Archive | Bard R1 RSS feed for this section

Julia Bukan Perampas

21 Dec

Oleh MAIAMALINA MOHAMED AMIN
maiamalina@hmetro.com.my

Rap

BERWAJAH Pan Asia selalu dikaitkan dengan kecantikan yang tiada tandingan. Apatah lagi jika dikurniakan tubuh tinggi lampai dan berkulit halus putih mulus, menambah lagi keunikan yang ada pada empunya diri.

Begitupun, aktres dan model popular, Julia Ziegler, 24, tidak pernah menggunakan kelebihan itu untuk menawan hati golongan VIP bagi menikmati kemewahan hidup dan kelihatan hebat di mata masyarakat.

Menurutnya, dia tidak perlu mencari penaja untuk hidup senang kerana dia masih ada kudrat untuk mencari harta sendiri. Atas sebab itu dia rela mengorbankan masa lapangnya dengan bekerja keras menjalani penggambaran drama dan filem.

Oleh itu sehingga kini adik kepada pemilik Niche Films, Linda Ziegler ini, menjelaskan hatinya belum dimiliki sesiapa kerana masanya banyak tertumpu pada kerja.

“Setakat ini saya masih bersendirian. Tumpuan sekarang lebih terarah kepada mencari rezeki dan mahu memantapkan kerjaya sebagai pelakon serta model.

“Saya mahu memuaskan hati keluarga, terutama orang tua saya. Saya teringin sekali menyenangkan mereka dan membalas semula segala penat lelah mereka menjaga saya dulu.

“Sebaik segala impian ini tercapai, baru saya akan memikirkan mengenai diri sendiri, termasuk mencari pasangan hidup,” katanya yang bakal muncul dalam telefilem Jawa berjudul Wak.

Menyelak gosip cintanya terdahulu, anak ketiga daripada empat beradik ini pernah digosip berpacaran dengan Raymee Innuedo dan Yusry KRU. Dia juga dikatakan pernah mendampingi Bard R1.

Tidak cukup dengan itu, wanita cantik ini dikhabarkan bercinta dengan pelakon dan pengarah muda, Pierre Andre, namun menafikan mereka ada hubungan istimewa. Sebaliknya menjelaskan mereka hanya berkawan rapat sehingga terdedahnya gosip cinta Pierre dengan Maya Darina Dahlan, baru-baru ini.

Terbaru, pemilik nama penuh Julia Bob Fauzi Ziegler ini dicanang memadu kasih dengan aktor yang juga suami kepada pelakon wanita popular, selepas kedua-duanya dilihat mesra sambil minum bersama di sebuah restoran.

“Mana dapat cerita ini pula. Saya dengan pelakon itu tiada hubungan istimewa melainkan rakan seperjuangan dalam dunia seni. Apatah lagi kami beberapa kali digandingkan bersama dalam drama.

“Saya tidak mahu menjalin hubungan dengan lelaki yang menjadi hak orang lain, sama ada bergelar suami atau teman lelaki. Kalau saya berkawan dengan suami atau tunang orang sekalipun, saya akan pastikan rapat dan mesra juga dengan isteri mereka untuk mengelak prasangka buruk.

“Memang begitu cara saya. Saya tidak akan membiarkan diri terdedah dalam bahana cinta suami atau tunang orang. Biar saya sendirian tanpa sesiapa, asalkan tidak digelar perampas hak orang,” katanya.

Julia tidak mahu dilabel peminat sebagai perampas suami orang. Sementelah lagi senario industri seni tempatan kebelakangan ini dicemari insiden perceraian artis, termasuk kes popular Abby-Norman-Memey.

“Saya tidak mahu menjadi antara yang terbabit dalam kes sedemikian, sebab itu saya tegaskan tidak berhasrat main mata dengan kepunyaan orang lain. Seboleh mungkin mahu mengelak perkara sedemikian terjadi.

“Mengenai gosip saya keluar dengan pelakon lelaki itu, saya akui ada keluar minum bersamanya, tetapi tidaklah semesra seperti digambarkan. Lagipun saya dan isterinya berkawan rapat. Dia tahu kami keluar atas urusan kerja,” katanya.

Mengenai jejaka pilihan hatinya, pelakon utama filem seram, Jangan Tegur ini menjelaskan, tiada kriteria tertentu ditetapkan untuk memilih pasangan hidup. Cukuplah jika lelaki itu seorang yang memahami.

Menurutnya, dia tidak terlalu cerewat memilih kawan, cuma lebih senang jika dapat berdamping dengan orang yang memahami kerenah, corak kerjanya dan boleh menyesuaikan diri dengan keluarga tercinta.

