Archive | Siti Nurhaliza RSS feed for this section

Top 10 Calon Bintang Paling Popular

3 Mar


DARI kiri, Aizat, Siti Nurhaliza dan Faizal Tahir.

KETIKA ini sudah ada kalangan artis yang melahirkan rasa kurang senang apabila pihak Berita Harian mengadakan analisis setiap minggu mengenai undian Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009 (ABPBH2009). Ada yang mendakwa adakah ini semua muslihat BH untuk menaikkan undian sesetengah artis atau cara penganjur untuk memikat pembaca dan peminat menghantar undi.

Ada juga yang mendakwa, analisis yang disiarkan setiap Rabu itu sekadar ‘propa’ dan tidak tepat sedangkan undian sebenarnya masih rahsia. Untuk rekod, biarlah dicatatkan bahawa apa yang dipaparkan inilah adalah sekadar analisis berdasarkan pola pengundian yang diterima dan tidak ada elemen ‘propa’ atau sengaja menukar undian sebenar.

Paling tidak pun, analisis ini dapat menjadi garis panduan kepada peminat untuk terus mengundi artis kesayangan mereka. Bukan apa, acap kali peminat bagaikan ‘lalai’ untuk mengundi kerana beranggapan artis favourite berada dalam zon selesa sehinggalah apabila diumumkan pada malam kemuncak, mereka baru perasan bahawa calon mereka tercicir.

Baiklah, minggu ini analisis yang mahu dipaparkan adalah mengenai siapakah artis Top 10 calon Bintang Paling Popular. Mengikut undian yang diterima setakat 1 Mac 2010, mereka yang menduduki senarai ini adalah Aizat, Siti Nurhaliza, Nabil, Black, Aznil Nawawi, Faizal Tahir, Remy Ishak, Fara Fauzana, Tiz Zaqyah dan Mawi. Saingan paling sengit adalah antara Aizat, Faizal Tahir, Siti Nurhaliza dan Remy Ishak.

Artis yang berpotensi untuk menduduki senarai ini berdasarkan undian semasa adalah Stacy, Akim, Yuna, Liyana Jasmay dan Noorkhiriah.

Bagaimanapun, senarai ini boleh berubah bila-bila masa kerana semuanya bergantung kepada undi pembaca dan peminat. Ingatlah, dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian semuanya boleh berlaku kerana undian 100 peratus adalah di tangan mereka dan kuasa penentu bukanlah di tangan penganjur. Jadi gunakanlah, kuasa itu sebaik-baiknya. Jika anda rasa sudah ‘muak’ dengan senarai pemenang sebelum ini, maka gunakanlah hak anda itu untuk mengubahnya.


ZAINURI (kiri) dan Akmal Abdullah, Pengarang BiPop (berdiri), melihat proses pengiraan undi Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009 (ABPBH), di Balai Berita, Bangsar.

Acap kali selesai saja pengumuman pemenang, soalan yang sering dilontarkan kepada penganjur adalah mengapakah senarai pemenang tidak banyak berubah. Sukar untuk menjawab soalan ini kerana, penentu siapa paling popular dalam setiap kategori dan juga Bintang Paling Popular adalah hak pembaca.

Meneliti undian setiap kategori pula, bagi Penyanyi Lelaki Popular, minggu ini saingan adalah di antara Faizal Tahir dan Aizat berbanding minggu sebelumnya di mana penyanyi yang lahir daripada program realiti iaitu Akim, Adam dan Mawi menguasainya. Dalam kategori Penyanyi Wanita Popular pula, ia tetap milik Siti Nurhaliza seperti minggu-minggu sebelumnya. Untuk penyanyi duo/kumpulan pula, minggu ini saingan begitu sengit untuk Bunkface dan Meet Uncle Hussain (MUH). Beberapa minggu sebelum ini, Bunkface mendapat tentangan hebat daripada peminat Adam & Stacy.

Jika beberapa minggu sebelum ini, kategori Pelakon Filem Lelaki Popular bagaikan milik Aaron Aziz tetapi minggu ini, peminat Afdlin Shauki bagaikan bangkit daripada lena yang panjang dan mengetepikan aktor kacak itu. Tetapi peminat Que Haidar bagaikan tidak duduk diam dan terus mengundi untuk menyatakan sokongan kepada aktor yang baru saja bergelar bapa ini.

Seperti yang dikatakan minggu lalu, undian terhadap Liyana Jasmay semakin konsisten. Pelakon filem Niyang Rapik yang sedang ligat berputar di pawagam ini, terus mendapat kepercayaan peminat untuk menggenggam trofi itu. Namun, jangan sesekali menidakkan calon lain yang tidak kurang hebatnya terutama Maya Karin yang sedang berdepan dengan soal hati.

Untuk kategori Pelakon Drama Lelaki Popular pula, minggu ini menyaksikan kembali saingan Remy Ishak dan Fizz Fairuz. Undi untuk Fahrin Ahmad tidak ada peningkatan berbanding ketika dilanda kontroversi dengan Linda Onn. Manakala bagi kategori wanita, undian untuk Scha Alyahya terus konsisten dan jika berterusan sehingga undian tamat pada 19 Mac ini, trofi mungkin menjadi milik pelakon berbakat ini.

Dalam kategori Penyampai TV Lelaki Popular, Ally Iskandar yang mula sibuk dengan Top Host 2010 yang akan bersiaran mulai malam ini, semakin menunjukkan peningkatan. Malah dia semakin menjadi saingan kepada Aznil Nawawi yang beberapa tahun kebelakangan ini bagaikan tiada tandingannya. Sesuatu yang menarik minggu ini, undian terhadap Cheryl Samad semakin meningkat dan boleh menggugat Sarimah Ibrahim yang sibuk dengan Biggest Looser Asia iaitu sebuah program realiti mengenai peserta gemuk yang mahu menurunkan berat badan.

