 tahun itu dengan Armani berlangsung selama beberapa tahun.

Dia dan suaminya iaitu bintang bola sepak David Beckham baru-baru ini muncul dalam iklan Armani dengan gaya seksi untuk mempromosikan jenama fesyen popular itu.

Selepas memperkenalkan koleksi 23 busana jenama Victoria Beckham ketika Minggu Fesyen New York Ahad lepas, dia menghadiri parti Armani sebagai tanda sokongan kepada ‘majikannya’ itu.

Parti tersebut menampilkan ramai selebriti Hollywood termasuk penyanyi Alicia Keys dan Ricky Martin dan pelakon Leornardo Dicaprio serta Liam Neeson. – Agensi

Kosmo

Amylea Bukan Fantasia

15 Feb

Oleh SHAKILAWATI ABD RAHMAN
shakilawati@hmetro.com.my

Rap

KETIKA menyertai Akademi Fantasia lebih tiga tahun lalu, Amylea Azizan menyifatkan dirinya ibarat tin kosong. Meskipun berpengalaman menyanyi di hotel, ia belum cukup untuk dijadikan kayu pengukur bakat sebenarnya.

Biarpun hadiah utama bukan menjadi miliknya, gelanggang tumpuan rakyat Malaysia itu membuka mata gadis genit ini terhadap beberapa perkara, terutama hala tuju dan impian hidupnya.

Akui Amylea, bukan kemenangan yang diburu ketika itu, sebaliknya mahu menggali ilmu sebanyak mungkin daripada tenaga pengajar berpengalaman dan mempersiapkan diri dengan harapan dapat mengubah nasib keluarganya.

“Proses pembelajaran tidak berakhir di pentas akademi. Selepas tamat program, saya masih mengikuti kelas bimbingan cikgu Siti Hajar, Linda Jasmin dan beberapa komposer tanah air. Saya percaya jika mahu berjaya dalam bidang ini, kita perlu bekerja keras dan mengisi ilmu di dada sebanyak mungkin.

“Jujur, saya sedikitpun tidak ralat apabila Mawi bergelar juara AF3. Bagi saya, dia memang layak dan itu bukan rezeki saya dan rakan lain.

“Lagipun, pada waktu itu saya berusia 19 tahun. Dalam umur semuda itu, saya belum pandai bergaul dan kalaupun menang pasti sukar menerima perubahan drastik yang bakal berlaku dalam hidup. Bayangkan, selepas keluar daripada akademi, saya termenung selama tiga bulan di rumah kerana tidak tahu menyesuaikan diri dengan perhatian diberi masyarakat,” katanya ketika bertandang ke Metro Ahad, baru-baru ini.

Bagaimanapun, keadaan kini jauh berbeza. Seiring peningkatan usianya, Amylea yang muncul dengan album sulung berjudul Selepas 3, Disember lalu, semakin peka dengan persekitaran. Paling penting, dia lebih bersedia dan tahu apa perlu dilakukan.

“Mungkin kerana saya ada ramai kenalan selepas berpindah bersama keluarga ke ibu kota, lebih tiga tahun lalu. Saya tidak kekok lagi dan boleh berkomunikasi dengan sesiapa saja. Undangan persembahan yang tidak pernah putus juga menjadikan saya lebih yakin diri,” katanya yang semakin bijak menyusun bicara.

Anak jati Alor Star, Kedah ini tidak membataskan bakatnya sebagai penyanyi semata-mata, sebaliknya turut berkebolehan mencipta lagu dan lirik.

Bakat ini terbukti apabila dia diberi kepercayaan menghasilkan lagu tema untuk siri Sindarella dan Rona Roni Makaroni, lakonan Sharifah Amani, Bront Palarae serta Isma Yusoof.

Berbicara lanjut kecenderungan itu, Amylea berkata, dia mengimpikan gelaran pengarah muzik, malah dalam waktu terdekat ingin memiliki studio sendiri bagi membolehkannya lebih kreatif dan efisyen dalam merealisasikan cita-citanya.

“Sudah lama saya minat menulis lagu, tapi kurang keyakinan diri. Isma Yusoof orang pertama mendengar lagu hasil ciptaan saya dan dia meyakinkan saya yang saya boleh pergi jauh dalam bidang ini. Dialah pemangkin semangat saya, malah kami selalu berkongsi idea.

“Selepas didorong Isma, saya menyambut tawaran pengarah siri Sindarella untuk menghasilkan lagu tema dan menyanyikannya. Tak sangka lagu itu mendapat perhatian ramai dan ia membuka jalan kepada saya untuk lebih serius mencipta lagu.

“Keyakinan semakin bertambah bila saya diberi peluang sekali lagi menghasilkan lagu tema untuk drama Rona Roni Makaroni yang dinyanyikan oleh Aliff (OIAM). Saya sangat teruja dan gembira bila lagu ciptaan saya disiarkan di televisyen dan radio.

“Kini saya rancak menghasilkan lagu untuk beberapa teman artis, termasuk lagu tema untuk siri Merah Putih arahan Isma Yussof dan lagu yang bakal dimuatkan dalam album solo Aliff yang dijangka selesai rakaman April depan,” katanya yang turut mendapat sokongan penuh komposer terkenal, Audi Mok.