“Saya tidak menetapkan kriteria tertentu untuk mencari calon suami, cuma mahukan seorang yang memahami dan pandai mengambil hati saya. Tidak kisah dia daripada kalangan artis mahupun orang luar. Yang penting, dia tahu kerja saya bagaimana dan tidak cemburu buta.

“Namun buat masa ini saya belum terfikir untuk mendirikan rumah tangga. Belum bersedia dan tidak sampai seru lagi. Lagipun perjalanan masih jauh. Karier saya baru hendak berkembang,” katanya.

Pun begitu, Julia tidak menetapkan tempoh masa untuk mendirikan rumah tangga. Semuanya bergantung kepada jodoh. Dia juga tidak mahu menetapkan jarak usia tertentu dengan calon suami kerana menganggap semua itu di luar kuasanya.

Sehubungan itu, dia tidak menolak jika dijodohkan dengan lelaki seusianya atau lebih muda daripadanya. Julia juga menerima jika takdirnya bersama lelaki berusia. Namun biarlah perbezaan dalam jarak 10 tahun, tidak lebih daripada itu.

Harian Metro

Advertisements

Fasha Diboikot Kerana Naik Angin?

6 Jul

Fasha Sandha

Seminggu dua ni dunia hiburan menjadi kalut apabila pelakon yang mendapat jolokan ratu kontroversi, Fasha Sandha mengamuk dengan wartawan. Khabarnya Fasha naik angin sebab gosip hidup dia sekarang ini menjadi semakin panas macam gunung berapi nak meletup.

Punca Fasha marah dengar ceritanya semasa dia buat kenyataan hatinya sudah dimiliki oleh seorang anak raja, dia tiba-tiba dikaitkan bercinta dengan Bard R1.

Dalam rancangan Kring Kring di Astro Ria minggu lalu, nampak benar yang Fasha naik hantu apabila dikaitkan dengan Bard.

Kata Fasha, dia tak pernah kenal pun siapa Bard tu tiba-tiba dikaitkan bercinta pula. Sebelum dengan Bard, seorang ahli perniagaan iaitu Datuk S pun ada buat kenyataan cintakan Fasha.

Gara-gara gosip yang timbul, Niezam dapat tahu Fasha sudah ‘menyerang’ beberapa wartawan dan marah-marah kerana tak berpuas hati dengan laporan yang disiarkan.

Ada juga beberapa rakan media yang kata kalau Fasha tak puas hati dia boleh cakap baik-baik. Tak payah nak marah-marah dan mengamuk tak tentu fasal.

Dalam masa yang sama, Niezam kata kepada wartawan tu dah orang tengah marah, mestilah macam-macam benda yang keluar daripada mulut dia. Kalau hati dah sejuk nanti okeylah kut!

Bagaimanapun khabarnya dek kerana dah tak kuasa dengan perangai Fasha yang mereka anggap semakin menjadi-jadi itu, dengar cerita Fasha akan disenaraihitamkan oleh sebuah syarikat media.

Kata sumber itu lagi, lepas ini Fasha tak akan dapat publisiti lagi daripada mereka walaupun untuk menggunakan gambarnya sebagai hiasan dalam ruangan intisari rancangan.

Dalam hal ni Niezam tak boleh nak komen apa-apa. Sebagai artis yang berpengalaman, Fasha seharusnya tahu apa yang perlu dia lakukan terhadap kemelut yang melanda dirinya kebelakangan ini.

Kalau boleh elakkanlah daripada bergaduh atau berperang sesama kita. Bukannya apa, dunia hiburan kita ni macam telur ayam je. Putih dan kuning saling perlu memerlukan.

NIEZAM: Artis yang perasan nak gam wartawan apa cerita? Agaknya dah besar kilang buat gam tu ya!

Utusan Malaysia

Maryanna Tidak Mahu Dibayangi Ella

4 May

Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH Foto AZLAN BAHRUM

DILAHIR dan dibesarkan di Kuala Lumpur, Maryanna atau nama sebenarnya, Marianna Salem, 24, sejak kecil dididik agar berdikari.

Si cantik manis ini berani menyahut cabaran sebagai artis pertama bernaung di bawah syarikat rakaman Marya Studio Productions milik Bard R1.

Bakat nyanyian yang berani membawakan genre rock menjadi taruhan baginya dalam industri hiburan.

Bukan itu sahaja, penglibatannya dalam iklan seperti Olay Total White dan Ali Cafe mencuri perhatian penerbit tempatan untuk mengambil Maryanna berlakon.