INFO: Berikut adalah analisis undian terkini beberapa kategori lain:

Penyampai Radio Lelaki Popular – saingan di antara Faizal Ismail dan Aznil Nawawi.

Penyampai Radio Wanita Popular – saingan di antara Fara Fauzana dan Linda Onn.

Artis Komedi Lelaki Popular – saingan di antara Nabil dan Saiful Apek.

Artis Komedi Wanita Popular – saingan di antara Noorkhiriah dan Kenchana Dewi

Artis Baru Lelaki Popular – saingan di antara Black dan Akim. Minggu lalu saingan sengit di antara Hafiz dan Black.

Artis Baru Wanita Popular – saingan di antara Tiz Zaqyah dan Yuna.

Berita Harian

Undi Jangan Tak Undi! Faizal Tahir Dan Fahrin Ahmad

2 Mar

Faizal Tahir

Nama sebenarnya, Ahmad Faizal Mohd Tahir dan dilahirkan pada 26 Oktober 1978.

Berpendidikan Diploma Komunikasi Massa, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

Baru saja terbabit dengan konsert Satu Suara bersama Datuk Siti Nurhaliza dan Aizat di Istana Budaya pada 12 Februari lalu.

Bakal muncul dengan album keduanya diberi judul Adrenalin (selepas album Aku.Muzik.Kamu) sekitar bulan ini. Album itu memuatkan lapan lagu baru termasuk Bencinta dan single terbaru, Selamat Malam serta satu lagu versi akustik bagi album ini menjadikannya sembilan trek semuanya.

Diuruskan The 8 Unit dan bernaung di bawah syarikat rakaman Monkey Bone

Antara pencapaiannya: Naib juara One In A Million (OIAM) musim pertama (2006); Artis Baru Lelaki Terbaik dan Artis Lelaki Paling Popular pada Anugerah Planet Muzik (APM) 2008; Artis Baru Terbaik, Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Lelaki), Album Rock Terbaik dan Album Terbaik pada Anugerah Industri Muzik ke-15 (AIM15) dan tempat ketiga pada Anugerah Juara Lagu ke-24 (AJL24) menerusi lagu Bencinta.

Pernah menganggotai kumpulan nasyid Mirwana dan mengacarakan GangStarz musim pertama.

Sudah berkahwin dengan Siti Raihanim Noran dan dikurniakan tiga orang anak, Ahmad Mikaeel Zidane, 5; Siti Raudhah Nur Iman, 4 dan Ahmad Rifa’ie Zidane, setahun.

Antara lagu popularnya seperti Sampai Syurga, Mahakarya Cinta, Kasih Tercipta, Cuba dan Gemuruh.

Fahrin Ahmad

Lahir pada 9 Mei 1979 di Johor Bahru.

Pernah bergelar pemain ragbi di peringkat negeri.

Kali pertama menyertai uji bakat di Astro dan terpilih mengacarakan program bual bicara sulung kendaliannya, XY. Ia diikuti Nadi KL dan Famili Penyayang.

Selepas mengacara, Fahrin melebarkan sayapnya sebagai pelakon selepas diberi peluang pengarah Rashid Sibir menerusi drama Salina di TV3.

Filem Qaisy dan Laila menjadi pertaruhan pertamanya di layar perak.

Pelakon berbadan sasa ini baru saja muncul dengan teater Antara… yang dipentaskan di Istana Budaya bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul.

Pernah menjalin hubungan cinta dengan dua bintang jelita, Linda Onn dan Scha Alyahya, bagaimanapun hubungan itu tak kekal lama.

Bergelar duta Kempen Penjimatan Minyak Shell selama setahun

Mengacarakan program Sehati Berdansa selama tiga musim bersiaran di Astro Ria. Dua musim pertama bersama Linda Onn dan musim ketiga bersama Scha Alyahya.

Berita Harian

Ruang Peribadi Kak Cham: Lidah Pun Tergigit, Inikan Pula Suami Isteri

1 Mar

Oleh Hanizam Abdullah
hanizam@bharian.com.my

Maya Karin

GARA-GARA bergaduh dengan mentua, nama Shidee meletup kembali. Bagi generasi baru, nama itu tidak langsung memberi impak. “Siapa Shidee tu Ma?” tanya anak dara teman yang begitu menggilai Jason Mraz dan yang sewaktu dengannya. Tetapi mereka yang pernah tangkap lentok dengan lagu Sayangnya Semua Sudah Terlambat, pasti ingat sangat Shidee ni. Sementelah pula dia pernah menggenggam trofi Penyanyi Lelaki Popular Anugerah Bintang Popular pada tahun 1987.

Tup… tup… sejak berkahwin dengan gadis yang lebih kurang 30 tahun lebih muda, nama dan wajah Shidee ada di mana-mana. Teman tumpang gembira juga kerana setelah sekian lama membujang, akhirnya naik pelamin dan bergelar suami juga. Tetapi alih-alih timbul kontroversi kerana timbul cerita kononnya wujud elemen ‘cinta tiga segi’. Namun, Shidee dan isterinya yang tidak kurang cantiknya itu, Siti Fairunnissa Aziz, menafikannya. Sudah empat tahun bercinta dalam diam dan Shidee pula memang tidak langsung menaruh hati dengan Jamaliah Hassan. Dalam lain perkataan, mentua boleh, tetapi nak jadi isteri susahlah.