Mengulas lanjut impiannya menubuhkan studio, Amylea berkata, modal menjadi penghalang dan kerana itu dia merangka beberapa strategi bagi memastikan harapan itu tidak berkubur begitu saja, termasuk mencuba nasib dengan menyertai pertandingan nyanyian, One In A Million (OIAM) musim ketiga.

Selain Amylea, penyanyi Tomok, Pija, Rehana atau Han, Ridzuan (Rezu) dan Nine Coco turut terpilih sebagai peserta musim baru OIAM.

“Saya memerlukan sokongan OIAM untuk membolehkan saya membuka studio. Terus-teras, hati saya meronta-ronta setiap kali melihat rakan ada studio sendiri. Dalam fikiran, saya ada lakaran bagaimana susun atur studio saya nanti, malah sudah ada nama.

“Selama ini kerja saya sangat terbatas kerana peralatan tidak cukup. Saya merakam ilham melalui telefon dan perakam suara, kemudian rakan membantu menyusun semula lagu.

“Dengan adanya studio, saya yakin akan lebih kreatif, malah kerja pasti lebih mudah. Saya bercita-cita tinggi, kalau boleh pada usia 27 tahun karier saya sebagai penyanyi, penulis lirik dan penggubah lagu sudah stabil.

“Alhamdulillah, baru-baru ini saya menandatangani kontrak sebagai penulis lirik Re:Play Publishing milik Audi Mok. Harap-harap kontrak ini membuka lebih peluang kepada saya untuk pergi lebih jauh,” katanya.

Beralih topik peribadi, Amylea mengakui dirinya agak konservatif. Tanpa berahsia, dia meluahkan impian mendirikan rumah tangga dalam usia muda. Ia turut menjadi penyebab mengapa dia mahu mempercepatkan proses penubuhan studio.

“Walaupun nampak moden, saya konservatif orangnya. Soal jodoh, saya serahkan bulat-bulat kepada ibu dan ayah. Siapapun pilihan mereka akan saya terima, insya-Allah.

“Rupa paras bukan ukuran kerana yang lebih penting, ibu bapa saya suka dengannya dan dia menyayangi orang tua saya seperti ibu bapa kandungnya.

“Bila bergelar isteri, saya akan buat kerja dari rumah. Sebab itu saya mahu bina studio dalam rumah, sambil bekerja dapat melihat perkembangan anak depan mata.

“Jika ada artis mahukan lagu dari saya, mereka boleh datang ke rumah untuk rakam lagu. Cara ini lebih mudah dan selesa bagi saya,” katanya yang gemar menghabiskan masa senggang dengan bermain futsal.

Profil

NAMA: Amylea Azizan

UMUR: 22 tahun

ASAL: Alor Star, Kedah

MUZIK KEGEMARAN: R&B, country dan pop rock

HOBI: Mencipta lagu, bermain futsal dan menghabiskan masa bersama ibu bapa

IDOLA: Afdlin Shauki, Alicia Keys, Michael Jackson dan Hujan

PERSONALITI: Penyayang, jujur, bekerja keras, kelakar dan konservatif

ALBUM: Selepas 3

Harian Metro

Penguasaan Pemuzik Britain

9 Feb

Oleh Rudy Imran Shamsudin
imran@hmetro.com.my

Rap
DEMAM anugerah sudah bermula dan hari ini majlis yang mengiktiraf hasil kerja terbaik dilakukan penggiat industri muzik dunia, Grammy kali ke-51 (Grammy 51) sedang berlangsung di Staples Center, Los Angeles, Amerika Syarikat.

Membanggakan apabila tahun ini penggiat industri muzik dari Britain, menguasai pencalonan terutama dalam kategori utama.

Paling membanggakan apabila penyanyi muda berasal dari London, Leona Lewis turut dicalonkan dalam kategori utama untuk Rakaman Terbaik, Album Terbaik dan Persembahan Vokal Wanita Terbaik Pop.

Begitupun, timbul kesangsian apabila penyanyi yang cukup popular dengan lagu Bleeding Love tidak dicalonkan dalam kategori Artis Baru Terbaik.

Sebaliknya kumpulan remaja popular, Jonas Brothers yang hanya bergantung kepada wajah dan tidak bakat dicalonkan dalam kategori sama dan ia menimbulkan rasa tidak puas hati mereka yang turut dicalonkan pada tahun ini.

Turut dicalonkan kategori ini ialah Adele, Duffy, Lady Antebellum dan Jazmine Sullivan.

Ramai pihak meramalkan tahun ini Coldplay akan mengulangi sejarah lalu dengan mengungguli beberapa kategori utama termasuk Rakaman Terbaik dan Album Terbaik menerusi album terbaru Viva La Vida.

Walaupun Lil’ Wayne menerima jumlah pencalonan paling tinggi iaitu lapan, biasanya album berkonsepkan Rap payah memenangi hati juri.