Bakat serta kecantikan yang dimiliki merupakan pakej lengkap yang diperlukan bagi seseorang artis. Tidak hairanlah, seawal penglibatannya dalam dunia hiburan, Maryanna mula mendapat perhatian penerbit drama tempatan.

Bermula sebagai model dan pelakon iklan sambilan, Maryanna mula mengorak langkah dalam bidang seni suara pada tahun 2006.

Diberi jolokan sebagai pelapis Ratu Rock negara, Ella, Maryanna kini sedang sibuk menyiapkan album penuh pertamanya yang dijangka siap Mei ini.

Dalam pada itu, Maryanna tidak mahu dibayangi penyanyi idolanya itu kerana dia menganggap Ella sebagai penyanyi rock yang unggul dan tiada bandingnya.

Mengakui bidang ini banyak persaingan dan cabaran, Maryanna tetap berkeyakinan mencipta nama dalam industri ini.

“Sebaik tamat pelajaran, saya melakukan pelbagai kerja separuh masa untuk menampung belanja dan keperluan sendiri.

“Saya rasa inilah masanya untuk saya meringankan bebanan ibu dan ayah serta membalas jasa mereka yang bersusah payah membesarkan anak-anak,” ujarnya.

Bagi Maryanna, pada usia muda inilah, dia perlu menimba pelbagai pengalaman sebagai aset penting masa hadapan.

“Saya sebagai artis baru berasa bertuah kerana diberi peluang menjadi pelapis dan diberi pendedahan untuk melangkah ke hadapan.

“Semuanya kerana media massa yang banyak membantu memberi publisiti terutama artis baru seperti saya.

“Bagi saya, perjalanan dalam karier ini masih banyak lagi yang perlu ditempuhi dan saya perlu banyak berkerja keras sebelum berjaya dalam arena ini,” jelasnya.

Lahir dengan dua album single, Kembalilah dan Bukan Milikmu, Maryanna mula diterima sebagai penyanyi rock yang berbakat.

“Kenapa saya memilih konsep rock? Sebenarnya saya tidak terfikir untuk meniru atau menggantikan tempat penyanyi rock wanita unggul, Ella.

“Bagi saya, rock serasi dengan jiwa dan suara saya,” jelasnya yang memiliki Diploma Multimedia dari sebuah kolej swasta.

Selain menyanyi, Maryanna turut berlakon dan baru sahaja habis penggambaran telemovie, 3T arahan Bade Azmi terbitan Suhan Movies & Trading milik Rosyam. Namun, kesibukan tidak sekali-kali menghalangnya memberi komitmen menyiapkan album solonya.

“Kali ini saya menggunakan khidmat penerbit Edrie Hashim dan masih kekal dengan konsep rock. Saya bertuah kerana dapat bekerja dengan Edrie kerana dia seorang yang berpengalaman dan popular. Maryanna mengakui, lakonan dan nyanyian banyak bezanya.

Katanya, berlakon memakan masa yang panjang, manakala menyanyi tidak memerlukan masa yang panjang.

“Saya berterima kasih kepada Rosyam dan Bade kerana memberi peluang saya untuk berlakon. “Saya memang tidak pernah terfikir untuk berlakon kerana minat dan kecenderungan saya ke arah bidang nyanyian, tetapi sebaliknya pula berlaku,” jelasnya.

Dengan bakat yang ada, berharap peminat seni tanah air dapat menerima kehadirannya.

“Tiada perkataan yang lebih indah untuk menggambarkan penerimaan peminat terhadap konsep muzik yang dibawanya.

“Saya berharap dengan kehadiran saya mampu meningkatkan kualiti dalam industri muzik tanah air,” katanya yang berdebar menanti reaksi penonton telemovie, 3T.

Utusan Malaysia

Siapa Kekasih Julia Ziegler?

30 Mar

Bintang filem baru yang semakin harum namanya, Julia Ziegler di gosip bercinta dengan ramai lelaki. Mula-mula dia dikatakan bercinta dengan Yusry Kru.

Lepas tu pula dikaitkan dengan artis baru Bard R1. Dan yang terbaru Pierre Andre pula. Pening kepala nak fikir yang mana satukah pilihan hati Julia ni?

Ada yang berkata entah-entah Julia ni saja nak cari publisiti murahan atau nak tumpang glamor. Semasa berborak dengan Julia baru-baru ni Niezam tanya dari mulut dia sendiri antara tiga lelaki yang dikaitkan itu, yang mana satukan dia bercinta?

Kata Julia seorang pun dia tak ada perasaan itu. Bukan saja sedetik tetapi besar kuman pun tak ada. Kalau tak ada kenapa boleh timbul cerita dia bercinta?