Dalam pada kebanyakan kita gembira dengan berita pernikahan Shidee yang bakal menjadi penyampai trofi dalam ABPBH 2009 pada malam kemuncak 4 April ini di Genting Highlands bergandingan dengan anak Normadiah, Azlina Aziz, ramai juga yang tidak berapa berkenan apabila Shidee mengeluarkan kata kurang manis tatkala mengulas perkara ini sehingga mengguris hati sesetengah wanita yang sudah bergelar janda.

Teman rasa Shidee tak berniat pun mengeluarkan kata-kata sebegitu, maklumlah sudah lama tidak berdepan dengan kontroversi cinta, kahwin, amarah dan air mata. Saat dia sewajarnya berbulan madu dengan isteri, cerita hangat pula yang timbul. Jadi sebelum semuanya sudah terlambat dan mendapat kecaman lebih baik minta maaf saja. Tak luak pun kalau kita minta maaf, janji ikhlas. Jangan jadi macam sesetengah orang, minta maaf di mulut saja sedangkan hati masih berbulu. Apabila hati tak ikhlas terpancarlah nur tak ikhlas pada wajah.

Seperti teman mengharapkan perang Shidee dan ibu mentuanya berakhir, begitulah juga dengan kemelut yang dihadapi aktres cantik lagi jelita, Maya Karin. Kecoh juga kisahnya kerana tiba-tiba saja timbul cerita rumah tangga Maya berantakan. Kalau dalam internet lagilah sensasinya sehingga ada yang kata ia berpunca daripada kehadiran orang ketiga. Remy Ishaklah, VIP kacak itu lagilah.

Biasalah tu Maya… apabila wujud pergeseran dalam rumah tangga artis, cepat sajalah mulut bercerita. Apatah lagi jika ia berlaku kepada artis yang popular macam Maya. Nasihat teman, jangan peduli sangat apa orang kata kerana ikut kata orang memang macam-macam cerita. Tengok Siti Nurhaliza, apa orang tak kata mengenai rumah tangganya. Banyaklah yang nak jadi ahli nujum dan ramailah yang membuat spekulasi, tetapi alhamdulillah mereka semakin bahagia. Malah gosip dan spekulasi itulah yang sebenarnya menguatkan cinta pasangan popular ini.

Kisah rumah tangga ini ada baiknya disimpan saja kerana kalau banyak sangat campur tangannya boleh jadi lain cerita. Lagi pun kisah rumah tangga juga memang tak berkesudahannya. Sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula suami isteri yang sahih memiliki dua personaliti dan cita rasa berbeza. Duduk pula dalam satu rumah, bukan calang-calang cabarannya. Yang itu kata ini, yang ini kata itu. Ada yang boleh bergaduh gara-gara berebut bilik air. Tak kurang yang berperang kerana perkara remeh seperti memilih warna bilik dan ruang tamu.

Banyak bertolak ansur, itulah yang sebaik-baiknya. Ada perkara yang boleh dicerita, ada perkara yang ada baik disimpan saja. Cerita seks, kelambu, katil dan posisi paling baik adalah antara perkara yang tak payahlah nak kongsi dengan mana-mana orang pun. Tak juga dalam Facebook. Tetapi ada orang bagi tahu teman, ada seorang artis yang sudah agak senja suka sangat bercerita soal seks. Apabila bercerita hal ini kata sumber itu, seri wajahnya memang semacam saja.

Begitulah rencah dunia artis yang tidak pernah sunyi. Oh ya… untuk merancakkan lagi dunia artis, kalau tiada aral melintang teman akan berada di Village Mall, Sungai Petani pada 5 dan 6 Mac ini untuk bersama-sama menjayakan jelajah promosi ABPBH 2009. Kalau kebetulan anda pembaca budiman berada di Sungai Petani, datanglah meraikan kedatangan Hujan, Aznil Nawawi, Fizz Fairuz, Mawi, Raja Azura, Meet Uncle Hussain, Akim, Rozita Che Wan, Isma AF, Along Raja Lawak, Didie Alias, Enot dan Bintang Idola, Farlyana.

Macam-macam aktiviti yang team teman sediakan untuk memeriahkan lagi siri roadtour itu. Kalau rasanya hendak tunjukkan bakat menyanyi, sertai saja Bintang Idola. Sesi uji bakat akan bermula selepas solat Jumaat di Village Mall itu sendiri. Kalau sekadar hendak berhibur dan melihat dengan dekat artis pujaan anda datang saja pada 6 Mac itu mulai jam 3 petang kerana mereka akan membuat persembahan. Sesi road tour bukan saja sekadar promosi tetapi lebih sebagai platform artis meraih undi daripada peminat mereka. Tetapi ada juga yang buat tak kisah saja. Soal itu lain kali saja teman cerita. Jumpa lagi! – hanizam@bharian.com.my

Berita Harian

Cetusan Warna

1 Mar

Oleh Farihad Shalla Mahmud dan Zaidi Mohamad
bhnews@bharian.com.my

Faizal Tahir, Scha Alyahya, Liyana Jasmay dan Ainul Aishah mahu melaram sakan di permaidani merah ABPBH 2009 pada 4 April dengan busana sentuhan pereka muda dan aksesori Habib Jewels

‘Oh warna-warna, pada dunia, ku terpesona, kau teristimewa’

BEGITULAH antara lirik lagu Warna yang dinyanyikan bekas finalis Bintang Idola Berita Harian 2008, Syazwani ketika majlis sidang media ketiga Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2009 berlangsung di Palace Of The Golden Horses, petang Rabu lalu.

Melodi yang pernah dipopularkan Datuk Sheila Majid itu menggambarkan keindahan warna, sekali gus menterjemahkan erti warna dalam kehidupan seharian.

Betapa dekatnya warna dengan kita sehingga perasaan pun boleh digambarkan menerusi warna. Dan kerana istimewanya warna dalam kehidupan manusia membuatkan ABPBH 2009 mengangkat konsep cetusan warna sebagai tema pilihan tahun ini.