Perkara sama turut berlaku kepada pemenang anugerah Album Rap Terbaik, Kanye West apabila tewas dalam semua kategori utama tahun lalu sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati kepada penyanyi itu yang turut dicalonkan bersama Estelle untuk Lagu Terbaik dan Vokal Kumpulan/Duo R&B Terbaik.

Selain Lil’ Wyane dan Coldplay, turut memberi saingan dengan lima pencalonan ialah Radiohead, Alison Krauss, John Mayer, Robert Plant dan Jazmine Sullivan manakala Jennifer Hudson, Adele, Danger Mouse, The Eagles, Lupe Fiasco, George Strait, Metallica dan T.I. masing-masing menerima empat pencalonan.

Bagi mereka yang menantikan acara anugerah dianjurkan National Academy of Recording Arts and Sciences of the United States berprestij ini, 8TV menyiarkan majlis gilang-gemilang melalui siaran tertunda satu jam pada 10 pagi ini.

Selain menyaksikan karyawan muzik Amerika berkumpul, majlis ini juga dinantikan kerana mahu menyaksikan persembahan artis-artis popular dan terkenal.

Anugerah Grammy tahun ini diacarakan LL Cool J dan Taylor Swift. Melengkapkan majlis berprestij ini ialah persembahan hebat dari Coldplay, Kenny Chesney, Jennifer Hudson, Jonas Brothers, Lil Wayne, Katy Perry, T.I, Bruce Springsteen, Carrie Underwood, Foo Fighters, Kanye West, Jay-Z, Radiohead dan ramai lagi.

Pengurus Besar Penjenamaan, Pembangunan Perniagaan, Pemasaran dan Komunikasi 8TV, Lam Swee Kim mengakui penganjuran Grammy cukup unik kerana berjaya menghimpunkan ramai penyanyi, komposer, penulis lirik serta mereka yang terbabit dalam industri seni suara di bawah satu bumbung.

“Semua pencinta muzik pasti menantikan anugerah yang cukup berprestij ini dan kami berbangga dapat memberi peluang kepada semua menyaksikannya secara langsung.

“Kepada mereka yang ketinggalan, berpeluang menyaksikan siaran ulangan pada hari sama, jam 9.30 malam. Selain majlis kemuncak, 8TV juga menyediakan program istimewa, My Night At The Grammys yang sudah pun disiarkan sehari sebelum acara utama untuk menyemarakkan lagi Anugerah Grammy,” katanya.

Berikut senarai pencalonan penting Anugerah Grammy Ke-51:

RAKAMAN TERBAIK
1. Adele (Chasing Pavements)
2. Coldplay (Viva La Vida)
3. Leona Lewis (Bleeding Love)
4. M.I.A.(Paper Planes)
5. Robert Plant and Alison Krauss (Please Read the Letter)

ALBUM TERBAIK
1. Coldplay (Viva La Vida)
2. Lil Wayne (Tha Carter III)
3. Ne-Yo (Year of the Gentleman)
4. Robert Plant and Alison Krauss (Raising Sand)
5. Radiohead (In Rainbows)

ALBUM POP TERBAIK
1. Sheryl Crow (Detours)
2. Duffy (Rockferry)
3. Eagles (Long Road Out Of Eden)
4. Leona Lewis (Spirit)
5. James Taylor (Covers)

ALBUM ROCK TERBAIK (SOLO)
1. Gravity (John Mayer)
2. I Saw Her Standing There (Paul McCartney)
3. Girls In Their Summer Clothes (Bruce Springsteen)
4. Rise (Eddie Vedder)
5 No Hidden Path (Neil Young)

ALBUM ROCK TERBAIK
1. Viva La Vida Or Death And All His Friends (Coldplay)
2. Rock N Roll Jesus (Kid Rock)
3. Only By The Night (Kings of Leon)
4. Death Magnetic (Metallica)
5. Consolers of the Lonely (The Raconteurs)

LAGU TERBAIK
1. Estelle (American Boy bersama penamlipan Kanye West)
2. Adele (Chasing Pavements)
3. Jason Mraz (I’m Yours)
4. Sara Bareilles (Love Song)
5. Coldplay (Viva La Vida)

LAGU ROCK TERBAIK
1. Girls In Their Summer Clothes (Bruce Springsteen)
2. House of Cards (Radiohead)
3. I Will Possess Your Heart (Death Cab For Cutie)
4. Sex On Fire (Kings of Leon)
5. Violet Hill (Coldplay)

VOKAL WANITA TERBAIK (POP)
1. Adele (Chasing Pavement)
2. Sara Bareilles (Love Song)
3. Duffy (Mercy)
4. Leona Lewis (Bleeding Love)
5 Katy Perry (I Kissed A Girl)
6 Pink (So What)

VOKAL LELAKI TERBAIK (POP)
1. Kid Rock (All Summer Long)
2. John Mayer (Say)
3. Paul McCartney (That Was Me)
4. Jason Mraz (I’m Yours)
5. Ne-Yo (Closer)
6. James Taylor (Wichita Lineman)