“Sebenarnya saya ni suka berkawan dengan orang tanpa memilih pangkat dan darjat. Apabila kita berlaku baik mulalah orang menganggap kita ni bercinta.

“Terus terang saya katakan memang perasaan nak bercinta itu sedikit pun belum ada. Berita yang mengaitkan saya dengan beberapa orang artis sekadar memeriahkan dunia hiburan. Itu saja,” jelas Julia.

Biasalah tu, orang cantik macam Julia memang ramai yang nak berkawan rapat dengannya dan sebagai pendatang baru, Julia memang mudah didekati kerana sifatnya yang tidak ada penyakit sombong.

Gara-gara gosip itu jelas Julia dia takut orang menuduh perangainya suka mempermainkan perasaan orang. Sedangkan sikap sebenarnya suka menambahkan lagi kenalan.

Dengan penjelasan Julia ini tentunya mereka yang terpesona dengan raut wajahnya ada peluang lagi nak masuk jarum. Harap Julia pandai-pandailah membawa diri ya.

NIEZAM: Sesiapa orang lelaki nak rasa gula-gula herba ‘power’ boleh telefon Kasmadi – 013-7540009. Boleh tersengeh katanya.

Powered by Utusan Malaysia

Batik Bold And Beautiful

27 Mar

Fauziah Ahmad Daud (left) and Raja Azura.
Fauziah Ahmad Daud (left) and Raja Azura.

The red carpet is all set to be rolled out this Sunday for the Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2007. DENNIS CHUA has details of the event regarded as among the most prestigious by local entertainers.

THE Arena of Stars in Genting Highlands is set to host the Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2007 (ABPBH 2007), an annual award show at which leading Bahasa Malaysia daily Berita Harian honours the nation’s most popular entertainers.

The 21st ABPBH will be carried “live” on Sunday at 9pm over TV3 and on official radio station Hot FM. Zany television personalities actors Fauziah “Ogy” Ahmad Daud and Raja Azura, will be emcees once again. Coincidentally, Ogy and Azura are in the running for Most Popular Female Television Host.

Batik Glam is the dress code this year, and viewers can expect the celebrities to walk down the red carpet dressed in innovative batik creations.

The suits and dresses will be the handiwork of both veterans and newbies in fashion design including Bill Keith, Jovian Mandagie, Khairy Sufi, Michael Shu, Rizman Ruzaimi and Kenny Loh.

Awards presenters will include Akademi Fantasia host AC Mizal, Afdlin Shauki, Awie, Datuk Yusni Hamid, Erra Fazira, Hans Isaac, Diana Danielle, Iqram Dinzly, Sharifah Aleya, Fauziah Latiff, Ning Baizura, Sharifah Shahira, Nora Danish, Nurul, Estranged, Rashidi Ishak, Noryn Aziz, Anne Ngasri and Rozita Che Wan.

The reigning Most Popular Male Artiste Asmawi “Mawi” Ani and his female counterpart Datuk Siti Nurhaliza will be among the performers on Sunday evening.

Joining them are rock king Amy Search, Anuar Zain, Raja Atilia, Awie, Datuk Jalaluddin Hassan, Ella, Fasha Sandha, Liza Hanim, Meet Uncle Hussain, Ramli Sarip, Julia Ziegler, Dynas Mokhtar, Hattan, Heliza Helmi, Fouziah Gous and Bob Usop. Popular actor Jalaluddin will present his first vocal performance before a live audience.

Akademi Fantasia 6 principal Ramli MS is the event’s music director, and will lead a 40-member team of musicians.

Artistes will also pay a musical tribute to the late songwriter and actor Rosli Khamis or Loloq, who died early this year after a long illness.

Mawi has won the Most Popular Artiste title for two consecutive years. Siti won the title six times, and has been the Most Popular Female Artiste since 1996.

At last year’s event, pop king Jamal Abdillah and Mawi shared the Popular Group/Duo award. Halim Othman and Linda Onn were the Popular Male and Female Radio Presenters respectively. Linda of Era. FM has never lost in her category (which was introduced in 2001).

Rabbani defended its five-year monopoly of the Popular Nasyid Group category, effectively shutting out long-time competitor Raihan, which clinched the title during its first two years — 1999 and 2000.

Top-notch actor Rosyam Nor won the Popular TV Actor award, which he first received in 2002, and king of comedy Saiful Azam Yusoff (or Saiful Apek) took home the Popular Film Actor category.