Mengulas pemilihan tema itu, Pengerusi Jawatan Kuasa Pengelola ABPBH 2009, Hanizam Abdullah berkata tema itu menjadi pilihan kerana ia mampu memberi kelainan kepada majlis berprestij itu serta menguji daya kreativiti pereka fesyen untuk menghasilkan rekaan terbaik.


WARNA rekaan ini menarik dan menepati tema ABPBH 2009, tetapi fesyen begini tidak sesuai dan nampak kelakar untuk digayakan artis kerana ia kelihatan seperti pakaian badut.

“Tema yang dipilih itu memberi peluang kepada pereka untuk bermain dengan warna sekali gus menterjemahkannya mengikut kreativiti masing-masing. Mereka bebas sama ada mahu mengikut konsep moden atau tradisional. Itu semua terpulang kepada mereka asalkan tidak lari dari konsep tuksedo untuk lelaki dan gaun petang yang glamor untuk artis wanita,” kata Hanizam yang juga Pengarang Hiburan Berita Harian ketika ditemui pada majlis pra kemuncak ABPBH 2009.

Sebelum ini, katanya ABPBH pernah menobatkan khazanah seni budaya Melayu dengan mempromosikan penggunaan batik dan tenunan menerusi busana yang digayakan finalis pada malam kemuncak ABPBH 2008.

Kelainan konsep yang ditonjolkan membuatkan ramai artis bersetuju dan menyambut baik tema cetusan warna yang diperkenalkan dalam penganjuran Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH 2009) pada tahun ini. Tahun ini juga menyaksikan kebangkitan pereka fesyen baru bersaing dengan pereka fesyen lama bagi merebut gelaran Anugerah Pereka Fesyen Popular.

Cetusan warna itu sendiri bakal menterjemahkan keupayaan dan kreativiti pereka fesyen dalam memastikan gaya finalis dan selebriti yang akan hadir memeriahkan kemuncak ABPBH 2009 pada 4 April nanti. Tahun ini juga menyaksikan peningkatan jumlah pereka fesyen yang bakal terbabit mencecah lebih 30 orang.


SACHA dan Liyana turut bergaya dengan baju rekaan Rizman Ruzaini dan aksesori tajaan Habib Jewels.

Tahun lalu lebih 25 orang pereka fesyen terbabit dan tahun sebelumnya sewaktu anugerah ini diperkenalkan ia hanya membabitkan 18 orang. Apapun, berbalik kepada cetusan warna ini, diharap konsep dan pemahaman pereka fesyen serta artis yang bakal melaram mengikut tema ini lebih jelas supaya ia tidak tersasar.

Mainan atau kombinasi warna tidak kira hanya pada satu warna atau pelbagai mampu memberi dimensi kepada refleksi warna yang dipersembahkan. Gandingan Faizal Tahir, Scha Alyahya, Liyana Jasmay (LJ) dan Ainul Aishah ini jelas menepati tema yang dipilih pada tahun ini.

Persalinan rona merah menjerit rekaan Rizman Ruzaini sangat melekat di tubuh Scha dan LJ. Ia sekali gus memaparkan aura hebat dua pelakon ini. Padanan hitam merah juga begitu tersendiri apabila digayakan Ainul Aishah dan Faizal Tahir. Faizal menggayakan rekaan Hazwani Osman manakala Ainul pula sentuhan Anizam Yusof.

‘Tak salah cuba sesuatu yang baru’

“APABILA penganjur memutuskan untuk memilih cetusan warna sebagai tema, saya rasa itu sesuatu yang menarik kerana belum pernah ada majlis anugerah yang berkonsepkan sedemikian. Biasanya mereka lebih senang memilih warna penuh misteri iaitu hitam untuk menjadi tema. Kalau kita lihat, kumpulan muzik dari luar negara sendiri sudah mula berani menggayakan pakaian yang berwarna -warni.

“Secara peribadi, saya sebenarnya lebih selesa menggunakan warna yang tidak begitu garang seperti warna tanah untuk pakaian saya. Apapun, saya percaya pereka saya Hazwani lebih mengetahui apa yang terbaik untuk saya. Tak salah kalau kita nak cuba sesuatu yang baru,” kata Faizal yang semakin pulih dari sakit kaki.

Fotografi segera ini sebenarnya berjalan dengan pantas disaksikan langit biru berlatarkan lokasi pilihan, Hotel Palace of the Golden Horses. Menambah seri tiga bunga, mereka cukup anggun mengenakan tajaan Habib Jewels. Sesekali Faizal yang sudah bergelar bapa kepada tiga orang anak ini mula mengusik tiga dara pingitan itu.

Lagak Faizal kononnya seperti aktor Hollywood Tom Cruise dan Scha pula dianggapnya seperti bekas isterinya, Nicole Kidman kerana faktor ketinggian. Manakala LJ pula seperti isterinya Katie Holmes dan Ainul pula seperti Penelope Cruz yang pernah dicintainya.

Beralih kepada Scha, calon Pelakon TV Wanita Popular ini menyifatkan tema yang dipilih pada tahun ini cukup istimewa dan akan menjadi lebih menarik jika bijak mengadukan warna. Selain menjadi finalis akhir ABPBH 2009, Scha juga akan memikul mandat sebagai penyampai trofi pada malam itu.

Barangkali Scha harus mula memikirkan dua persalinan yang perlu digayakan nanti. Selepas menggunakan khidmat Anizam Yusof pada ABPBH 2008, tahun ini teman rapat kepada Awal Ashaari ini memilih Rizman Ruzaini. Hip difahamkan Scha mengintai peluang itu sejak hujung tahun lalu.