VOKAL DUO/KUMPULAN TERBAIK (POP)
1. Coldplay (Viva La Vida)
2. Eagles (Waiting In The Weeds)
3. Gnarls Barkley (Going On)
4. Maroon 5 (Won’t Go Home Without You)
5. OneRepublic (Apologize)

VOKAL KOLABORASI TERBAIK (POP)
1. Alicia Keys/John Mayer (Lesson Learned)
2. Madonna/Justin Timberlake/Timbaland (4 Minutes)
3. Robert Plant/Alison Krauss (Rich Woman)
4. Rihanna/Maroon 5 (If I Never See Your Face Again)
5. Jordin Sparks/Chris Brown (No Air)

VOKAL TERBAIK WANITA R&B
1. Me, Myself and I (Beyonce)
2. Heaven Sent (Keyshia Cole)
3. Spotlight (Jennifer Hudson)
4. Superwoman (Alicia Keys)
5. Need U Bad (Jazmine Sullivan)

VOKAL TERBAIK LELAKI R&B
1. You’re the Only One (Eric Benet)
2. Take You Down (Chris Brown)
3. Miss Independent (Ne-Yo)
4. Can’t Help But Wait (Trey Songz)
5. Here I Stand (Usher)

ARTIS BARU TERBAIK
1. Adele
2. Duffy
3. Jonas Brothers
4. Lady Antebellum
5. Jazmine Sullivan

Harian Metro

Quick Draw DeGraw

22 Sep

American singer/songwriter Gavin DeGraw gives the lowdown on his newfound success and his latest album. HIROMI INOMATA writes.

FIVE years after his debut album Chariot, which spawned hits including the shout-out-loud I Don’t Wanna Be (the theme song for One Tree Hill TV series), 31-year-old American singer/songwriter Gavin DeGraw finally released his eponymous album.

It peaked at No. 7 on the Billboard Hot 200 Album chart, and No. 1 on Digital Sales chart shortly after its release, with the first single In Love With A Girl, a monster hit. The latest single, Cheated on Me is currently riding the airwaves.

Discovered by legendary producer Clive Davis – the man who gave us Whitney Houston and Alicia Keys, while performing at a lounge in Manhattan, DeGraw was in Tokyo to promote the album release recently, where he gave an intimate showcase at a nightclub.

Here is a question-and-answer session with the singer.

Question: How have you been since the release of your last album?

Answer: Well, I spent about 3´ years touring, and came off road in the middle of 2006. I stayed on the road so long because I didn’t have a major success until about the middle of 2005 (with the first album). So when it really caught on, I decided to hit it hard while people were interested. After coming off road, I continued writing, going in and out of the studios, looking for the sound, hanging out with different producers, to try and get it all together. It’s a big industry, and there were couple of booby traps along the way, but that’s pretty much what I’ve been doing.

Q: Do you think the success of your previous album changed you both musically and personally?

A: I don’t know if the success changed my life, but I think the commitment to try to achieve success did. What I mean is that after I made my first record, my life hadn’t quite changed yet. It changed when I took my music gear and suitcase and threw it in the back of my van and decided to do my first tour. From that point on, I completely altered my life-style. I was on a career path to pursue music and to pursue some level of commercial success in music. It wasn’t until I committed to the lifestyle of living on the road to attain that success, did my life changes.

Q: How has it changed?

A: Well, I live from city to city now, and it’s been that way ever since I packed my first suitcase. For the most part I’ve been enjoying it. I didn’t have an opportunity to travel when I was a child because we didn’t have the money. So I didn’t have the opportunity to see the world, so now that I do, I have an appreciation for it. Now I may be overdoing it because it’s like I’m on a vacation everyday! I travel to different city everyday with my camera, taking pictures.

Q: What was the reason you chose In Love With A Girl to be your first single?

A: I just felt it was a good representation of what was my initial success, which was the song I Don’t Want To Be. I felt that if people heard this new song, it would remind the listener of the first song. They’ll go “hey, is this the same guy who did I Don’t Want To Be?” I was hoping to give some sense of familiarity, rather than shock value. I just wanted to give a slight shift. The next song can be totally different, but for the first song, I just wanted to remind people of a similar sound.

Q: Can you define the girl in this song? Have you met her?

A: Have I met her? Probably… I don’t know. The song conceptually is about what a person needs. And what you need, I think, is someone who cares about you enough to love you through all of your faults. Even though they might be trying to change some of the things to suit them better, they are also willing to adapt and help you through your own issues. That’s really the idea of the tune, having someone who loves you enough that they even will put up with the things that aren’t loveable.

Q: How about the song Cheated On Me? How personal is this?

A: I think that a lot of people can identify with that feeling. There can be so many little angles about that sort of feeling, and I don’t know anybody who’s never been jealous. I don’t think it’s possible, do you? I think that the DNA says you are supposed to be competitive about your affections. I don’t think it’s too honest to say that you are jealous, and I think this song is an important piece of the personality puzzle of an artiste. I think that the celebrity world is a tabloid world, and the audiences want to know the personal lives of the people they are paying attention to. So I may as well let them know of my personal life. “I’m jealous!”