Former Akademi Fantasia host Aznil Nawawi and Melodi host Fara Fauzana bagged the Popular Male and Female TV Presenter awards, while Apek and Apa Apa Aje host Sheila Rusly took home the Popular Male and Female Comedian awards.

The Popular New Male Artiste was Faizal Ramly, and the Popular New Female Artiste was Farawahida. Fasha Sandha won the Popular TV Actress and Popular Film Actress awards.

The legends of screen and song honoured were director Datuk Jamil Sulong, “pop yeh yeh” master Jefrydin and veteran actress Datin Umi Kalthom. They received the Special Lifetime Achievement Award (Jamil) and Special Veteran Artiste Awards (Jefrydin and Umi Kalthom).

The most coveted award, Most Popular Artiste, will win the recipient this year a Peugeot 407 worth RM185,000, jewellery worth RM150,000, and electric goods from JVC.

The event’s main sponsors are Habib Jewels Sdn Bhd and Nasim Sdn Bhd. The other sponsors are JVC Sales and Services, the Palace of the Golden Horses and Mara Liner.

Nominees for 2007

Popular TV Host (Male)
1. AC Mizal
2. Ally Iskandar
3. Aznil Nawawi
4. Azwan Ali
5. Wahid Mohamad

Popular TV Host (Female)
1. Cheryl Samad
2. Fara Fauzana
3. Fauziah Ahmad Daud
4. Raja Azura
5. Sharifah Shahira

Popular Radio Presenter (Male)
1. Aznil Nawawi (Era FM)
2. AC Mizal (Era FM)
3. Faizal Ismail (Hot FM)
4. Khairil Rashid (Sinar FM)
5. Kieran (Era FM)

Popular Radio Presenter (Female)
1. Abby Fana (Sinar FM)
2. Fara Fauzana (Hot FM)
3. Linda Onn (Era FM)
4. Nana Mahazan (Era FM)
5. Nila Kurnia (Sinar FM)

Popular Comedian (Male)
1. Afdlin Shauki
2. AC Mizal
3. Saiful Apek
4. Piee
5. Zul Yahya

Popular Comedian (Female)
1. Adibah Noor
2. Kenchana Devi
3. Raja Azura
4. Sharifah Shahira
5. Sheila Rusly

Popular New Artiste (Male)
1. Bard R1
2. Dafi Ismail
3. Diddy Muhid
4. Fiq Halim
5. Kaer Azami

Popular New Artiste (Female)
1. Farah Asyikin
2. Fouziah Ghous
3. Heliza Helmi
4. Julia Ziegler
5. Mila Jirin

Popular Nasyid Singer
1. Hijjaz
2. Inteam
3. Mirwana
4. Rabbani
5. Raihan

Popular Singer (Male)
1. Adam Mat Saman
2. Anuar Zain
3. Faizal Tahir
4. Mawi
5. Hazami

Popular Singer (Female)
1. Adibah Noor
2. Mila Jirin
3. Jaclyn Victor
4. Misha Omar
5. Datuk Siti Nurhaliza

Popular Group/Duo
1. Kristal
2. Jinbara
3. Misha Omar and Andy
4. Spider
5. Sofaz

Popular Film Actor
1. Afdlin Shauki
2. Pierre Andre
3. Rusdi Ramli
4. Rosyam Nor
5. Saiful Apek

Popular Film Actress
1. Erra Fazira
2. Fasha Sandha
3. Maya Karin
4. Sharifah Amani
5. Vanidah Imran

Popular TV Actor
1. Aaron Aziz
2. Arash Mohamad
3. Fahrin Ahmad
4. Rosyam Nor
5. Datuk Jalaluddin Hassan

Popular TV Actress
1. Dynaz Mokhtar
2. Eja
3. Fasha Sandha
4. Rita Rudaini
5. Rozita Che Wan

Powered by New Straits Times

Popular Sangat Ke Bard R1?

20 Feb

[
Tonton video ]


KUALA LUMPUR, 20 FEB 2008: Popular sangat ke Bard R1? Persoalan ini banyak diajukan wartawan dan peminat apatah lagi selepas namanya tersenarai sebagai finalis dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2007, dalam kategori Artis Baru Lelaki Popular.

Siapakah sebenarnya Bard R1? Benarkah dia yang membeli sendiri surat khabar kemudian memangkah borang undian ABPBH2007 atau dengan erti kata lain, mengundi dirinya sendiri sehingga tercalon dalam Top 5?

Selain itu, adakah dia juga mula menjadi idola Mat Rempit? Untuk mendapatkan kepastian ini, segmen Jangan Lari berjaya menemui Bard R1, di Kuala Lumpur, semalam.


Murai