“Selepas memberi peluang kepada pereka fesyen baru tahun lalu, Scha ingin beralih arah pula kepada pereka fesyen yang semakin meningkat naik. Selain Scha, Datuk Siti Nurhaliza, Liyana Jasmay dan Dafi juga sudah mengesahkan untuk mengenakan rekaan Rizman Ruzaini.

“Scha sangat teruja dengan tema pada tahun ini dan pelbagai konsep boleh dilahirkan daripada warna. Ideanya sangat menarik dan apa juga tema yang diketengahkan secara tak langsung mencabar kreativiti pereka fesyen dan pemakainya untuk memastikan ia kelihatan sempurna di permaidani merah dan pentas utama,” kata anak kelahiran Sungai Petani itu.

Mahu pasti busana nampak hidup

SEPERTI mana artis lain, LJ turut teruja dan gembira dengan pemilihan tema kali ni. LJ turut bersetuju dengan pandangan Scha. Calon kategori Pelakon Filem Wanita Popular yang baru saja muncul dengan filem Niyang Rapik ini percaya setiap tema yang ditetapkan bukan penghalang atau batasan untuk terus berkarya dalam fesyen.

“Warna dengan sendirinya membolehkan kita mempelbagaikan gaya. Ia boleh jadi apa saja. Penggunaan banyak warna juga contohnya seperti pelangi boleh diterima dek akal jika kena pada fabrik dan konsepnya. Ketika menghadiri Anugerah Juara Lagu awal tahun ini, saya mempraktikkan idea warna yang pelbagai.

“Bagi saya, pemakai dan pereka perlu seiring untuk memastikan ia nampak sempurna di mata yang memandang. Pemakai juga perlu bijak memastikan busana yang dipakai nampak hidup. Tahun ini saya meletakkan kepercayaan kepada Rizman untuk mereka pakaian saya,” katanya yang turut akan terbabit dalam sebuah persembahan istimewa pada malam kemuncak ABPBH 2009.

Sementara itu, Ainul Aishah juga tumpang seronok dan berkongsi keterujaan yang sama. Ini kerana ABPBH tahun ini dia bukan saja hadir sebagai tetamu yang memeriahkan majlis, sebaliknya buat julung kalinya pelakon berkulit hitam manis ini akan menyanyi di pentas berprestij itu.

“Saya sendiri tak sangka nama saya akan dipilih Berita Harian untuk membuat persembahan. Pada masa yang sama, saya juga gementar. Semestinya peluang ini tidak akan dihampakan. Saya akan cuba membuat persembahan itu nanti dengan sebaik mungkin,” katanya yang bakal menggayakan busana rekaan Anizam Yusof.

INFO: Anugerah Pereka Popular

Lebih 30 pereka fesyen yang turut serta. 22 daripadanya ialah pereka baru dan selebihnya ialah pereka yang pernah terbabit sejak anugerah ini diperkenalkan.

Antara muka baru tahun ini seperti Jezmine Zaidan (mereka pakaian untuk Intan Ladyana), Azurawaty Nawi (Noorkhiriah), Diana Azmi (Memey Suhaiza), Liza Azulkarnain (Watie Sadali), Nabella Erwani (Marsha), Farlez Isk (Zizie Ezette, Stacy dan Akim), Kheme Rosly, RD Idewani, Ezuwan Ismail, Rashid Omar, Ridzuan Ismail, Ariff Shukor, Jeffriey Raffiey, Hazree Wahid.

Pereka lama pula antaranya seperti Hazwani Osman (Faizal Tahir dan Aizat), Azura Mazaruddin (Nana XFM), Anizam Yusof (Lisa Surihani, Ainul Aishah, Sariyanti dan Wan Sharmila), Sya Syaharani (Norliana Shamsudin), Faizal Azraff (Putri Mardiana), Nik Erwan Roseli (Dilla Syahirah, Mila dan Mimi One Nation Emcees), Erwan Asbor, Hatta Dolmat (Diana Danielle), Rizman Ruzaini (Datuk Siti Nurhaliza, Scha Alyahya, Liyana Jasmay, Dafi).

Tahun ini juga anugerah ini membuka peluang untuk pereka fesyen wanita.

Berita Harian

ABPBH: 'Santau' Putri Mardiana Tidak Menjadi

24 Feb

KALAU ikutkan undian melalui Facebook, artis atau selebriti yang paling tinggi undiannya adalah Fara Fauzana, diikuti oleh Scha Alyahya, Yuna dan juga Fahrin Ahmad. Berdasarkan undian itu juga, penyampai radio Hot FM itu sebenarnya layak digelar Bintang Paling Popular. Scha, Yuna dan Fahrin pula ada potensi untuk bergelar paling popular.

Tetapi itu mengikut Facebook. Jika meneliti pula undian dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009 yang proses pengiraan undinya sedang rancak berjalan di sebuah bilik rahsia di Balai Berita, keempat-empat nama itu langsung tak masuk senarai. Tetapi jika peminat mereka memilih untuk terus memperhebatkan undian, status mereka tidak mustahil boleh berubah.

Siapa pun pilihan pembaca, ingatlah biarlah ia PILIHAN ANDA dan bukan pilihan majoriti kerana hadiah yang menanti mereka yang bertuah BUKAN berdasarkan pilihan tepat. Hadiah untuk mereka yang mengundi melalui akhbar lebih lumayan berbanding melalui SMS iaitu sebuah kereta Grand Livina, motosikal Naza dan juga berlian Habib, pakej pelancongan ke Korea Selatan, perabot Empire Furniture Classic serta pelbagai hadiah lumayan lagi.