Q: You had a cameo on One Tree Hill and What I Like About You. Have you ever thought of branching into acting career?

A: I don’t think my performance was good enough to go get an acting agent! I’ve thought about doing some acting work, I’d love to write a couple of films because I’ve some story-lines that I’ve written, and I think they are killer concepts. But I don’t know if I have the time to do that right now. I’d like to do more of it if it was possible and I don’t know how well that would go. I really want to play the bad guy! I really admire Jack Nicholson (characters) type of stuff. The likable, but negative too, and he’s so good with that. But my favourite actor is Gary Oldman, he’s the best. He plays the pimp in the movie True Romance, he’s got dreads and if you watch it you are not going to believe who he is after you have seen him in some other movie. I also want to do a movie with Mark Wahlberg. He makes great movies. But my favourite movie of all time is called Tombstone because it’s western, and I love cowboy movies. In cowboy movies, the good guys get to be very macho and that’s very cool!

Q: How familiar are you with the Southeast Asian (Singapore, Malaysia, and Indonesia) culture?

A: Not very, but I think I like your food. I’m going to have to read a book to find out more about your culture.

Q: I guess you are going to have to come visit and find out.

A: I’d love to because I’ve never been there. I’m going to come back here (Tokyo) hopefully for a world tour. So I’d like to stop by at other Asian countries. I just had a discussion with one of my representatives and she said that I should definitely go to that region of the world. – Courtesy of Sony/BMG Music

New Straits Times

Kuasa Fesyen Hollywood

6 Jul

OLEH Rabiatul Adawiyah Koh Abdullah

Tyra Banks

BINTANG Hollywood mempunyai tarikan sendiri dalam mewarnai dunia fesyen antarabangsa. Gaya glamor yang ditampilkan mempengaruhi aliran fesyen dunia. Apa saja yang digayakan pasti menarik perhatian dan ramai yang cuba meniru penampilan untuk apa jua acara. Namun, setiap fesyen yang diminati tidak perlu keterlaluan untuk menarik perhatian. Gaya anggun yang dipilih perlu selari dengan personaliti yang sederhana. Kini, gaya yang anggun tidak lagi terbatas kepada fesyen yang konvensional, setiap rekaan baju sehingga kasut menampilkan sentuhan moden yang menarik.

Sentuhan ajaib Giuseppe Zanotti misalnya, antara pilihan terkini selebriti Hollywood.

Ia bukan sekadar mengikut aliran fesyen terkini tetapi sesuatu yang konsisten dalam memenuhi gaya hidup wanita.

Rekaannya nampak mewah dan istimewa menampilkan potongan dan bahan yang lebih berkualiti dan kreatif.

Pereka Itali ini menghasilkan rekaan kasut kulit yang ringan serta menawarkan pelbagai pilihan bentuk.

Tidak kiralah bertumit tinggi atau sekadar tapak rendah, ia memenuhi cita rasa wanita moden.

Menggunakan material bermutu seperti kulit binatang yang asli serta rekaan yang terhad, ditambah pula pilihan warna yang terang dan neutral menjadikan ia sesuatu yang eksklusif.

Kebanyakan rekaan ini lebih ringkas tetapi mewah dengan aksesori seperti batu permata, reben dan kristal yang sederhana.

Keghairahan memilikinya pasti terserlah, apatah lagi menyaksikan barisan bintang Hollywood yang menggunakan khidmat pereka kelahiran San Maoro Pascoli ini seperti Alicia Keys, Rihanna, Demi More, Catherine Zeta-Jones, Heidi Klum, Katherine Heigl, Kim Cattrall, Kylie Minogue, Lucy Liu dan Lindsay Lohan.

Malah gaya glamor yang ditampilkan oleh bintang-bintang ini terserlah dengan koleksi pakaian yang mewah.

Katakan saja, mereka mampu kelihatan cantik sama ada ke majlis Oscar, ketika membuat persembahan, menghadiri majlis koktel atau bersiar-siar.

Kuasa fesyen mereka dari hujung rambut hingga hujung kaki tidak pernah menghampakan.

Populariti bukan menjadi sandaran untuk lebih dikenali, tetapi apa yang dipakai turut menjadi ukuran pemerhati fesyen.

Misalnya, Alicia yang tampil dengan dress feminin serba hitam dan seksi dipadankan pula dengan beg dan kasut yang sedondon.

Gemerlapan fesyen turut dilihat pada penampilan Astrid Munoz yang tampil dengan dress satin paras lutut yang menampilkan stail toga dengan padanan sandal Zanotti bertumit tinggi.

Tampil seperti puteri Cinderella zaman moden, Beyonce memilih gaun kembang pendek dengan padanan kasut yang selari dengan warna baju yang dipakai.

Digelar wanita cantik dunia, Catherine memilih sut yang nampak lebih matang. Cukup sekadar blaus dan skirt potongan pendek, Catherine masih kelihatan jelita.

Kebijaksanaannya berfesyen tidak mampu disangkal dengan pilihan aksesori tali pinggang dan gelang yang cantik dan ringkas. Padanan kasut Zanotti yang dihiasi batu permata cukup mempesona siapa sahaja yang memandangnya.