Cuma, pengundi melalui keratan borang di Berita Harian/Berita Minggu perlu menulis sebab mereka memilih seseorang calon untuk menjadi Bintang Paling Popular mereka. Ia bukanlah slogan cuma sedikit kata-kata kreatif dalam tidak lebih daripada 15 patah perkataan. Untuk pengundi melalui SMS pula, telefon bimbit, komputer riba, kamera digital, iPod dan MP4 menanti mereka yang bertuah.

Baiklah, kita teruskan analisis undian sepanjang minggu ini. Beberapa artis dilihat seperti tiada peminat kerana undian untuk mereka begitu sedikit. Mengikut jejak Fasha Sandha seperti yang diperkatakan minggu lalu adalah Putri Mardiana. Nampak gayanya, ‘santau’ pelakon yang berbakat besar ini tidak menjadi dalam undian final ABPBH 2009.

Begitu juga dengan Dira yang kurang menyerlah dari segi undian. Bagaimanapun, undian untuk Yuna semakin meningkat. Jika konsisten tidak mustahil dia boleh memberi saingan kepada Tiz Zaqyah dalam kategori Artis Baru Wanita Popular. Dalam kategori lelakinya pula, artis baru yang kurang menyerlah adalah Aril dan Gambit. Saingan semakin sengit untuk Akim, Black dan Hafiz.

Dalam kategori Penyampai Radio Wanita Popular, undian Leya, penyampai Hot FM dan Nana, XFM tidak memberangsangkan langsung sedangkan undian untuk Linda Onn dan Fara Fauzana kembali sengit. Begitu juga dengan Din Beramboi dalam kategori lelakinya. Malah, rakan setugas yang meriuhkan Pagi Era, Aznil Nawawi jauh meninggalkan penyampai yang turut menjadi pengkritik Raja Lawak musim ini.

Dua lagi nama calon Top 5 yang kurang menyerlah dari segi undian adalah Nik Sayyidah atau lebih dikenali dengan nama Mek Su dan Aliza Abdullah (Enot). Hello, peminat Mek Su dan Enot, bangkitlah dari lena yang panjang kerana mereka ini sebenarnya memang berbakat. Dalam kategorinya lelakinya pula, undian untuk Saiful Apek semakin meningkat dan jauh meninggalkan AC Mizal. Entah mengapa dalam undian ABPBH tahun ini, bekas hos Akademi Fantasia ini seperti tidak menyerlah langsung berbanding sebelumnya. Tidak pasti sama ada ini adalah mesej daripada peminat/pembaca yang tidak lagi mahu menerimanya kerana sudah sibuk menguruskan perniagaan bernilai RM200 juta.

Dalam kategori Pelakon TV Lelaki Popular, sesuatu yang menarik untuk diperkatakan adalah buat pertama kalinya Fahrin mula menjadi saingan kepada Remy Ishak dan Fizz Fairuz. Malah, jika undian untuk Fahrin terus konsisten, tidak mustahil dia bakal diangkat menjadi Pelakon TV Lelaki Popular. Pendek kata, ia tidak lagi menjadi laluan mudah untuk pasangan adik-beradik ini.

Kontroversi yang melanda Tiz Zaqyah juga seolah-olah menjejaskan undian terhadapnya minggu ini. Ini bagaikan berita baik untuk Scha yang terus cemerlang. Undian untuk Rozita Che Wan dan Noorkhiriah masih tidak berubah kerana barangkali sejak akhir-akhir ini pula publisiti untuk kedua-duanya begitu kurang. Untuk Rozita barangkali juga peminat mual dengan ceritanya yang tak habis-habis mengenai cinta VIP. Tak salahkan pelakon cantik ini kerana soalan yang ditanya seringnya mengenai soal cinta kerana kebetulan pula dia juga memegang gelaran janda.

Berikut adalah analisis undian untuk kategori lain: Penyanyi Lelaki Popular – cabaran sengit di antara Mawi dan Akim. Peminat Aizat dan Faizal Tahir, di manakah anda? Penyanyi Wanita Popular – memang sah tiada saingan langsung untuk Datuk Siti Nurhaliza. Penyanyi Duo/Kumpulan Popular – Meet Uncle Hussain tanpa Lan bagaikan menjejaskan populariti mereka. Malah, kehadiran Black juga tidak mampu untuk menarik undi untuk mereka dalam kategori ini. Sixth Sense juga bagaikan tidak disedari kehadiran mereka. Ya… saingan sengit memang untuk Adam & Stacy dan Bunkface. Penyanyi Nasyid Popular – setakat ini sah milik Rabbani. Pelakon Filem Lelaki Popular – undian untuk Zul Huzaimy semakin meningkat meninggalkan Farid Kamil. Mungkin kehadiran V3: Samseng Jalanan di pawagam bakal meledakkan undian untuknya. Pelakon Filem Wanita Popular – saingan sengit di antara Maya Karin, Liyana Jasmay dan Lisa Surihani. Pengacara TV Wanita Popular – saingan masih di antara Fara Fauzana dan Sarimah Ibrahim.

Undian ini adalah setakat Selasa (23 Februari 2010) saja dan ia boleh berubah. Memanglah undian hak milik kekal peminat dan pembaca Berita Harian/Berita Minggu tetapi kehadiran calon Top 5 di lokasi promosi jelajah yang akan bermula 5 Mac ini sedikit sebanyak dapat membantu dari segi undian. Road tour adalah platform untuk artis mendekati dan beramah mesra dengan pembaca dan ABPBH menyediakan peluang itu.

Berita Harian

Pak Ngah Mula Cari Penari

19 Feb

Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my

ANGGOTA kumpulan penari di bawah kendalian Pak Ngah Production.

SWATARI kumpulan kebudayaan yang bernaung di bawah PakNgah Production Sdn Bhd kini membuka pengambilan baru untuk beberapa kursus kesenian bagi sesi 2010 untuk musim ke-10.

Swatari yang dikelolakan oleh Datuk Suhaimi Mohd Zain (Pak Ngah) dan diasaskan isterinya Datin Sharifah Mahani Syed Kassim kini sudah mempunyai lebih 100 pelajar termasuk kanak-kanak sekitar Lembah Klang.

Menurut Pak Ngah, terdapat dua kursus disediakan bagi kanak-kanak dan dewasa mendalami kesenian tradisional yang semakin dilupai ini.

“Kita menyediakan dua kursus iaitu Asas dan Lanjutan yang dikendalikan sembilan tenaga pengajar sepenuh masa dan jemputan yang berpengalaman.

“Kepada mereka yang berminat dalam bidang teater dan lakonan, kami juga memperluaskan bidang pembelajaran ini untuk kelas asas teater kanak-kanak yang berumur tujuh hingga 12 tahun dan kelas Makyong di bawah bimbingan Norzizi Zulkifli,” katanya.

Artistari utama Swatari terdiri daripada 20 penari sepenuh masa di bawah bimbingan koreografer berpengalaman. Selain membuat persembahan kebudayaan di dalam dan luar negara, kumpulan ini juga memeterai kontrak bersama Kementerian Pelancongan Malaysia (MTC) selama enam tahun berturut-turut. Tujuannya adalah untuk menarik minat generasi masa kini mengenali lebih dekat mengenai kebudayaan seni tari Melayu melalui program pembelajaran asas tari joget, zapin dan inang.


PAK NGAH menerangkan sesuatu kepada isterinya, Sharifah Mahani.

“Kami mempunyai kumpulan pelapis dari kalangan peserta yang sudah menamatkan sesi pembelajaran yang dinamakan ‘core-group’. Mereka akan diberi pendedahan mengenai pelbagai jenis tarian untuk ke tahap yang lebih baik.

“TehKopi Swatari adalah satu projek kolaborasi pertama yang menggabungkan Swatari dengan PakNgah Production Sdn Bhd di mana membabitkan seluruh warga kerja kedua ini. Produksi kecil ini berjaya mencapai matlamat seperti yang dikehendaki dengan kehadiran ramai tetamu jemputan,” katanya.

Antara pencapaian yang membanggakan buat Swatari seperti memenangi Anugerah Persembahan Terbaik Juara Lagu ke-17 menerusi lagu Nirmala oleh Datuk Siti Nurhaliza. Selain memenangi piala emas dalam kategori persembahan terbaik dalam Asia Pasifik Youth Arts Festival yang berlangsung di Shen Zhen, China dan mewakili negara ke Dream Stage Of Asian Children Festival 2008, Tokyo, Jepun.

Kepada sesiapa yang berminat (kanak-kanak dan dewasa) untuk menyertai asas tari ini boleh mendaftar diri di PakNgah Production Sdn Bhd, Prima Setapak Business Centre, 30-1, Jalan Prima Setapak 3, Off Jalan Genting Kelang, Kuala Lumpur. Sebarang pertanyaan dan maklumat boleh menghubungi 03-40237978 atau 019-3819349 (Mak Ngah).

Kelas akan diadakan setiap Sabtu dan Ahad jam 2.30 hingga 4.20 petang setiap minggu.

Berita Harian

Satu Suara Yang 'Gempak'!

17 Feb

Oleh Farihad Shalla Mahmud
farihad@bharian.com.my

SITI diapit Aizat (kiri) dan Faizal menghasilkan gandingan padu.

Gandingan vokal Siti, faizal dan Aizat di pentas IB tidak menghampakan

TIADA apa yang perlu dipertikaikan lagi. Segala persoalan mengapa Datuk Siti Nurhaliza menganjurkan konsert Satu Suara yang menampilkan Aizat dan Faizal Tahir akhirnya terjawab apabila dua penyanyi itu membuktikan bahawa mereka memang layak untuk menggalas tanggungjawab itu.

Mungkin sebelum ini ada yang bersikap skeptikal mengatakan apakah Faizal dan Aizat bersedia untuk menakluki tempat yang bukan calang-calang itu, sedangkan usia mereka dalam bidang seni tidaklah lama mana jika dibandingkan dengan ramai penyanyi senior lain.

Bagaimanapun, dalam nada tenang, Siti berkata dia percaya dan yakin kedua-dua penyanyi ini mampu menghiburkan pengunjung Istana Budaya (IB) dengan gaya dan persembahan mereka tersendiri.

Ternyata penilaian Siti terhadap dua penyanyi itu memang tidak tersasar. Selama lebih dua jam, persembahan Aizat dan Faizal nyata tidak menghampakan. Pentas penuh berprestij yang sebelum ini dilihat ‘suci’ kini sudah dicemari dengan irama rock yang cukup bertenaga dan menggegarkan suasana. Bukan tercemar dalam erti kata yang negatif, tetapi aura rock muzik rock sudah meresapi atmosfera IB.

Biarpun tidak sehebat tempat terbuka namun penonton masih boleh menghayati irama rock itu tanpa perlu segan dan ragu serta dibatasi dengan protokol yang mungkin tidak begitu sesuai untuk konsert rock. Mereka bebas menyanyi, menari dan mengikuti rentak lagu. Aizat dan Faizal berjaya menjadikan konsert mereka itu sebagai satu permulaan yang baik untuk tahun 2010 ini.


FAIZAL dan Aizat mempamerkan kehebatan masing-masing

Persembahan dibuka dengan lagu Saya Anak Malaysia, yang pernah dipopularkan oleh Dr Sam Rasputin suatu ketika dulu. Lagu yang disampaikan secara duet itu diubah sedikit liriknya untuk memperkenalkan asal usul kedua penyanyi berkenaan. Ketika lagi itu dinyanyikan, Aizat tampil keseorangan meneruskan persembahan.