Pilihan

Selain itu, pilihan gaun pakaian paras lutut yang seksi amat padan dengan Demi More. Walaupun mengenakan kasut Zanotti berwarna kontra dengan dress, dia masih kelihatan menawan.

Tidak ketinggalan, kasut Zanotti masih memenuhi gaya kasual untuk wanita. Lihat sahaja gaya Gisele Bunchen yang hanya mengenakan seluar jeans tetapi masih nampak elegan.

Artis penuh kontroversi, Lindsay Lohan masih teliti soal fesyen, pilihan kasut Zanotti bertapak rata sesuai dikenakan ketika dia bersiar-siar.

Penyanyi yang cukup popular dengan lagu hitnya, Umbrella Rihanna tampil ceria dengan pilihan kasut bertumit tinggi dan rekaan baju yang unik.

Sementara itu, model dan selebriti yang terkenal dengan rancangan realiti terbitannya mencari super model baru di Amerika sentiasa bijak mengenakan apa jua pakaian. Tyra Banks kelihatan anggun dengan dress labuh dan bercorak.

Jadi, tidak hairanlah kenapa pemerhati fesyen dunia menjadikan selebriti Hollywood sebagai ikon fesyen. Ketrampilan mereka dalam mewarnai dunia fesyen jelas mempengaruhi gelombang industri fesyen itu sendiri.

Utusan Malaysia

Artis Dan Fesyen

22 Jun

Oleh SOFIATUL SHIMA WAN CHIK sofiatul.chik@kosmo.com.my


IZWAN, Amylia dan Hatta tidak pernah menyesal dengan penampilan masing-masing walaupun pernah dikritik.

SENTUH hal fesyen, ia tidak dapat lari daripada memerhati pakaian artis-artis pada acara besar mahupun penampilan seharian. Silap pakai, mereka pasti menjadi bahan kritikan.

VAZZ kali ini menampilkan seorang pereka fesyen dan dua artis muda untuk bercakap tentang topik ini. Amelia dan Izwan Pilus walau pernah dikritik, masih melihatnya sebagai satu proses pembelajaran. Dan Hatta Dolmat menyampaikan apa yang dirasakan oleh seorang yang bertugas mencantikkan artis kita.

Definisi fesyen untuk kalian? H: Fesyen merupakan sesuatu yang universal. Bila cakap tentangnya, ramai yang keliru sama ada dia suka berfesyen atau dia seorang fashionable. Kedua-duanya berbeza dan luas maknanya. Ada suka yang cantik dan ada suka yang ganjil.

I: Fesyen adalah apa yang kita tampilkan bersesuaian dengan identiti. Tidak semua orang boleh pakai semua. Ia juga lambang peribadi. Seperti kata Hatta, ia universal. Ada yang suka fesyen yang pelik. Sebenarnya kita kena betulkan minda tentang fesyen.

Sebagai artis, saya boleh dikategorikan sebagai seorang yang mempunyai krisis identiti. Saya ada dua kehidupan iaitu sebagai artis dan sebagai orang biasa.

Bila keluar sebagai orang biasa, saya pakai yang biasa saja. Sebagai artis, saya suka gaya yang orang mudah ingat iaitu ada ciri-ciri saya sendiri. Fesyen juga merangkumi tata rias, rambut dan cara berjalan.

A: Bagi saya, fesyen adalah personaliti. Adakala saya mahu feminin, kadang-kadang bergantung dengan warna yang saya bawakan. Ala-ala feng shui juga. Membawa pakaian adalah seperti membawa mood saya.

Pernahkah kamu dikategorikan sebagai mangsa fesyen? A: Ia satu perkataan yang zalim bagi saya. Setiap orang mempunyai cita rasa tersendiri. Siapa peduli apa yang nak saya bawakan. Saya pakai bukan untuk puaskan hati sesiapa.

H: Pandangan setiap manusia tak sama. Kadangkala seseorang pakai, ada yang rasa cantik dan ada yang tidak. Kita tidak boleh salahkan orang. Tidak ada kesalahan dalam berfesyen. Kita kena suka apa yang kita pakai.

I: Tak salah kalau dilabelkan begitu, ia satu teguran yang perlu untuk kita tahu apa konsep yang sesuai dengan diri kita. Sebagai artis baru, saya mencuba sehabis daya untuk kelihatan elok.

Tetapi ada perkara yang kita terlepas pandang. Semua ini proses trial and error. Saya pernah digelar fashion disaster tapi saya menerimanya secara positif. Kini saya faham walaupun mahu kelihatan kreatif, kita tetap kena ingat dengan sensitiviti orang kita.

A: Tapi kekadang saya rasa tidak adil. Ada juga artis yang tidak kena gaya pemakaiannya tetapi kerana dia disukai, lalu dia tidak ditegur,

I: Tapi Datin Seri Siti Nurhaliza pun pernah dikritik tentang fesyennya. Ini semua proses pembelajaran juga. Kita jangan takut mencuba.

H: Kadangkala kalau salah gaya, reputasi seseorang pereka fesyen itu akan jatuh.