Walaupun ini penampilan pertama dalam sebuah konsert berskala mega, Aizat bijak mengimbangi suasana. Tidak nampak gugup. Aizat santai ketika menyanyi. Tarikan utama penyanyi ini sudah pasti menerusi lagunya yang membuai perasaan serta vokalnya yang mantap. Satu demi satu lagu popularnya dinyanyikan. Ada ketika, dia menyanyi sambil memetik gitar ajaibnya.

Begitupun, Aizat perlu berbuat sesuatu bagi memantapkan lagi persembahannya iaitu memperbaiki teknik komunikasi bersama penonton.

“Aizat memang ada masalah dari segi komunikasi. Disebabkan itulah ketika kata-kata aluan, Aizat menggunakan teknik nyanyian dan memetik gitar sewaktu berbicara dengan penonton. Itu juga adalah satu kelainan,” katanya ketika ditemui selepas konsert itu berakhir.


DISEBALIK muzik rock, Siti tampil dengan imej feminin.

Selama 45 minit membuat persembahan, Aizat akui detik itu adalah kenangan manis buatnya.

“Ini pengalaman hebat dan tak mungkin dilupakan. Aizat tidak menyangka menempuh saat seperti ini. Selama 45 minit membuat persembahan, Aizat akui ia belum memuaskan. Mungkin untuk hari seterusnya nanti, Aizat akan beri yang lebih baik lagi,” katanya yang menyampaikan rangkaian lagu popularnya seperti Kau Aku, Fikirlah, Susun Silang Kata, Lagu Kita, Pergi dan Hanya Kau Yang Mampu. Kesempatan itu juga digunakan Aizat menyanyikan lagu secara medley dari kumpulan yang menjadi idolanya iaitu The Beatles.

Faizal lepas geram?

KALI terakhir membuat persembahan di khalayak ramai ketika Anugerah Juara Lagu lalu. Ketika itu, Faizal menyanyikan lagu Bencinta dalam keadaan bertongkat. Namun pada malam itu, tongkat itu tidak kelihatan. Dengan kudrat yang ada, Faizal memberikan hiburan terbaik buat penonton di IB yang sudah awal membeli tiket bagai menyaksikan konsert itu.

“Terus terang, kaki saya memang sakit. Saya mula terasa sewaktu naik ke pentas untuk menyanyikan rangkaian lagu popular Queen. Tapi saya tak mahu memikirkan kesakitan itu kerana tanggungjawab pada masa itu untuk menghiburkan mereka menyaksikan persembahan ini.

“Namun, saya tak mahu mengatakan yang sanggup mengambil risiko kerana menyanyi dalam keadaan sakit. Tapi, itu tanggungjawab saya pada penonton dan tidak ada apa yang lebih membuatkan saya gembira dan puas selain mendengar mereka terhibur,” kata Faizal yang masih belum pulih sepenuhnya itu.

Biarpun dikatakan sakit, namun melihat kepada aksi penyanyi lagu Mahakarya Cinta ini, dia tetap aktif dan dilihat seolah-olah melepaskan geram dengan membuat aksi yang inonim dengannya.

“Ini bukan lepas geram seperti yang sering disangkakan. Pada saya, ini adalah kerja saya dan saya harus lakukan dengan baik dan mengikut cita rasa dan muzik saya. Orang sering ingat yang saya sama macam di atas pentas. Kalau dipentas, memang aksi saya agak aktif atau macam ‘brutal’ tapi di luar tidak begitu,” jelasnya.

Sementara itu, persembahan yang ditunggu-tunggu penonton di konsert 1 Suara ini adalah kemunculan Siti yang menyanyikan lagu rock. Selain berduet dengan Aizat dan Faizal menerusi lagu yang pernah dipopularkan kumpulan penyanyi lain, dia juga menyanyikan lagu popularnya Biarlah Rahsia yang digubah kembali muziknya bagi menepati tema konsert itu.

Tak perlu bersuara serak ataupun menampilkan aksi agresif, Siti tetap mempunyai elemen rock. Malah, sehingga kini masih terngiang-ngiang lagu Sejati dari kumpulan Wings yang dibawakan dalam konsert itu.

‘Dari segi lagu, Siti berbincang dengan mereka dan selepas masing-masing bersetuju, barulah kita fikirkan rentak apa yang sesuai untuk dinyanyikan. Melihat persembahan malam ini, Siti gembira dan puas hati.

“Berdasarkan sambutan, itu sudah cukup menggambarkan satu kejayaan buat mereka. Harapan Siti moga mereka dapat buat yang lebih baik lagi selepas ini,” kata Siti.

Mengenai pakaiannya pada konsert ini yang hampir dengan konsert solo sebelumnya ini, Siti menjelaskan dia mahu muncul lebih feminin manakala Faizal dan Aizat pula dibiarkan dengan imej rock.

“Memang Siti minta pada pereka pakaian Siti supaya menampakkan Siti lebih feminin. Pada Siti, biarlah mereka saja yang tampil dengan imej rock,” katanya.

Konsert pembukaan yang juga Malam Gala Yayasan Malaysia itu turut dihadiri Yang Di-Pertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob dan isteri serta mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad bersama Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Konsert terbitan Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. (SNP) dengan kerjasama IB ini diketuai oleh Jennifer Thompson dengan menggunakan tujuh pemuzik profesional. Ia dipimpin oleh pengarah muzik, Sze Wan diiringi 20 pemain muzik Orkestra Simfoni Kebangsaan.

Berita Harian