NASHA sentiasa menarik perhatian lensa.

Ada tak seingat kamu, kamu rasa kamu salah gaya dan menyesal kerana mengenakan gaya tersebut? I: Tidak pernah kerana saya rasa semuanya adalah proses percubaan juga. Saya akan pakai apa yang saya suka dan selesa.

Seingat saya, sewaktu AIM lepas, saya tampil dengan imej gothik dengan warna mata yang gelap. Itu idea untuk konsep persembahan saya, bukan saja-saja hadir dengan imej tersebut.

Bila di atas pentas, saya mewakili diri saya sebagai artis baru. Saya dikritik teruk malah ibu saya juga turut mengkritik pakaian saya. Walau dikritik, orang ingat saya dengan gaya tersebut. Baik atau buruk, ia adalah satu publisiti buat saya dan saya belajar.

H: Orang kita terlalu sensitif. Ada yang tidak boleh terima sesuatu fesyen. Masih ada yang mengatakan cantik itu harus sopan dan kemas. Bila pelik saja, mereka kutuk.

A: Artis kita masih ramai yang mahu berada di zon selesa apabila menyentuh tentang fesyen. Mereka mengamalkan konsep selamat.

Seingat saya, pernah saya tidak ada pilihan baju pada tahun 2006 tetapi saya tidak boleh buat apa-apa. Saya tidak suka dengan baju saya. Pengalaman itu mengajar saya supaya memilih baju saya sendiri.

H: Pada Anugerah Bintang Popular (ABP) 2005, saya masih baru dan sedang bersemangat untuk mereka baju. Saya reka untuk Fasha Sandha dan Jaclyn Victor. Tapi saya tak sanggup tengok semula gambar baju itu.

TRANSFORMASI Dayang mengagumkan.

Dan pakaian yang paling kamu bangga merekanya? H: ABP 2007, saya reka pakaian untuk Erra Fazira dan mendapat Anugerah Pakaian Terbaik. Mengenali seorang Hatta Dolmat, dia sukakan detailing yang berlebihan dan ala couture. Tapi masa ABP tu saya tampil dengan sesuatu yang simple. Ketika itu saya tahu pasaran kita sukakan sesuatu yang simple, classy dan elegan.

Apakah rujukan kamu tentang fesyen? H: Boleh dikatakan saya seorang yang gemar melihat ke Barat apabila mereka fesyen. Saya lebih suka sesuatu yang klasik. Tapi kita harus ikut musim dan trend. Saya akan rujuk Internet dan lihat apa yang mereka lakukan pada musim itu dari segi warna, fabrik dan banyak aspek lagi.

I: Ikon saya adalah Amy Search sebab dialah satu-satunya artis yang berani berfesyen. Dan apa salahnya jika saya menjadi yang kedua, kan? Amy pakai apa pun orang tidak kisah kerana dia ada stail. Kalau orang cakap pun tidak menjadi kudis. Saya mahu cuba menjadi begitu.

Paling penting adalah berani mencuba. Kritikan akan datang lebih banyak daripada pujian. Dari segi gaya, saya berpaksikan mild gothic yang dicampur dengan pengaruh Korea. Dan saya suka detail sebab itu saya suka rekaan Hatta Dolmat.

A: Saya suka Alicia Keys. Bagi saya dia berkembang dengan cara yang konservatif. Dia tidak mendedahkan diri tetapi dia tetap nampak seksi. Saya sukakan gayanya yang seperti memberi pernyataan bahawa dia ialah seorang wanita yang hot!

H: Saya suka stail Camelia, Nasha Aziz dan Maya Karin

CAMELIA terus anggun membawa gelaran fashionista.

Apa pula yang cantik di mata kamu dan transformasi siapa yang kamu suka? I: Saya suka wanita yang berkulit sawo matang, kurus dan tinggi. Bagi saya wanita yang berambut pendek itu cantik. Saya suka transformasi Dayang Nurfaizah yang kini sangat elegan. Dan rambut pendeknya kini sesuai dengan dirinya.

H: Dayang dulu pun seperti ada krisis identiti. Ada satu masa rambutnya berwarna. Kini dia sangat cantik. Itulah proses pembelajaran dan mencari identiti.

I: Itu kecantikan yang sebenar. Apa yang Dayang tunjukkan adalah apa yang dia belajar.

H: Cantik adalah Maya Karin. Saya suka stail dia. Dan ya, setiap orang adalah cantik.

A: Saya ajar diri saya untuk tidak melihat fizikal. Pada saya semua ada keistimewaan tersendiri dan itulah yang akan membuatkan seseorang itu terserlah.

Hatta, bagaimana pula dengan fesyen untuk seorang pereka fesyen? H: Ada orang berpendapat apa saja yang dipakai seorang pereka fesyen adalah betul. Itu salah. Mereka juga manusia. Cuma saya suka gaya Marc Jacobs dan Roberto Cavalli.

MAYA tidak pernah salah berfesyen.

Ada pendapat yang salah lagi? H: Saya tidak faham apabila seseorang artis tidak dapat membawa sesuatu pakaian atau persembahan, mereka salahkan pereka fesyen. Mereka salahkan baju. Saya pernah mengalami keadaan begitu kerana tampil dengan gaya berbeza.

A: Takkan tak pergi fitting kan? Yang penting adalah selesa. Kalau ikutkan hati, memanglah nak menyanyi pakai kasut sukan saja. Tapi tak boleh. Saya yang kecil ni kena pakai kasut yang lebih tiga inci untuk nampak tinggi!

Kosmo

Misha Sabar Menanti

11 Mar

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL (shazryn.faizal@utusan.com.my)

MISHA OMAR mengharapkan peminatnya akan sabar menanti buah tangan terbarunya kelak.

SETIAP kali jika bertemu dengan si dara kelahiran negeri Cik Siti Wan Kembang ini persoalan yang akan diajukan padanya pastinya mengenai album solo ketiganya yang masih belum menampakkan bayangnya di pasaran.

Tahun demi tahun, peminat setianya ternanti-nanti akan bingkisan terbarunya sedangkan dua singlenya sebelum ini iaitu Nafas Cahaya dan Sembunyi sudah meraih perhatian yang cukup meluas.

Ketika ditemui baru-baru ini, Misha Omar atau nama sebenarnya, Samihah@Aisah memberitahu, dia sentiasa sabar menanti tentang album ketiganya kerana apa yang diutamakannya ialah kualiti dan kepuasan yang bakal dinikmati pendengar dan peminatnya nanti.

“Saya rasa tidak perlu terburu-buru untuk mengeluarkan album. Apa yang utama ialah kualiti.

“Saya tidak mahu seandainya saya keluarkan album dengan cepat tetapi kualitinya tidak memuaskan. Nanti, saya yang ditempelak balik oleh peminat,” jelasnya yang sebelum ini muncul dengan album Misha (2002) dan Aksara (2004).

Menurut penyanyi yang mula meledak dengan lagu Bunga-Bunga Cinta itu, dia mengambil contoh Anuar Zain dan penyanyi antarabangsa, Alicia Keys yang berjaya melahirkan album berkualiti meskipun jarak penghasilan album terbaru mereka dengan album sebelum ini begitu jauh.

“Tetapi, peminat mereka setia menanti dan penerimaan peminat terhadap lagu-lagu mereka begitu positif sekali,” kata ibu angkat kepada Muhammad Adam Emir yang kini sudah mencecah usia setahun tujuh bulan.

Namun, Misha tidak mampu untuk menolak kebimbangannya andai kata peminatnya akan lari dan bosan menunggu albumnya khususnya buat mereka yang menyokongnya hampir enam tahun menjadi anak seni.

Bimbang

“Saya akui agak bimbang juga seandainya mereka tidak lagi setia bersama saya. Seperti yang kita lihat, semakin hari semakin ramai artis yang dilahirkan di Malaysia menerusi pertandingan realiti TV dan sebagainya.

“Apa pun, saya mahu mengambil sikap optimis dan percaya peminat setia saya akan sabar menanti menunggu kelahiran album ketiga saya. Insya-Allah, saya akan pastikan ia akan dikeluarkan pada tahun ini juga. Cuma, ada dua buah lagu sahaja lagi yang belum dirakamkan,” ujar finalis Bintang RTM 2001 itu lagi.

Menjelaskan rasional kelewatan penerbitan album itu juga, kata Misha, dia mahu mencari kelainan dalam jalur muzik yang dibawakannya.

Semua itu dilakukannya semata-mata kerana enggan mengulangi formula yang sama yang digunakan dalam dua album solonya sebelum inii.

“Saya mahu menonjolkan kreativiti dan versatiliti saya sebagai seorang penyanyi. Saya percaya jika kita berusaha untuk mencuba sesuatu yang baru, peminat pasti akan menerimanya dan tidak mustahil untuk seseorang penyanyi itu mengumpul pula peminat yang baru,” ujar pemilik vokal lagu Pulangkan dan Ku Seru ini lagi.

Misha turut memanjatkan rasa syukurnya kerana lagu Nafas Cahaya dan Sembunyi yang dinyanyikannya secara duet bersama Andy, menerima maklum balas yang cukup positif daripada peminat serta dipertandingkan dalam beberapa pertandingan nyanyian.

“Kejayaan lagu Sembunyi misalnya, yang berjaya melangkah ke pentas akhir Anugerah Juara Lagu Ke-22 (AJL22) baru-baru ini dan tidak lama lagi di Hits 1 pula, sudah cukup menggembirakan saya.

“Itu bagaikan satu petanda bahawa perubahan yang saya lakukan berjaya dan diterima ramai. Malah, saya rasa penyertaan saya di pentas AJL22 membuktikan bahawa saya masih berada di persada seni,” ujarnya yang turut popular dengan lagu Tak Ku Duga dendangannya bersama Saiful Malaysian Idol musim pertama.

Namun begitu, Misha memberitahu, buat masa ini, dia tidak memikirkan lagi sama ada mahu mengeluarkan single ketiganya.

Powered by Utusan Malaysia